Shop menü

MEGJÖTT A RYZEN 7000-ES SOROZAT LEGOLCSÓBB ASZTALI TAGJA, A RYZEN 5 7500F

Az új processzor Kínában rajtolt el elsőként, viszont később a globális piacon is elérhetővé válhat.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Megjött a RYZEN 7000-es sorozat legolcsóbb asztali tagja, a RYZEN 5 7500F

Az AMD tegnap tette elérhetővé legújabb RYZEN 7000-es sorozatú asztali központi egységét, a RYZEN 5 7500F típusjelzéssel ellátott modellt, amelynek rajtja egy kissé szokatlan lett. A szóban forgó processzor első körben Ázsiában jelent meg, így az első független tesztek Kínából, illetve Dél-Koreából származnak. A kínai tesztelők szerint az újdonság rövidesen globálisan is elérhető lesz, listaára pedig 179 dollár magasságában helyezkedhet el, vagyis a RYZEN 7000-es sorozat eddigi legolcsóbb asztali tagjával van dolgunk.

Galéria megnyitása

A ZEN 4 architektúra köré épülő processzormagokból összesen 6 darabot kapunk, amelyekhez természetesen SMT támogatás is jár, azaz összesen 12 szálon dolgozhat egyidejűleg a termék. A Socket AM5-ös processzorfoglalatba illeszkedő újdonság összesen 6 MB-nyi másodszintű gyorsítótárat kapott, vagyis magonként 1 MB-nyi L2 Cache áll rendelkezésre, míg az L3 Cache kapacitása 32 MB. A 65 W-os TDP kerettel rendelkező processzor támogatja a tuningot, viszont aktív iGPU nem kapott helyet a fedélzetén, így mindenképpen szükség lesz mellé videokártyára is.

Galéria megnyitása

Az 5 GHz-es maximális boost órajelen üzemelő processzort a Kínára szabott Core i5-13490F modellel is összehasonlították, ami 6 teljesítményre hangolt és 4 energiahatékonyságra optimalizált processzormaggal rendelkezik, maximális boost órajele pedig 4,8 GHz. Utóbbi processzor azért is jó összehasonlítási alap, mert szintén nem rendelkezik iGPU-val.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

Az eddigi tesztek szerint, amelyek az Expreview, a MyDrivers, illetve a  QuasarZone virtuális tollából születtek, a RYZEN 5 7500F gyorsabbnak bizonyul a fentebb említett processzornál, illetve a Core i5-13400 és a Core i5-13500 teljesítménye is elmarad az övétől. Az újdonság segítségével költséghatékonyabb konfigurációk építhetőek, mint eddig, ráadásul az A620-as lapkakészlettel szerelt alaplapokkal is kompatibilis, ami további spórolásra ad módot. Rossz hír viszont, hogy DDR4-es memóriatámogatás az AMD térfelén nem jár a Socket AM5-ös platformhoz, így az Intel LGA-1700-as tokozással szerelt processzorai ezen a téren előnyben vannak, amennyiben megfelelő alaplapot választunk hozzájuk.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

Az új AMD processzor a kínai kereskedők kínálatában már elérhető, méghozzá tegnap óta. A termékhez a gyártó még processzorhűtőt is mellékel, ami jelen esetben egy Wraith Stealth modell, így erre sem feltétlenül kell külön költeni. Arról egyelőre nincs hír, hogy az RYZEN 5 7500F pontosan mikor kerül az üzletek polcaira globális szinten, de remélhetőleg már erre sem kell sokat várni.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére