Már a rendszer stabilitása is vizsgálható 3DMark alatt

A 3DMark Stress Test segítségével 10 percig folyamatosan terhelhető az adott rendszer, amennyiben rendelkezünk Advanced Edition licenccel.

Már a rendszer stabilitása is vizsgálható 3DMark alatt

A 3DMark sorozat régóta népszerű a felhasználók, illetve a tuningosok körében, ugyanis a tesztek alatt kapott pontszámok beszédesek, így ezeket összehasonlítási alapként is kezelik. Tuningos körökben a 3DMark versengési alapot is szolgáltat, ugyanis a szoftvert az extrém mértékben túlhajtott rendszereken lefuttatva újabbnál újabb világrekord-eredmények születhetnek, így az egyénileg dolgozó tuningosok és a csapatok között is kiélezett harc folyik a pillanatnyi elsőségért.

A felhasználók persze nem csak a minél jobb pontszámok hajszolása miatt futtatják a 3DMarkot, hanem azért is, hogy megbizonyosodjanak róla, a megemelt órajeleken üzemelő hardver kellően stabil-e – erre a felhasználói bázis mintegy kétharmada veti be a népszerű tesztprogramot. Vannak olyanok is, akik a rendszerhűtést tesztelik a 3DMark futtatásával – ilyesmire a felhasználók fele alkalmazza a tesztprogramot.

Noha a stabilitás tesztelésére már alapból is jó lehet a 3DMark, főleg, ha bekapcsoljuk a loop módot, azaz a tesztek folyamatosan futnak, de az egyes tesztmodulok futását sajnos némi töltés szakítja meg, így a betöltési idő alatt a hardvernek van ideje szusszanni egyet, ami az esetleges stabilitásbeli problémák elkendőzését is segítheti. Éppen ezért döntöttek úgy a 3DMark mögött álló fejlesztők, hogy készítenek egy dedikált tesztcsokrot, ami kifejezetten a stabilitás tesztelését segíti. Ebben a 3DMark Stress Test névre keresztelt tesztcsokorban a már jól ismert teszteket találjuk, azaz a Sky Diver, a Fire Strike, a Fire Strike Extreme és a Fire Strike Ultra egyaránt szerepel a sorban, viszont az egyes tesztek között nincs „betöltő képernyő”, azaz a terhelés folyamatos.

Alap esetben, ha 3DMark Advanced licenccel rendelkezünk, akkor 20 tesztkör fut le egymás után, ami nagyjából 10 percnyi folyamatos terhelést eredményez. Ez rendszerint elegendő a komolyabb stabilitásbeli problémák feltérképezéséhez. Aki többre vágyik, 3DMark Professional licencre kell szert tennie, így a tesztkörök száma 2-től egészen 5000-ig szabadon állítható lesz, azaz alaposan megizzasztható az adott konfiguráció, így fény derülhet a problémák többségére.

A 3DMark Stress Test végén nem pontszámok várják az érdeklődőket, hanem egy beszédes diagram, amelyről leolvasható, hogyan alakultak a teszt során az FPS értékek, de a hőfokok is szerepelnek az ábrán, így kiderül, mikortól szól bele a teljesítménybe a túlmelegedés következtében aktiválódó „throttling”, vagyis az órajel-visszavevő funkció. Az információ birtokában módosításokat eszközölhetünk a hűtés terén, de akár az órajelek finomhangolására is sor kerülhet. A százalékban kifejezett végeredmény minél közelebb áll a 100%-hoz, annál stabilabb az adott rendszer, ahhoz pedig, hogy a teszt végén stabilnak minősüljön az adott rendszer, az eredménynek 97%-osnak, vagy e felettinek kell lennie. Az eredmény meghatározásakor a képkocka-sebesség egyenletességét vizsgálja a szoftver.

A 3DMark Stress Test szokás szerint most is a vállalat hivatalos weboldaláról tölthető le, de aki inkább a Steam platformot részesíti előnyben, ott is megtalálja az újdonságot.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward