Meglepő névvel jön a leggyorsabb egy GPU-s GeForce

Az Nvidia a jelek szerint egy Tesla K20-as gyorsítókártyákat alkalmazó szuperszámítógép-fürt nevét adja leggyorsabb videokártyájának.

Meglepő névvel jön a leggyorsabb egy GPU-s GeForce

Az Nvidia GK110-es csúcs GPU-ja eddig sokak bánatára csak a professzionális szegmensben jelent meg, csúcskategóriás, hardcore gamereknek szánt videokártyán még nem találkozhattunk vele. Ez a helyzet a jelek szerint hamarosan megváltozik, ugyanis érkezik a vállalat első GK110 alapú felsőkategóriás asztali videokártyája, ami meglepő nevet kap.

Az Nvidia illetékesei várhatóan február végén indítják hódító útjára a különlegességet, ami ezúttal nem GeForce GTX, hanem GeForce Titan márkanév alatt válik majd ismertté. A GTX márkanév az utóbbi időben túl mélyre süllyedt, mivel azt nem csak az abszolút felsőkategóriás, hanem a gyengébb videokártyák is megkapták, így érthető, ha a különlegességnek a gyártó jóval egyedibb márkanevet szeretne adni.

Miért pont a Titan névre esett a választás? Ebben valószínűleg szerepe van a világ jelenlegi leggyorsabb szuperszámítógép-fürtjének is, amit történetesen Cray Titan néven emlegetnek. Ebben a szuperszámítógép-fürtben komoly szerephez jutnak az Nvidia Tesla K20-as típusú gyorsítókártyái, amelyeken GK110-es GPU lapul, így nem meglepő, hogy az Nvidia háza táján remekül cseng a Titan név.

A GeForce Titan sorozatú csúcskártya tehát GK110-es GPU-t alkalmaz majd, ám a rendelkezésre álló 15 SMX tömbből csak 14-et használhat, azaz 2688 CUDA maggal gazdálkodhat. Ennek valószínűleg az az oka, hogy olyan GPU-ból viszonylag kevés készül, amelyen mind a 15 SMX tömb hibátlanul üzemel, így az egyik SMX tömb letiltásával a kihozatali arányt próbálja javítani a cég.

Maga a GPU egyébként 384-bites adatsínen keresztül kapcsolódik a 6 GB-nyi GDDR5-ös típusú fedélzeti memóriához, ami alapértelmezett mennyiség lesz. A csúcskártya TDP-je a hírek szerint 235 watt körül helyezkedhet el.

A vonzó tulajdonságok mellé minden bizonnyal borsos árcédula is társul, de ez abszolút nem meglepő.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward