Megérkeztek a Gigabyte első H81-es alaplapjai

A H81 Express alapú deszkákon régi csatlakozók is vannak: egyik-másik modell az RS-232-es port mellett LPT portot is felvonultat, ami manapság már igazi ritkaság - legalábbis az új alaplapok többségénél.

Megérkeztek a Gigabyte első H81-es alaplapjai

A Gigabyte előrukkolt az első olyan LGA-1150-es processzorfoglalattal ellátott alaplapjaival, amelyek a költséghatékony megoldásokat megcélzó H81 Express lapkakészlet köré épülnek.

Az Ultra Durable 4 Plus technológiával készített alaplapok sorrendben a H81M-DS2, a H81M-D2V és a H81M-D3V nevet viselik. A trió esetében közös tulajdonság, hogy mindannyian micro-ATX formátumú nyomtatott áramköri lapot alkalmaznak, amely 226 x 170 milliméteres mérettel bír, azaz mindhárom újdonság kompakt. A Gigabyte friss, H81 Express alapú termékei között tulajdonképpen csak a csatlakozók számában, illetve típusában vannak különbségek. Maga a H81 Express lapkakészlet egyébként egy SBA támogatásától megfosztott B85 Express lapkának tekinthető, amely a H87-nél kevesebb SATA 6 Gbps-os portot kínál, a PCI Express támogatás esetében pedig csak a 2.0-s szabvány kiaknázására ad módot.

Gigabyte GA-H81M-DS2
Gigabyte GA-H81M-DS2

A H81M-DS2 elkészítésénél a legfőbb szempont az volt, hogy az alaplap tökéletesen alkalmas legyen az értékesítésben használt régebbi rendszerek leváltására, méghozzá úgy, hogy ezzel egy időben nem kell lemondani a régebbi csatlakozókat használó, korosabb külső eszközökről - például az LPT portra kapcsolt nyomtatókról - sem. Ennek fényében az új alaplap párhuzamos (LPT) portot és soros portot (RS-232, COM) egyaránt tartalmaz, sőt, PS/2-es csatlakozó is van rajta, méghozzá kettő: egy az egérnek, egy a billentyűzetnek. Az LGA-1150-es processzor integrált videó vezérlőjében rejlő lehetőségeket egyetlen D-Sub videó kimenet segítségével aknázhatjuk ki.

Gigabyte GA-H81M-D2V
Gigabyte GA-H81M-D2V

A H81M-D2V modell esetében a fizikai LPT portról már le kell mondani, de cserébe van alaplapi LPT kiveztetés (tüskesor), hátlapi COM port pedig ezen a modellen is található. A D-Sub videó kimenet mellé egy DVI-D videó kimenet is érkezett, a második PS/2-es port azonban eltűnt, így összesen csak egy áll rendelkezésre.

Gigabyte GA-H81M-D3V
Gigabyte GA-H81M-D3V

A H81M-D3V alaplap már se hátlapi LPT, se hátlapi COM porttal nem rendelkezik, viszont van rajta egy alaplapi COM és egy alaplapi LPT tüskesor, amelyekhez csak kivezetéseket kell keríteni. A PS/2-es port azért továbbra is a kínálatban maradt, de ennél a modellnél is csak egy van belőle. Extra, hogy a két PCI Express 2.0 x1-es port mellé itt érkezett egy harmadik is.

A D2V és D3V modelleknél extra tulajdonság a VIA VL805-ös USB 3.0-s vezérlő jelenléte, ami a lapkakészlet által biztosított két USB 3.0-s port mellé további négy USB 3.0-s portot kínál.

Az új alaplapok legfontosabb tulajdonságait a lenti táblázat összegzi.

A Gigabyte H81 Express alapú újdonságai háromfázisú tápellátást kínálnak az adott LGA-1150-es Haswell processzor számára, DDR3-as memóriafoglalatból pedig mindannyian kettőt kaptak. A BIOS szerepét egy UEFI alapú AMI Aptio megoldás tölti be, ami grafikus felhasználói kezelőfelületet kínál. Emellett a Gigabyte DualBIOS szolgáltatása is elérhető, azaz az alaplapokon nem egy, hanem két 64 Mb-es chip lapul. Utóbbi akkor jön jól, ha BIOS frissítés alkalmával probléma merül fel, ugyanis ekkor a másik BIOS-szal továbbra is elindul a rendszer.

A termékek pontos ajánlott végfelhasználói ára jelenleg nem ismert. A nem hivatalos információk szerint a három újdonság esetében 50 dollár körüli árra lehet számítani.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward