Legalább 500 dollárral drágítja a monitorokat a G-Sync HDR modul

PC Perspective munkatársai szétszedtek egy G-Sync HDR monitort, így kiderült, mi is lapul egy G-Sync HDR vezérlőmodulon.

Legalább 500 dollárral drágítja a monitorokat a G-Sync HDR modul

A G-Sync HDR támogatással rendelkező monitorokra elég sokat kellett várni, ugyanis a tervezetthez képest csak hónapokkal később jelentek meg az újdonságok, amelyekből egyelőre csak kétféle modell áll rendelkezésre. Az ASUS és az Acer terméke egyaránt 1999 dollárba kerül, ami egy 27 hüvelykes, 144 Hz-es képfrissítési rátával és HDR támogatással rendelkező monitorhoz képest elég borsos, de ennek oka van: a G-Sync HDR modul már önmagában is legalább 500 dollárba kerül.

Galéria megnyitása
Fotó: PC Perspective

A PC Perspective munkatársai nemrégiben lehetőséget kaptak arra, hogy leteszteljék, mit tud az ASUS RoG Swift PG27UQ típusjelzéssel ellátott G-Snyc HDR monitor, sőt, még azt is megengedték nekik, hogy szétszedjék a terméket és vessenek néhány pillantást a belsejére. A ház a 384 zónára osztott háttérvilágítás és a szükséges elektronika mellett egy G-Sync HDR modult is rejt, ami természetesen különbözik az első generációs G-Sync monitorok vezérlőjétől.

Galéria megnyitása
Fotó: PC Perspective
Galéria megnyitása
Fotó: PC Perspective
Az új modul egy Altera gyártmányú, Arria 10 GX 480 típusú FPGA chipet rejt, amely 20 nm-es csíkszélességgel készül, és elegendő teljesítménnyel rendelkezik ahhoz, hogy feldolgozza az LVDS csatolón keresztül érkező adatfolyamot. Ez az FPGA 480 000 programozható kapuval rendelkezik, 24 darab 17,4 Gbps-os I/O csatolót használ és még 222 LVDS I/O csatlakozópárt is kapott. Az említett vezérlő mellé 3 GB-nyi DDR4-es fedélzeti memória is tartozik, ami a modul működését segíti – ez az első generációs modelleknél még csak 768 MB-ot tett ki és az aktuális DDR4-2400 MHz-esnél lassabb volt.

Galéria megnyitása

A modulon található FPGA kis mennyiségben 2000 dollár körüli összegért kapható, de mivel az Nvidia több ezret rendel belőlük, a mennyiségi kedvezmény miatt akár 500 dollárért is hozzájuthat – legalábbis a PC Perspective munkatársai így gondolják. A chip 500 dolláros árához hozzájön még a 3 GB-nyi DDR4-es rendszermemória, valamint a többi komponens ára is, plusz a G-Sync technológia licencdíját sem szabad elfelejteni. És akkor ott van még költségként a panel, a 384 zónára osztott háttérvilágítás, illetve némi kiszolgáló elektronika is, így összességében érthető, miért is olyan drágák a G-Sync HDR monitorok. Amelyek a 144 Hz-es képfrissítési ráta és a 4K-s felbontás együttes használatáért némi kompromisszumra is kényszerítenek.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward