LGA-2011-es processzorok, limitált tuning lehetőségekkel?

Az Intel az idei év negyedik negyedévében dobja piacra az LGA-1366-os tokozással ellátott processzorokból és az X58-as lapkakészletből álló platform utódjául szánt megoldásokat, azaz az LGA-2011-es processzorokat, valamint az X79-es lapkakészlet köré épülő alaplapokat.

LGA-2011-es processzorok, limitált tuning lehetőségekkel?

Az Intel az idei év negyedik negyedévében dobja piacra az LGA-1366-os tokozással ellátott processzorokból és X58-as lapkakészletből álló platform utódjául szánt megoldásokat, azaz az LGA-2011-es processzorokat, valamint az X79-es lapkakészlet köré épülő alaplapokat.

A legfrissebb információ szerint az új platformnál is hasonló stratégiát követ majd a gyártó, mint az LGA-1155-ös processzoroknál, tehát lesznek olyan modellek, amelyeknél minden lehetséges funkció elérhető lesz, plusz még a szorzózárat is feloldják, de olyan modellek is forgalomba kerülnek, amelyeket a szorzózár miatt nem lehet majd igazán tuningolni. Ez már most is így van a Sandy Bridge alapú processzoroknál, ahol a chipset minden órajelet a BCLK órajelből származtat, így ha azt emeljük túl sok minden órajele emelkedik, például a PCI-E vezérlőé is, amit az nem fog kibírni (ezért gyatrák a tuninglehetőségek az alap processzoroknál).

A gyártó a fentieknek megfelelően több osztályra bontja az új processzorokat. Az abszolút legfelső kategóriában az Extreme Edition jelöléssel ellátott hatmagos processzorok foglalnak helyet, amelyek 15 MB-nyi harmadszintű gyorsítótárral, valamint szorzózár-mentes kivitellel érkeznek. Ezeknél a modelleknél minden lehetséges szolgáltatás engedélyezve lesz, így  - ahogy azt az abszolút felsőkategóriás processzorok esetében már megszokhattuk - a termékek ajánlott végfelhasználói ára 1000 dollár környékén helyezkedik el. Az első modell ebben a családban egy 3,3 GHz-es órajelen ketyegő példány lesz.

A második családban szintén szorzózár-mentes processzorok foglalnak helyet, amelyek szintén hat processzormaggal rendelkeznek, ám náluk már csak 12 MB-nyi harmadszintű gyorsítótárhoz "férhetünk hozzá". Ezek a processzorok a jelenlegi információ szerint "K" jelöléssel lesznek ellátva csak úgy, mint a manapság oly népszerű Core i7-2600K, ami egy szorzózár-mentes LGA-1155-ös processzor. Visszatérve a "K" sorozatú LGA-2011-es megoldásokra: ezeknél a termékeknél az első modell 3,2 GHz-es órajellel bír majd és a pletykák szerint 600 dollár körüli áron lesz elérhető.

Az LGA-2011-es processzorok családjában lesz egy harmadik kategória is, amelyben a szorzózárral ellátott négymagos processzorokat találjuk. A harmadik család tagjai már átlagfelhasználói szemmel nézve is kedvezőbb árcédulával érkeznek, viszont harmadszintű gyorsítótárból ők már "csak" 10 MB-nyit használhatnak. A tuning képességek és a kevesebb harmadszintű gyorsítótár kompenzálásaként a család első tagja 3,6 GHz-es órajelen fog üzemelni.

Most adódhat a kérdés, hogy: na jó, de akkor utóbbi család tagjai - és úgy egyáltalán az LGA-2011-es modellek - miben különböznek majd az LGA-1155-ös modellektől? Első körben abban, hogy több érintkezővel rendelkeznek. Komolyra fordítva a szót: abban, hogy kettő helyett az LGA-2011-es processzorok már négycsatornás memóriatámogatást kínáló beépített DDR3-as memóriavezérlőt használnak és egy 32 PCIe 2.0-s sávval gazdálkodó PCI Express 2.0-s HUB is helyet kap bennük. Utóbbi segítségével pusztán a processzor beépített PCIe vezérlőjére támaszkodva is építhetünk majd olyan multi-GPU rendszert, amely akár négy videokártyából is állhat, ugyanis a 32 darab PCIe sáv könnyedén négyfelé osztható lesz. Az LGA-1155-ös tokozású processzorokhoz készített P67-es és a Z68-as alaplapoknál ezzel szemben a processzorra támaszkodva maximum kétkártyás rendszer építhető, amelynél a processzorba épített PCIe 2.0-s hub 16 PCIe 2.0-s sávját x8-x8 módban lehet megosztani a két videokártya között.

A kiszivárgott útiterv a fentiek mellett egyéb érdekességekről is lerántja a leplet, ezek címszavakban az alábbiakban olvashatóak:

[list type="unordered"]

[*]Az idei év második negyedévében érkezik a Core i7 980 XE szorzózárral ellátott változata, amely Core i7-980 néven kerül forgalomba (3,33 GHz | 12 MB L3 Cache | 6,4 GT/s QPI).

[*]A harmadik negyedév folyamán megjelenik az új LGA-1366-os csúcsprocesszor, a Core i7-995X Extreme Edition, ami természetesen szorzózár-mentes kivitelben érkezik.

[*]A fentivel egy időben megjelenik a Core i7-990XE szorzózárral ellátott kiadása, a Core i7 990.

[*]A harmadik negyedév folyamán elérhetővé válik az LGA-1155-ös foglalatba illeszkedő Core i7-2600K utódja, amely elődjénél magasabb órajelen fog üzemelni, és ugyanúgy szorzózár-mentes lesz.

[*]Szintén az idei év harmadik negyedévében várható, hogy az LGA-1366-os foglalatba illeszkedő Core i7-970-es modell árát csökkenti az Intel.

[/list]

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward