Megérkezett az Archos 97 Carbon táblagép

Az Archos következő táblagépének a neve egészen csalóka, mert bár a 97-ből kitalálható, hogy mekkora kijelzővel számolhatunk, a Carbon csak a hangzása miatt került oda, a gépház nem szénszálas, a tábla teljes aluminium borítást kapott.

Megérkezett az Archos 97 Carbon táblagép

Az Archos következő táblagépének a neve egészen csalóka, mert bár a 97-ből kitalálható, hogy mekkora kijelzővel számolhatunk, a Carbon csak a hangzása miatt került oda, a gépház nem szénszálas, a tábla teljes aluminium borítást kapott.

Az Archos 97 tehát 9,7 hüvelykes megjelenítőt kapott, így ezúttal is egy iPad-re hajazó géppel lesz dolgunk. Az IPS technológiát használó panel 1024 x 768 képpontos (XGA) felbontással és ötpontos kapacitív multitouch érzékeléssel rendelkezik majd. Az újdonság az Elements termékcsalád tagja lesz, ami a cégen belül a jól kiegyensúlyozott, és magas fokon optimalizált operációs rendszer és hardver együttesét hozná el, legalábbis a jelmondat szerint. A készülékben ugyanis egy igen csak koros Rockchip lapkakészlet került felhasználásra: az RK2918-nak már fél évvel ezelőtt is voltak olcsóbb, és nagyobb teljesítményű vetélytársai, így meglehetősen furcsa döntés ilyen köntösbe öltöztetni egy ennyire gyenge hardvert. Ebben a SoC-ben, egy Vivante GC800 grafikus processzort, és egy 1 GHz-es frekvencián üzemelő Cortex-A8 ARM magot találhatunk. Emellett 1 GB rendszermemóriát, és 16 GB NAND Flash tárolót is rejt a hátlap, ráadásul a tárhelyet microSD-vel még tovább is bővíthetjük.

A kommunikációs modulok felsorolása sem tart sokáig, hiszen nem hogy HSDPA hálózati modemet, de még GPS vevőt és a Bluetooth modult sem tartalmaz a gép, így egyedül WLAN támogatást kapunk, de ez legalább korrekt, és a 802.11n szabványt is támogatja. Az eszköz két kameramodullal rendelkezik. Az előlapon egy VGA egységet találunk, ami a videóhívások alkalmával lehet majd hasznos, a hátlapon pedig egy 2 megapixeleset, aminek LED villanó nélkül kell boldogulnia, de az alacsony felbontás miatt, ettől úgysem várhatunk komoly teljesítményt.

A 239 x 184 x 11,5 milliméteres masina 640 grammot nyom a tesztek szerint, ami valamivel több, mint a gyárilag közölt adat. Ebben persze már benne van az akkumulátor is, amelynek a pontos kapacitása nem ismert, de az Archos belső tesztje során, kikapcsolt Wi-Fi mellett, 50 százalékos fényerőn 5 órán keresztül játszotta le az egyik "referencia" YouTube HD (720p) videót.

Az Android 4.0 (Ice Cream Sandwich) operációs rendszert futtató táblának bizony elég borsos ára van. Jelen állás szerint 250 dollárt kell érte letennünk az asztalra, amivel a gyártó fölé lő az olyan hasonló specifikációval rendelkező gépeknek, mint a WayteQ xTAB-100is, vagy a Concorde tab 9.7 IPS. Főleg előbbi hasonlít nagyon (kevesebb tárhely, jobb kamera, 50 dollárral alacsonyabb ár).

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward