Már látássérültek is vidáman Instagramozhatnak

A közösségi képmegosztó tényleg mindent megtesz azért, hogy mindenkit elérjen, most például akadálymentesítésbe fogott.

Már látássérültek is vidáman Instagramozhatnak

Azok, akik súlyos látássérüléssel kénytelenek együtt élni, nem élvezhetik ugyanúgy az őket körülvevő világ szépségeit, mint az egészséges társaik, és sokan vannak, akik ebben a cipőben járnak. Az Instagram adatai szerint több mint 285 millió ember él a földön valamilyen látószervi problémával, és mivel az Instagram képek, valamint videók megosztására szolgál, ezt a réteget lényegében nem tudja elérni, legalábbis eddig nem tudta. A vállalat most olyan fejlesztésekkel állt elő, amik próbálnak ezen változtatni.

A közösségi oldalon már lesz egy olyan funkció is, ami automatikusan generált alternatív szöveggel szolgál a képek és videók esetében, melyek éppen a képernyőn vannak. Az újítás működni fog minden felületen, ahol tartalmak vannak, szóval a folyamtól kezdve a Felfedezőn át a felhasználói profilokig.

A funkció mögött nem túl meglepő módon MI technológia áll, ezúttal objektumfelismerésre tréningezve, így minden helyzetben pillanatok alatt képes lesz generálni egy nagyon egyszerű leírást az adott tartalomhoz kapcsolódóan. Ez eleinte nagyjából arra lesz képes, hogy felsorolja, milyen témák, tárgyak láthatóak a fotón, videón, de idővel folyamatosan tanul és fejlődik majd.

Az ilyen automatikusan létrehozott alternatív szövegek igazából nem hangzanak túl izgalmasnak, és vélhetően nagyon erős képzelőerőre lesz szüksége a látássérülteknek ahhoz, hogy valóban élvezni tudják ennek köszönhetően az Instagramon megjelenő dolgokat. De szerencsére ezzel a képmegosztó is tisztában van, ezért megoldotta azt, hogy az emberek manuálisan is hozzáadhassanak egy alternatív szöveget a tartalomhoz, amiben azt írják le a saját szavaikkal, hogy egészen pontosan hogyan néz ki a megosztott anyag.

Hogyan lehet manuálisan gondoskodni az alternatív szövegről? Nos, amikor a felhasználó megoszt egy felvételt, akkor még a posztolás előtti felületen meg kell érinteni a szürke „További beállítások” feliratot, és itt a hozzászólások, valamint a facebookos megosztás kapcsolója mellett látható lesz az alternatív szöveg bevitelére szolgáló menüpont. Ennek a megérintését követően legfeljebb 100 karakterben érdemes összefoglalni azt, hogy mi látható a felvételen. Ha megvan a szöveg, akkor csak jóvá kell hagyni azt a jobb felső sarokban található gombbal, és máris közzé lehet tenni a fotót, mozgóképfelvételt. Az alternatív szöveg az alkalmazásban nem jelenik meg, azt csak a képernyőolvasó szoftver érzékeli menet közben.

Galéria megnyitása

Érdekesség, hogy az Instagram már a hivatalos blogján megjelent bejegyzés esetében is gondolt azokra az olvasókra, akik látószervi gondokkal küzdenek, ugyanis a hírbe beiktatott képnél kihasználta az alternatív szöveges leírást. Vélhetően lesznek olyan hátrányos helyzetű felhasználók, akik olvasni fogják ezt a bejegyzést, szóval így ők is tisztában lehetnek majd azzal, hogyan néz ki az új funkció a programban.

A vállalat a mostani újdonság kapcsán azt is leszögezte, hogy ez még csak a kezdőlépés abba az irányba, hogy az Instagramot még szélesebb közönség számára tegye hozzáférhetővé. Szóval a későbbiekben további fejlesztések várhatóak ilyen téren.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap