Lefedi 5G-vel az egész fővárost a Vodafone

Budapesten már gond nélkül élvezhető lesz az 5G a Vodafone-nál, és a vállalat kutatási célokra is szolgáltat majd a BME számára.

Lefedi 5G-vel az egész fővárost a Vodafone

A Vodafone volt az első szolgáltató hazánkban, aki az 5G-hez szükséges frekvenciasávokhoz jutott, és mindenki előtt tudta ezáltal elindítani az 5G terjesztését. Ugyanakkor a Telekom az utóbbi időben mégis némi lépéselőnybe került azzal, hogy például a Balaton környékén is biztosít már 5G lefedettséget. Most viszont a Vodafone is felfedte a lapjait.

Az elmúlt hetekben, hónapokban a szolgáltató szakemberei folyamatosan azon dolgoztak, hogy új szintre tudják emelni az 5G hálózati lefedettséget. És ennek eredményeként most a vállalat bejelentette, hogy egész Budapesten, valamint a főváros környékén is lesz már 5G támogatás. Ennek köszönhetően az új generációs hálózat az eddigieknél sokkal vonzóbb lehet a felhasználók részére, és lényegesen nagyobb közönség számára válik hozzáférhetővé.

A tavaszi frekvenciaárverésen a Vodafone brutális összeget, 38,65 milliárd forintot költött a legfontosabb tartományokban összesen 65 MHz-re, amihez hozzáadódott a korábban, 2016-ban megszerzett 50 MHz-e, így összesen 115 MHz-cel „gazdálkodhat”. A vállalatnak a 700, a 2100 és a 3600 MHz-es tartományokban vannak blokkjai, és a legnagyobb szeletet a 3600 MHz-en birtokolja. Ez a továbbiakban kiemelkedően fontos lesz.

Galéria megnyitása

Ez a mostani a Vodafone első nagyobb infrastrukturális bővítése az 5G tavaly őszi elindítása óta. Egészen eddig a vörösök csak Budapest szívében, a belvárosban biztosítottak 5G elérést a fogyasztók számára, de a mostani terjeszkedés révén ez rövidesen jelentősen megváltozik. A vállalat elmondása alapján 200 új bázisállomást bevonva biztosítja az új generációs hálózati technológiát.

A Vodafone a tájékoztatása szerint a hardveres elemek telepítésével már végzett, a bázisállomások már a helyükön vannak és üzemképesek is. Viszont a végleges rajtra még egy kicsit várni kell. A szolgáltató szakemberei jelenleg azon dolgoznak, a szoftveres tesztelés is minél hamarabb lezárulhasson, és a hálózat kifogástalanul üzemeljen. Ha minden jól megy, akkor ezt követően indulhat az 5G szolgáltatás egész Budapesten.

Galéria megnyitása

A Vodafone továbbá azt is bejelentette, hogy a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) számára garantálni fog a jövőben egy olyan 5G hálózatot, amit direkt privát használatra hoztak létre a szakemberek. Ez a vállalat számára azért is fontos, mert egy új partnerrel, a Nokiával dolgozhatott együtt, és ezáltal hasznos tapasztalatokra tehetett szert. Eddig ugyanis az 5G-t a Vodafone Magyarország a Huawei hálózati eszközeivel építette ki – a mostani bővítésben is ilyeneket alkalmazott –, a privát hálózatot azonban már a finnek közreműködésével alkotta meg.

A BME számára a Vodafone 40 Hz-et biztosít a korábban megszerzett blokkokból, és ezt a 3600 MHz-es tartományban teszi elérhetővé az intézmény számára. Az egyetem a tervek szerint létrehoz majd egy kísérleti 5G hálózatot, ami helyben hibátlan lefedettséget fog biztosítani az épületeken belül is. És megalkotják az 5G Laboratóriumot, ez pedig arra szolgál majd, hogy az új generációs hálózati alkalmazásokat, szolgáltatásokat tudják majd kipróbálni ellenőrzött körülmények között. A kutatások hozzájárulhatnak majd a mezőgazdasági, a közlekedési és a logisztikai ágazatok fejlődéséhez.

Magyarországon a Vodafone és a Telekom mellett más nem nyújt egyelőre fogyasztói 5G hálózatot. Ez viszont biztosan megváltozik majd, mert a Telenor is csatlakozni fog idővel a duóhoz. A Digi azonban hiába próbálna fejleszteni, egyelőre nem kapott arra lehetőséget, hogy frekvenciát vásároljon az 5G-hez, az aukcióktól ugyanis egy korábbi törvényszegés miatt rendre eltiltják az illetékesek.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap