Megérkezett a PowerColor ördögi Radeon RX 480-asa

Egyedi nyomtatott áramköri lap, erős tápáramkör, nagyteljesítményű egyedi hűtés és 1330 MHz-es GPU boost órajel jellemzi az újdonságot.

Megérkezett a PowerColor ördögi Radeon RX 480-asa

A PowerColor végre bemutatta legújabb DEVIL sorozatú videokártyáját, amely Radeon RX 480 alapokon nyugszik, és természetesen kellően ördögire sikeredett. A Radeon RX 480 RED DEVIL névre keresztelt videokártya egyedi tervezésű nyomtatott áramköri lapot használ, csak úgy, mint az ASUS újdonságai, a melegedő komponensek hűtését pedig ugyancsak egyedi tervezésű, nagy hűtőteljesítményt nyújtó megoldás végzi.

A friss videokártya fedélzetén 6+1 fázisú VRM áramkör kapott helyet, ami egy nyolctűs PCI Express tápkábel alkalmazását igényli. A videokártya nem lett pici, hiszen 310 milliméter hosszú, 128 milliméter széles és 38 milliméter magas – ezt vásárlás előtt feltétlenül érdemes szem előtt tartani. A 14 nm-es csíkszélességgel készülő Polaris GPU természetesen ezúttal is 2304 stream egységet foghat munkára, maximális boost órajele pedig 1266 MHz helyett immár 1330 MHz lett – de csak OC Mode alkalmával. A GPU mellé 8 GB-nyi GDDR5-ös fedélzeti memóriát kapunk, ami 256-bites adatsínen keresztül kapcsolódik, effektív órajele pedig a referenciának megfelelően 8 GHz.

A beállításokat egyébként két BIOS chip tárolja, amelyek között kapcsolóval lehet váltani. Silent Mode esetén a halk működésé a főszerep, így a GPU boost órajel 1266 MHz-en tetőzik, míg OC Mode esetén már a maximális teljesítmény kerül előtérbe, azaz 1330 MHz-re katapultál a GPU boost órajel. A VRAM effektív órajele mindkét esetben 8 GHz marad; a VRAM és a GPU órajele azonban szabadon emelhető, így a további tuningnak semmi akadálya.

A melegedő komponensek hűtéséről most egy speciális megoldás gondoskodik, ami két darab 8 milliméteres és két darab 6 milliméteres nikkelezett hőcsővel vezeti el a GPU hőjét az alumínium lamellákhoz. Ezek felett három darab 80 milliméteres átmérőjű ventilátor dolgozik, méghozzá dupla ventilátor-lapátokkal, hála a Double Blade III technológiának. Utóbbinak köszönhetően növelhető a hűtőteljesítmény, hiszen a forgórész több levegőt tud megmozgatni, valamint a por lerakódásának mértéke is csökkenthető, ami jó hír, a ventilátorok ráadásul halkan is dolgoznak. Az új légkeverők meglehetősen strapabíróak lesznek, mivel dupla golyóscsapágyazással rendelkeznek.

A hátoldalon egy hátlapi hűtőlemezt is elhelyeztek, ami nem csak az esztétikus megjelenésről, hanem a hatékony hőeloszlásról is gondoskodik.

Az új videokártya három darab DisplayPort 1.4-es, egy HDMI 2.0-s és egy Dual-Link DVI-D videó kimenettel érkezik. A PowerColor Radeon RX 480 RED DEVIL július 29-én válik elérhetővé kereskedelmi forgalomban, listaára pedig 269 dollár lesz.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward