Nem Optimus dolgozik az Apple új noteszeiben

Az Apple új MacBook Pro noteszgépei a napokban jelentek meg és eddig többé kevésbé pozitív fogadtatásban részesültek. A 15,4 hüvelykes és 17 hüvelykes képátlójú kijelzővel felszerelt modelleknél az Apple két video vezérlőt is alkalmaz, amelyek között egy speciális technológia váltogat annak megfelelően, hogy éppen milyen alkalmazás fut. Erről az eljárásról eleinte mindenki azt hitte, hogy ez nem más, mint az Nvidia Optimus technológiája, de most kiderült, hogy szó sincs erről.

Nem Optimus dolgozik az Apple új noteszeiben

Az Apple új MacBook Pro noteszgépei a napokban jelentek meg és eddig többé-kevésbé pozitív fogadtatásban részesültek. A 15,4 hüvelykes és 17 hüvelykes képátlójú kijelzővel felszerelt modelleknél az Apple két video vezérlőt is alkalmaz, amelyek között egy speciális technológia váltogat annak megfelelően, hogy éppen milyen alkalmazás fut. Erről az eljárásról eleinte mindenki azt hitte, hogy ez nem más, mint az Nvidia Optimus technológiája, de most kiderült, hogy szó sincs erről.

Az Ars Technica munkatársai rákérdeztek az Apple-nél, hogy konkrétan mi a helyzet a video vezérlők között váltó eljárással, azaz tényleg az Nvidia Optimus technológiáját alkalmazzák-e a noteszek. A válasz meglepő: a gyártó nem az Optimusra, hanem egy saját maga által kifejlesztett megoldásra támaszkodik, amely hasonló elven működik, mint az Nvidia Optimus, de pár dologban különbözik attól.

A két eljárás között az egyik legfontosabb különbség az, hogy míg az Optimus profilok alapján dönti el, hogy az adott alkalmazáshoz szükség van-e a diszkrét video vezérlő bekapcsolására, addig az Apple eljárása azt figyeli, hogy a rendszer betöltött-e valamilyen fejlettebb grafikai keretrendszert, amely komolyabb grafikai terhelésre utal (OpenGL, Core Graphics, Quartz Composer) és ettől függően aktiválja a GeForce videokártyát.

A másik nagyon fontos különbség az, hogy az Optimus esetében a rendszer az integrált video vezérlőt folyamatosan bekapcsolt állapotban hagyja, csak a diszkrét video vezérlőt, azaz a videokártyát kapcsolja ki és be, a pillanatnyi helyzetnek megfelelően. Az Apple saját technológiája lehetővé teszi, hogy a rendszer szükség esetén kikapcsolhassa az integrált video vezérlőt, amennyiben éppen a videokártya van aktív státuszban.

Optimus ide vagy oda, az új MacBook Pro konfigurációk határozottan fejlettebb módszerrel váltanak az integrált- és diszkrét video vezérlők között mint a régiek. A korábbi generáció tagjainál a System Preferences panelen keresztül kellett a felhasználóknak kézzel váltaniuk a diszkrét és integrált video vezérlők között, akkoriban ugyanis az Apple semmilyen automatikus váltási lehetőséget nem kínált a noteszgépek esetében.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward