Meglepetés: Jöhet a GM200 alapú GeForce GTX 980 Ti

Egyes források szerint akár GeForce GTX 990 nevet is kaphat az újdonság, de a GM200-as alapokban látszólag teljes egyetértés van.

Meglepetés: Jöhet a GM200 alapú GeForce GTX 980 Ti

Az Nvidia első GM200 alapú videokártyája a GeForce GTX Titan X volt, amely nemrégiben rajtolt el. Nem sokkal később egy Quadro sorozatú GM200-as videokártyáról is lerántották a leplet a zöldek, és a jelek szerint rövidesen ismét újabb taggal bővülhet a repertoár.

A legújabb GM200 alapú videokártya típusjelzésével kapcsolatban finoman szólva sincs egyetértés a források között: van, aki GeForce GTX 980 Ti névvel emlegeti, de olyan is akad, aki GeForce GTX 990 névről ír. Utóbbira annyi a magyarázat, hogy az adott forrás szerint az Nvidia a kellően eltérő típusjelzéssel akarja biztosítani, hogy a GM200 alapú újdonság jól elkülöníthető legyen GM204 alapú GeForce GTX 980-as társától.

Elnevezés ide vagy oda, a SweClockers jóvoltából néhány információmorzsa már lepottyant az új GM200 alapú termék várható tulajdonságaival kapcsolatban. A SweClockers szerint az újdonság a GeForce GTX 980 Ti nevet kaphatja, a fedélzetén található GM200-as GPU pedig ezúttal is egy teljes értékű megoldás lesz, amely 3072 CUDA maggal rendelkezik. VRAM tekintetében a GeForce GTX Titan X-hez képest felezett mennyiséggel gazdálkodhat a rendszer, azaz 12 GB-nyi helyett csak 6 GB-nyi fedélzeti memóriával látják el az újdonságot, viszont a 384-bites memória-adatsínt nem nyirbálják meg.

Az új videokártya esetében az Nvidia szabad kezet adhat partnereinek, már ami a nyomtatott áramköri lap dizájnját, illetve a hűtést illeti, így igazán különleges termékekkel találkozhatunk már a megjelenés napján is. Az új videokártyák természetesen némi gyári tuningon is áteshetnek, így akár a GeForce GTX Titan X teljesítményszintjét is felülmúlhatják. A GeForce GTX Titan X pozíciója persze nem kerül veszélybe, hiszen akinek sok VRAM-ra van szüksége, úgyis azt fogja választani, míg aki beéri 6 GB-nyi VRAM-mal, de nagyobb teljesítményt igényel, valamelyik gyárilag tuningolt GeForce GTX 980 Ti mellett teheti le a voksát – már ha tényleg lesz ilyen.

Az új GM200 alapú videokártya – nevezzék azt bárhogy – várhatóan az AMD Radeon R9 390X modelljével egy időben rajtolhat el. Utóbbi rövidesen megjelenhet, igaz, korábban olyan pletyka is napvilágot látott, ami csúszásról és júniusi rajtról számolt be. Idővel kiderül, melyik információ helyes.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward