Midway – Látványos, de nem túl mély

Midway fordulópontot jelentett a második világháború csendes-óceáni hadszínterén, de az odáig vezető út igencsak keserves volt.

Midway – Látványos, de nem túl mély

60 %
{{ average }} %
  • „Pearl-Harborért most részben már bosszút álltunk. De a bosszú csak akkor lesz teljes, ha megbénítjuk a Japán tengeri hatalmat."
Szerzői értékelés
Szerző
60
%
Olvasói értékelés
Olvasó
Olvasói értékelés
{{ average }}
%
{{ average }}
%

Roland Emmerich a Függetlenség napja óta tudható, hogy szereti az amerikai hősökre épített, világmegmentős, hatalmas csatákkal tarkított filmeket. A csendes-óceáni hadszíntér tekintetében döntő, a háború menetét megfordító csata joggal szerepel a tankönyvekben és könnyen lehet, hogy a neve is sokaknak ismerősen cseng. Ha pedig eddig nem, akkor majd a film után, ugyanis részletesen a szánkba rágják, hogy bizony döntő volt, bizony megfordította és bizony az amerikaiak hősök. A film viszont nem csak magára a csatára fókuszál, hanem korábban kezdi a mesélést. Japán és az USA nem mindig voltak ellenségek, sőt egész jól alakult az ismerkedés a két nemzet között és a második világháborúba nem is nagyon avatkozott bele (direkt módon) a nagyhatalom amíg a Pearl Harborban történtek meg nem győzték erről.

Galéria megnyitása

A szereplők tekintetében sajnos a sokat markol keveset fog elve érvényesült, ugyanis a Gyűrűk ura rendezői kibővített változatának hossza talán elég lett volna, hogy mindenki rendesen beleférjen. Adott Richard 'Dick' Best (Ed Skrein), aki vakmerő pilóta karakterén keresztül mesél bajtársakról, veszteségről és a családról – ő kapta a legtöbb lehetőséget és az ő vállát nyomja az a teher is, hogy „mindent” bemutasson és keretbe helyezzen, de még ez is kevés volt néhol, a bekezdés elején emlegetett probléma miatt. Nimitz admirális mellett az amerikai parancsnokság is megjelenik (Dennis Quaid, Patrick Wilson, Woody Harrelson), de a szerepük sokszor kimerül annyiban, hogy felmondják a történelemkönyvek szövegét nagy homlokráncolás és drámai egysorosok közepette.

Sőt, hogy korrektek legyünk a japán oldal is felvonultatja a maga neveit és itt, egyfajta gesztusként róluk is hősökként beszél a film, hiszen háborúban mindenki tette a dolgát, szolgálta a hazáját. Ettől függetlenül úgy gondolom akkor is létezik olyan, hogy agresszor, vagy bosszú. Egyik fél sem húzhatja ki magát az alól, hogy ahol csak lehetősége volt, ott páros lábbal taposott bele a másikba, ennek a misztifikálása és évtizedek elmúltával a pátoszba borított feltálalása sem változtat semmin.

Galéria megnyitása

És itt válik a film nehezen követhetővé. Hírszerzés és stratégiai döntések, haditanácsok, a két oldal katonai megbeszéléseibe való belepillantás mellett csatajelenetek tarkítják a filmet, mindeközben pedig az egyszerű pilóták, a nehéz döntések jelenetei, egy kis családi dráma is pörög. Vagyis tény, a film egy pillanatra sem kapcsol vissza lassabb fokozatra és ha épp nem feszültséget keltő jelenetet vagy stresszes pillanatokat nézünk, akkor robbanások, fegyverkereplés szakítja szét a pillanatot és élet-halál harc zajlik a szemünk előtt. A történelmi háttér 1-1 mondatba van sürítve és aki kicsit járatos a történetben annak nem lesz nehéz dolga, ha követni akarja a történetszálat. A többiek néha kapkodni fogják a fejüket, de a lényeg ugyanaz marad: ők megtámadtak minket, mi visszaütünk és most mi vagyunk az erősebbek.

A karakterek is ehhez mérten tudnak érvényesülni, mert habár jól össze lettek válogatva, a sok cikk-cakkban a mélységre, a kifejtésre nem maradt idő és hely.

Amin viszont látszik, hogy nem spóroltak, az a CGI. Sok a háborús jelenet, ami a film jellegéből adódóan nem meglepő és valóban átjön, hogy a háború egy mocskos műfaj – számunkra pedig izgalmas a székekből figyelve. Nem kell izgulni az amerikai hadseregért, mert tudjuk mi lesz a dolog kimenetele, az pedig, hogy hogyan jutnak el addig szintén tudvalevő: sok áldozat, vér, verejték és a többi.

Galéria megnyitása

A Midway valóban emléket akar állítani a történelem ezen szeletének, azonban a kapkodás és a mindent zsúfoljunk bele elv sekélyessé, elnagyolttá teszi minden törekvését – látszik, nem történészeknek készült ez az alkotás. Ha azonban háborús filmre, rengeteg csatajelenetre, vadászgépekre, hajókra, tengeralattjárókra vágyunk és a vérünk felpezsdül az akciójelenetektől, akkor kellemes 2 órának nézünk elébe.

Összefoglalás

Midway – Látványos, de nem túl mély

Midway – Látványos, de nem túl mély

Midway – Látványos, de nem túl mély
Szerzői értékelés
60
%
Történelmi-akciófilm sok drámával és még több háborús jelenettel, de belepillanthatunk midnen oldalról abba, hogy mi is történt
A harci jelenetekre és az izgalomra nem igazán lehet panasz, a film végig teljes sebességgel száguld...
... azonban túl sok oldalról akar mesélni és így se a karakterekre se a részletekre nem marad energia vagy hely, ráadásul kapkod is.
{{ totalLabel }}
%
{{ userRateLabel }}

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap