Shop menü

MEGEMELKEDETT CPU TERHELÉST OKOZ EGY SZOFTVERES BUG AZ NVIDIA VIDEOKÁRTYÁINÁL

A hiba szerencsére nem minden rendszert érint, az Nvidia fejlesztőcsapata már dolgozik az elhárításán.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Megemelkedett CPU terhelést okoz egy szoftveres bug az Nvidia videokártyáinál

Az Nvidia fejlesztőcsapata a napokban adta ki a GeForce driver legújabb, 531.18-as verziószámot viselő kiadását, ami szokás szerint mind WHQL aláírással, mind pedig Game Ready minősítéssel rendelkezett, újításairól itt számoltunk be. Néhány nappal később kiderült, hogy a driver tartalmaz egy fura bugot, amelynek eredményeként a játékokból való kilépést követően a processzorterhelés 10-15%-kal magasabb marad, mint kéne.

Ebben az esetben arról van szó, hogy játék után, ha az alkalmazásból már kiléptünk, az Nvidia Display Container Service névre keresztelt folyamat 10% és 15% közötti extra processzorterhelést okot, és ez természetesen a Windows Feladatkezelőben (Windows Task Manager) is látható. Az egyelőre nem világos, pontosan mi okozza az extra processzorterhelést, de a Reddit virtuális hasábjain olvasható felhasználói ötletelések alapján úgy tűnik, a Game Session Telemetry Plugin 531.18-as verziója a ludas, ami az NvGSTPlugin.dll fájl formájában érkezik.

Galéria megnyitása

A helyzetet bonyolítja, hogy a fentebb említett hiba nem minden rendszert érint, így nehéz reprodukálni. Ez egyrészt jó hír, hiszen nem minden GeForce tulajdonosnak okoz kellemetlenségeket az extra processzorterhelés, ugyanakkor pedig rossz hír is, mert nehezíti a hiba valódi okának felderítését.

Egyes felhasználók arra jutottak, érdemes lehet az említett fájlt blokkolni vagy törölni, ám ez igazából nem biztos, hogy jó ötlet. Helyette sokkal hatékonyabb módszer lehet, ha az előző WHQL drivert telepítjük, ami az 528.49-es verziószámot viseli, igaz, ekkor néhány új játék támogatásának búcsút kell mondani, valamint néhány hibajelenség javítását is elveszítjük, ám ha ez nem számít, a HotFix megjelenéséig is mentes lehet a rendszer az extra CPU terheléstől.

Az Nvidia fejlesztőcsapata már tud a hibáról, elismerték létezését, ám azt nem árulták el, pontosan mikor érkezik rá HotFix, már ha érkezik. Az sincs kizárva, hogy a soron következő driver részeként jelenik majd meg a javítás, mindenesetre reméljük, nem kell rá sokat várni. Ha még nem telepítettük az 531.18-as verziószámú drivert, érdemes még várni egy kicsit, hátha jön hozzá javítás, vagy hátha megjelenik egy friss, hibajavítással is felvértezett kiadás.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére