Shop menü

LENCSEVÉGEN ÚJABB NÉGY RADEON HD 6790-ES

A Radeon HD 6790-es modell rövidesen hivatalosan is bemutatkozik a nagyközönség előtt, ám mielőtt erre még sor kerülne, nézzünk meg pár újdonságot, amelyekről a napokban érkeztek friss hírek. A lencsevégre kapott újdonságok között az MSI és a Colorfire termékét találjuk, de korábban a Sapphire megoldásáról is érkezett némi információ.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Lencsevégen újabb négy Radeon HD 6790-es

A Radeon HD 6790-es modell rövidesen hivatalosan is bemutatkozik a nagyközönség előtt, ám mielőtt erre még sor kerülne, nézzünk meg pár újdonságot, amelyekről a napokban érkeztek friss hírek.

MSI Radeon HD 6790

Galéria megnyitása

Az MSI friss videokártyája ugyanolyan egyedi nyomtatott áramkörre épül majd, mint amit a gyártó a Radeon HD 6800-as sorozatú videokártyáinál is használt. A kétslotos, egyventilátoros hűtéssel érkező megoldás alumínium lamellákkal gazdagon fel lett szerelve, amelyekhez a GPU által termelt hőt három darab, rézből készült direct-touch hőcső szállítja. A hőcsövek - ahogy az a direct-touch kifejezésből már kiderülhetett - közvetlenül érintkeznek a GPU felületével annak érdekében, hogy a hőátadás a lehető leghatékonyabban történhessen.

Galéria megnyitása

Az MSI termékénél az órajelekkel kapcsolatban nem érkeztek információk, így csak annyi tudható, az újdonság specifikációival kapcsolatban, amit már korábban is leírtunk. A videokártya 40 nm-es csíkszélességű Barts GPU-val érkezik, ami 800 stream processzort tartalmaz, és 256-bites adatsínen keresztül kapcsolódik az 1 GB-nyi fedélzeti memóriához. A videó kimenetek között két DVI, két mini-Displayport 1.2-es és egy normál méretű HDMI 1.4a típusú csatlakozó lapul.

[bold]A ColorFire Radeon HD 6790-ese

[/bold]

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

A ColorFire, ami főként a keleti piacokon számít ismertebb névnek, szintén elkészült Radeon HD 6790-es modelljével. Az újdonság egyedi felépítéssel rendelkezik, és szolgáltatások, illetve anyagfelhasználás tekintetében egyáltalán nem alkalmaz kompromisszumokat. Az újdonságon két BIOS található, emellett hardveres feszültség vezérlésre is lehetőség van.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

Az újdonság egyetlen egy hattűs PCI Express tápcsatlakozó alkalmazását követeli meg, pedig a korábbi értesülések még két darab hattűs PCI Express tápcsatlakozó alkalmazásának szükségességéről szóltak. A kártya egyébként 4+1 fázisú tápellátással érkezik, amely ugyan hagyományos tekercseket és MOSFET-eket alkalmaz, viszont kondenzátorokból minőségi darabok kerültek rá. Ahogy az MSI termékénél, úgy a ColorFire újdonságánál is három hőcső szállítja a GPU által termelt hőt az alumínium lamellákat tartalmazó hűtőhöz. A hírek szerint a ColorFire terméke a szokásos ázsiai és európai piacokon lesz majd elérhető.

A PowerColor Radeon HD 6790-eséről több információ is érkezett

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

A PowerColor videokártyája már a Newegg.com kínálatában is feltűnt, ahol 149,99 dollárt kérnek el érte. Az AX6970 1GBD5-H termékkóddal ellátott videokártya GPU-ja 840 MHz-en ketyeg, a GDDR5-ös fedélzeti memória esetében pedig 4,2 GHz-es órajelet alkalmaztak. Ezek az értékek megegyeznek a korábbi hírünkben szereplő értékekkel, így még valószínűbb, hogy ezek lesznek a referencia értékek.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

A gyártó a friss termék esetében sokkal költséghatékonyabb dizájn köré épülő hűtőt használ, mint a Radeon HD 6800-as sorozatú megoldások esetében. A videó kimenetek között egy DVI port, egy HDMI 1.4a és egy mini-DisplayPort csatlakozó lapul. Az újdonság stabil tápellátásának biztosításához ebben az esetben is egyetlen hattűs PCI Express tápcsatlakozó alkalmazására van szükség.

[bold]Befutott az XFX Radeon HD 6790-ese is, igaz, még nem hivatalosan

[/bold]

Galéria megnyitása

Az XFX Radeon HD 6790-ese egyedi nyomtatott áramköri lapra épül és egyedi hűtést használ. A termék PCB-je és hűtője ugyanúgy néz ki, mint a Radeon HD 6800-as sorozat esetében alkalmazott megoldások. A rendszer 4+2 fázisú tápellátással bír, amelynek üzemeltetéséhez két darab hattűs PCI Express tápcsatlakozóra van szükség.

Galéria megnyitása

A termék pontos órajeleivel kapcsolatban egyelőre nem állak rendelkezésre információk, de a tápellátást, illetve a kétventilátoros hűtést elnézve szinte biztos, hogy gyárilag megemelt órajelekkel érkező modellről van szó.

Galéria megnyitása

Órajelek ide vagy oda, az már biztos, hogy az egyedi hűtő három darab hőcsövet, számos alumínium lamellát és két darab, egyenként 80 mm-es átmérővel rendelkező ventilátort tartalmaz. A videó kimenetek között, hasonlóan az MSI termékéhez, két DVI port, két 1.2-es mini-DisplayPort és egy normál méretű HDMI 1.4a csatlakozó van.

Galéria megnyitása

Az újdonság várható végfelhasználói árával kapcsolatban egyelőre nem érkeztek információk, de holnap délután erre is fény derül.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére