Már licencelik a forgó hűtőtömbre alapozó hűtőt

Az innovatív hűtő iránt már van érdeklődés, de az még nem tudható, mikor találkozhatunk vele kereskedelmi forgalomban.

Már licencelik a forgó hűtőtömbre alapozó hűtőt

A Sandia National Laboratoties speciális hűtőjét tavaly júliusban mutattuk be. Az újdonságról – amely még jelenleg is fejlesztés alatt áll – akkoriban azt állították, hogy forradalmasíthatja a processzorhűtőket. Az új, innovatív hűtő azóta a jelek szerint már néhány vállalat érdeklődését is felkeltette.

Az újfajta hűtő lényegét korábbi hírünkben már összefoglaltuk, de dióhéjban azért leírjuk, mit kell róla tudni. A szerkezet a processzor felületével egy fémlapon keresztül érintkezik, amelyben hőcsövek végződnek. A talpazat és a benne futó hőcsövek a felettük lévő fémkeretnek, illetve fémlapnak adják át a CPU által termelt hőt. A fémlap felett, mindössze 0,03 milliméteres magasságban egy hűtőbordákat tartalmazó forgórész pörög, amit egy kefe nélküli – brushless – motor hajt. A hűtőbordákat tartalmazó forgórész és az alatta lévő fémlap között hidrodinamikus levegő csapágyazás helyezkedik el.

A fenti rendszer így összességében harmincszor hatékonyabb, mint a tradicionális hűtőborda-ventilátor típusú megoldások, ezzel együtt pedig halk is. A 2000-es percenkénti fordulatszámmal pörgő forgórész szinte semmi zajt sem bocsát ki, az a zavaró zaj, amit a lenti videón is hallunk, a motorból jön. A fejlesztők szerint a kész terméken lesz majd egy borítás, ami ezt a zajt is elnyomja, így a végeredmény egy rendkívül halk, hatékony megoldás lesz.

 

Közel egy év távlatából most már szívesen látnánk, hogy egy felsőkategóriás, normál felépítésű processzorhűtővel szemben mire képes az újdonság, valamint arra is kíváncsiak lennénk, hogy függőleges helyzetben is ugyanolyan hatékony-e a termék, mint vízszintes helyzetben. Reméljük, ezekre a kérdésekre hamarosan választ kapunk.

Egyelőre még az sem derült ki, hogy mikor válik elérhetővé kereskedelmi forgalomban az első olyan hűtő, amely a Sandia dizájnjára alapoz.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward