MWC: Új szelfikamera és NFC chip a Samsungtól

A Samsung Barcelonában rántotta le a leplet a legújabb előlapi kamerájáról, és az új generációs NFC chipjéről.

MWC: Új szelfikamera és NFC chip a Samsungtól

A Samsung nem csak a készülékeivel, hanem a legfrissebb alkotóelemeivel is képviseltette magát a Mobile World Congressen. A vállalat a trendeknek megfelelően egy olyan előlapi kamarával rukkolt elő, ami remek minőségű önarcképek készítését teszi lehetővé, valamint egy kompaktabb kivitelű NFC chip is kiállításra került.

Szelfikamera

A dél-koreaiak önarcképfotózásra kihegyezett előlapi kamerája 8 megapixeles és az általuk kifejlesztett ISOCELL technológiát használja. Az egység alapját egy 1/4 hüvelykes méretű képérzékelő adja, ami jóval kisebb ugyan, mint a főkamerák esetében megszokott megoldások, de itt mindössze 8 MPixeles felbontásról van szó. Az egyes képpontok így 1.12 mikronos méretűek, ami hajszálpontosan megegyezik például a Galaxy S5 főkamerájának érzékelőméretével. Ennek köszönhetően egy jó szoftveres oldallal megtoldva egészen jó minőségre lehet számítani ettől az előlapi kamerától.

Az új előlapi kamera a megszokott RGB felállás helyett egy RWB (Red-White-Blue) pixelelrendezést használ. Tehát a zöld képpontot egyszerűen egy fehérre cserélték le a szakemberek, nem pedig negyediknek építettek be extra fehér pixelt, amire már több alkalommal is láttunk azért példát. A vállalat elmondása szerint ezzel a lépéssel jelentősen, mintegy 30 százalékkal megnövekedett az egység fényérzékenység, és még a színhűsége is javult. Az RWB kamera képes mindenféle konverziós szűrők nélkül működni, így semmi nem okoz színeltérést. Csökkenteni tudták a pixeláthallást is, ez pedig azt eredményezi, hogy kevesebb lesz a képzaj.

Az ISOCELL-nek tudható be, hogy az új előlapi kamera alacsonyabb a konkurenseinél, így vékonyabb okostelefonok házába is könnyedén be lehet építeni. Persze a Samsung arról sem feledkezett meg, hogy itt azért a videóhívásoknak is fontos szerepe van. A modul 30 képkockás sebességű mozgóképfelvételek közvetítésére lesz alkalmas vélhetően Full HD felbontásban – ez utóbbi egyelőre nem nyert hivatalos megerősítést.

NFC

Az NFC chipek már sok évvel ezelőtt megjelentek a mobilágazatban – az első NFC chipes okostelefon a Google Nexus S volt még 2009-ben –, azonban a robbanásszerű terjedésük csak az idei évre várható a legújabb mobilos fizetési platformok megjelenésével. Az Apple Pay tavaly év végén indult el, Google Pay és a Samsung Pay pedig most mutatkozott be az MWC ideje alatt, és független rendszerek is szép számmal akadnak már.

A Samsung is tudja, hogy hamarosan már az olcsóbb telefonok is NFC chippel fognak érkezni, és éppen ezért egy olyan alternatívát szeretnének kínálni, amivel minél több partner elismerését vívhatják ki. Az új NFC chip esetében a Samsung mérnökei a rendszer egyszerűsítést tartották szem előtt. Ennek jegyében elérték, hogy ne kelljen jelerősség-növelőt használni, ami pedig lehetővé teszi a gyártóknak, hogy vékonyabb, olcsóbb, és nem utolsó sorban könnyebb okostelefonokat csináljanak NFC támogatással. Az újdonság trükkje az RF teljesítményben keresendő, amit a Samsung sikeresen meg tudott növelni annyira, hogy a használatához elegendő legyen az NFC chip mellé egy apró antenna is.

A Samsung arra vonatkozóan nem szolgált információkkal, hogy ezek az újdonságok mikor és milyen készülékkel kerülhetnek először bevetésre, de elárulták, hogy még ebben a negyedévben megkezdődik a tömeggyártásuk, és a következő generációs okostelefonokban már ott lehetnek. Talán a Galaxy Note ötödik kiadása már 8 megapixeles önarcképek készítésére lesz alkalmas? Jelen állás szerint jó esély van rá.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward