Lezajlott a hazai 5G aukció, és brutális pénzeket fizettek a blokkokért

A szolgáltatók messze az eredeti árak felett licitáltak a frekvenciasávok szeleteire az 5G hálózatok kiépítéséért folytatott harcban.

Lezajlott a hazai 5G aukció, és brutális pénzeket fizettek a blokkokért

Egy ideig úgy tűnt, hogy az új generációs hálózatokhoz szükséges frekvenciasávoknak az értékesítése is eltolódhat a koronavírus-járvány miatt, de végül a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) úgy döntött, hogy megtartják a licitálást. A döntésben közrejátszhatott, hogy már március 11-én kiderült, az előzetesen vártnál sokkal több pénzt fektetnek majd a szolgáltatók a frekvenciasávokba.

Az NMHH nem az eredetileg tervezett menetrend szerint zavarta le az eseményt, hanem számos dolgon változtatott annak érdekében, hogy a koronavírus-járvány mellett is megfelelő óvatossággal tudja lebonyolítani a licitálást. Egyetlen nap alatt zajlott le, és rendkívül szigorú óvintézkedéseket tettek annak érdekében, hogy semmilyen egészségügyi probléma ne legyen.

Annak érdekében, hogy a március 26-i eseményen minden a legnagyobb rendben menjen, a hatóságok még egy próbaárverést is rendeztek, amire szintén ezen a héten, március 24-én kerítettek sort. Itt a szolgáltatók képviselői felmérhették, pontosan mikén megy majd az esemény élesben. Egyebek mellett talán a speciális körülményeknek is köszönhető az, hogy a vártnál jóval nagyobb összegeket fizettek az érintett szolgáltatók.

Galéria megnyitása

Összesen egészen pontosan 128 490 000 001 forintért vásároltak blokkokat a vállalatok, miközben előzetesen kb. 84 milliárdra számított az NMHH. A Telekom, a Telenor és a Vodafone szerzett magának frekvenciasávokat az értékesítés során. 

A legtöbb pénzt Magyar Telekom fizette ki az árverés során, összesen 54,24 milliárd forintot költött. A legnagyobb hazai szolgáltató a 700 MHz-es sávból egyben 20 MHz-et (2 x 10 MHz) szerzett, a 2100 MHz-es tartományban szintén 20 MHz-et (10-10 MHz) kaparintott meg, a 3600 MHz-es sávból pedig 120 MHz-et nyert el az árverés keretében.

A Vodafone vásárolt be a második legnagyobb összegért, a vörös szolgáltató mindegy 38,65 milliárd forintnyi blokkot szerzett magának mind a három sávból. A 700 MHz esetében kétszer 10 MHz-re tette rá a kezét, a 2100 MHz-es sávon kétszer 5 MHz-et tudott elnyerni, a 3600 MHz-es sávon pedig mindössze 50 MHz-re tehette rá a kezét.

A Telenor a 700 MHz-es sávban csak kétszer 5 MHz-es blokkot tudott szerezni, a 2100 MHz esetében semmi nem jutott neki, a 3600 MHz-es sávon viszont alaposan bevásárolt, mintegy 140 MHz-et tudott szerezni. Hivatalos közleményében nem árulta el a Telenor, hogy mekkora összegért licitált, de a többi szám ismeretében könnyen kiszámítható, hogy 35,6 milliárd forintot fektetett a blokkokba.

A három szolgáltató közül a Vodafone helyzete külön érdekes, mert bár a mostani eredmények alapján úgy tűnhet, hogy a vállalat jelentős hátrányban lehet az egyik legfontosabb, 3600 MHz-es frekvenciasávban, de a valóság más. Tudniillik a Vodafone már egy évekkel ezelőtt tartott aukción hozzájutott 50 MHz-hez az említett sávból, és ezt mostanra használatba is vette. Egyedül a Vodafone-nak van már kereskedelmi forgalomban elérhető 5G hálózata, tehát jelenleg még előnyben van minden hazai riválisával szemben.

Galéria megnyitása

A szolgáltatók a 3600 MHz-es sávot arra használják majd, hogy kiemelkedően magas sávszélességet biztosítsanak a felhasználóik számára. A Vodafone arról tesz említést, hogy ezzel az 1 Gbps-os letöltési sebességet is el lehet majd érni az 5G támogatást nyújt eszközökkel. A 700 MHz-es sávok arra szolgálnak majd, hogy az 5G szolgáltatás lefedettsége könnyen kiterjeszthető legyen olyan területekre is, amik ritkán lakottak, elmaradottabbak. A 2100 MHz-es blokkjait pedig a Vodafone arra használja, hogy a 4G LTE hálózat kapacitását tovább javítsa.

A most licitált frekvenciasávok kapcsán a Vodafone elmondta, hogy a 3600 MHz-es tartományban elnyert blokkok nagyon hamar, már áprilistól kezdődően igénybe vehetőek lesznek, szóval rövidesen felpöröghet a szolgáltatók által nyújtott kereskedelmi 5G támogatás. A 700 MHz-et viszont még a földfelszíni digitális televízió műsorszóró állomások használják, és előre láthatólag ezt szeptember 6-tól lehet csak igénybe venni.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság azt reméli, hogy annak köszönhetően, hogy sikeresen meg tudta tartani az 5G aukciót, a hazai szolgáltatók versenyképessége előrelépést fog mutatni nemzetközi szinten is. „Az 5G-s frekvenciaértékesítés eredményeként kiépülő szolgáltatásoknak kulcsszerepe lesz a gazdasági fejlődésben, sőt, rövid távon már a koronavírussal kapcsolatos korlátozások idején is hatékonyan támogathatják az egészségügyi hálózatunk működését, a hazai távmunkát és a távoktatást. A járvány utáni időszakban pedig gyorsíthatják a magyar gazdaság felívelését.” – hangoztatta Karas Monika, az NMHH elnöke.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap