Shop menü

MEGLEPŐ DIZÁJN: GEFORCE RTX 4060 TI EGYSLOTOS HŰTÉSSEL

A nem mindennapi videokártyára az egyik hardverdetektív, MEGAsizeGPU figyelt fel és azon nyomban meg is osztotta a publikummal az X, vagyis a korábbi Twitter virtuális hasábjain keresztül.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Meglepő dizájn: GeForce RTX 4060 Ti egyslotos hűtéssel

A gamer videokártyák szegmensében nem igazán találkozhatunk egyslotos felépítéssel rendelkező megoldásokkal, leszámítva néhány speciális dizájnt, amelyek folyadékhűtő blokkal érkeznek, ám a hátlap ebben az esetben is többnyire kétslotos kivitelben készül. Az egyslotos dizájn manapság már a belépőszinten sem olyan egyértelmű, mint korábban, hiszen a gyártók többnyire kétslotos modelleket dobnak piacra, eltekintve néhány kivételtől.

Galéria megnyitása

Az Nvidia egyik legnagyobb AIB partnere, a kínai Colorful a jelek szerint hamarosan piacra dobhat egy különleges GeForce RTX 4060 Ti modellt, ami nemcsak egyslotos kivitelben készül, de ventilátoros hűtést is kap. Az új modell egyelőre nem kapott konkrét nevet, ugyanis rezeg a léc vele kapcsolatban: nem biztos, hogy az Nvidia zöld utat ad egy efféle videokártya piacra dobására.

A 267 milliméter hosszú, 107 milliméter széles és mindössze 20 milliméter magas videokártya egy „blower” típusú hűtést kapott, amelynek lényege, hogy a hűtőventilátor a videokártya hátsó traktusában foglal helyet, majd az általa beszívott levegőt a videokártya síkjával párhuzamosan fújja át a hűtőlamellák között, a forró levegő pedig a hátlapon keresztül távozik. A szellőző a videó kimenetek felett látszik is, utóbbiakból egyébként négyet kapunk – három DisplayPort és egy HDMI csatlakozó formájában.

Galéria megnyitása

A nyomtatott áramköri lapra egy AD106-os kódnévre keresztelt, Ada Lovelace architektúra köré épülő GPU került, ami 4352 CUDA magot vonultat fel, GPU boost átlag-órajele pedig jó eséllyel az Nvidia ajánlásának megfelelő 2540 MHz lehet. A stabil tápellátásról természetesen külön PCI Express tápcsatlakozón keresztül is gondoskodni kell, ebben az esetben egyetlen egy nyolctűs aljzatot kapunk.

Galéria megnyitása

A kifejezetten vékony videokártya több területen is jól jöhet majd a későbbiekben, már amennyiben forgalomba kerül. Egyrészt elférhet kompakt asztali számítógépekben, de akár videófalakat üzemeltető rendszerekbe is kerülhet, ahol jellemzően sok-sok videó kimenetre van szükség. Az egymás mellé zsúfolható videokártyák akár számítási feladatokra is befoghatóak, legyen szó FP16-os, vagy éppen FP32-es műveletekről, igaz, ebben az esetben a hűtésre is oda kell figyelni, elég levegőhöz jussanak az egyes példányok. Ha az Ethereum hálózat modellváltására nem került volna sor, akkor kompakt bányászgépek is épülhettek volna a különlegesség köré, de az alternatív, GPU-val bányászható kriptovaluták mellé még így is jól jöhet a termék.

Galéria megnyitása

Az egyelőre kérdéses, hogy az Nvidia áldását adja-e egy efféle videokártyára, hiszen a „blower” típusú hűtéssel ellátott dizájnokat nem nézi jó szemmel a vállalat, főleg azért sem, mert az efféle termékek konkurenciát jelenthetnek a professzionális piacra szánt megoldásokkal szemben, amelyek igen borsos áron kaphatóak. Ha globálisan nem is, Kínában jó eséllyel találkozhatunk még a Colorful rendhagyó GeForce RTX 4060 Ti modelljével, ami egyébként 16 GB-nyi VRAM-ot tartalmaz.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére