Shop menü

NAGYOBB LETT AZ XPERIA 10 V, DE GYORSABB NEM

Látszólag nem változott a Sony idei középkategóriás mobilja, de igazság szerint egy kicsit nőtt, és egy új kamerát is kapott.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Nagyobb lett az Xperia 10 V, de gyorsabb nem

A Sony az idei évben a jelek szerint nem fog jelentő fejlesztésekkel szolgálni a mobilos fronton. Az Xperia 1 V új főkamerája érdekes lett, de sokkal több változást nem hozott, és hasonló a helyzet az új Xperia 10 V esetében is. Még külsőre is nehéz felismerni az új modellt, pedig változott a mérete.

Az Xperia 10 széria a legelső kiadás óta 6 colos képernyőt használt, de az ötödik generáció érkezésével ez megváltozik. 6,1 hüvelykes panellel futott be az Xperia 10 V, és a készülék továbbra is 21:9-es kialakítással szolgál, OLED technológiát használ, a felbontása pedig Full HD+. Jó hír, hogy 1,5-szer nagyobb lett a fényereje, de sajnos be kell érni a 60 Hz-es működéssel, ám legalább HDR támogatás van.

Az Sony próbál a minimális mennyiségű okostelefonjánál megfelelő szoftvertámogatással szolgálni, és gyárilag az Android 13 operációs rendszerrel jön az Xperia 10 V, idővel pedig még az Android 15 is telepíthető lesz rá a tervek szerint. A korrekt támogatás egy elérhetőbb árú mobilnál különösen becsülendő.

Galéria megnyitása

A frontkamera 8 megapixeles lett az Xperia 10 V esetében, és igazából az elmúlt években mindegyik felmenője ugyanazt a szenzort használta. Videózni is csak 1080p minőségben tud a készülék, szóval ezen a téren nem kell tőle sokat várni.

Három kamera sorakozik az Xperia 10 V hátán, és itt történt a legnagyobb fejlesztés. A korábban használt 1/2,8 colos, 12 MPixeles főkamera helyébe egy 1/2 hüvelykes, 48 megapixeles egység lépett. Adott lesz itt a PDAF támogatás és rendelkezik optikai stabilizátorral is az okostelefon. Lényegesen jobb fényképek készítésére lehet alkalmas az új modell, mint az elődje, de videózni továbbra is csak Full HD minőségben képes.

Galéria megnyitása

A szerkezet további két kamerája már ismerős lesz az előző készülékből, maradtak a 8 megapixeles társkamerák. Az egyik megoldásról azt kell tudni, hogy ultraszéles látószögű lencserendszert kapott és fix a fókusztávolsága, a másik pedig kétszeres optikai zoomot biztosít a főkamerához képest, és itt van már PDAF támogatás, így az élességállítás gyorsan és pontosan mehet.

Eltelt egy év, de a Sony továbbra is a Snapdragon 695 rendszerchipet alkalmazza, a jelek szerint nem gondolt arra, hogy esetleg jól jönne némi plusz teljesítmény az új generációnak. A tárhely is maradt 128 GB-os (bővíthető), viszont a rendszermemóriát tekintve már van egy kicsi fejlődés. Már nem kizárólag 6 GB RAM-mal lesz elérhető a gép, hanem jön egy 8 GB-os opció is. A kapcsolati lehetőségek listája nem változott: van 5G modem, 802.11ac szabványnak megfelelő Wi-Fi, Bluetooth 5.1 modul, NFC chip és A-GPS vevő is.

Galéria megnyitása

A középkategóriás készülék műanyag burkolatba lett csomagolva, de legalább a kijelzőjét Gorilla Glass Victus üveg védi. Fekete, fehér, lila és zöld színben lehet majd megvásárolni a szerkezetet. Az elődnél egy hajszállal lett nagyobb, 155 x 68 x 8,3 milliméteres idomok jellemzik a masinát, de érdekes módon egy kicsit könnyebb lett, 2 gramm leadását követően 159 grammot nyom. IP68 minősítéssel is rendelkezik a szerkezet, ami remek hír, ennek köszönhetően víz alá is gond nélkül meríthető a készülék.

Galéria megnyitása

A Sony sztereó hangszórót is biztosít, és jó szokásához híven megtartotta a 3,5 milliméteres Jack aljzatot az USB-C csatlakozó mellett. Az ujjlenyomat-olvasó oldalra került. Az Xperia 10 V egy 5000 milliamperórás kapacitású akkumulátorral rendelkezik, és támogatja a gyorstöltést, de arról a cég nem nyilatkozott, hogy mekkora teljesítménnyel biztosított ez, valószínűleg csak 20 watt körüli érték elérésére képes.

A Sony Xperia 10 V június közepén fog a boltok polcain landolni, és 450 euróba kerül majd.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére