Shop menü

LEÁLLÍTOTTÁK A TOSHIBA JAPÁN NAND FLASH GYÁRTÓ ÜZEMÉT – ÁTVIZSGÁLJÁK, HOGYAN VÉSZELTE ÁT A FÖLDRENGÉST

A NAND Flash chipek ára közben egyre csak emelkedik.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Leállították a Toshiba japán NAND Flash gyártó üzemét – Átvizsgálják, hogyan vészelte át a földrengést

Japánban természeti katasztrófával indult a 2024-es esztendő, ugyanis igen nagyerejű, a Richter-skála szerinti 7,6-os erősségű földrengés rázta meg a térséget, ennek hatásár több régióban is megszűnt az áramszolgáltatás, illetve a vízszolgáltatás és esetenként a mobilszolgáltatás is. Rengeteg lakóépület dőlt össze vagy sérült meg a földrengés folyamán, még most is sokan lehetnek a romok alatt, éppen ezért minden eddiginél többen dolgoznak a mentési feladatokon: nagyjából 2000 tűzoltót és 700-nál is több rendőrt vezényeltek a térségbe. A legsúlyosabb helyzet Isikava prefektúrában alakult ki, a Noto-félsziget települései közül sokat nem lehet még most sem megközelíteni földi úton, ezért helikopterek bevonásával próbálnak gondoskodni a térségen lévő túlélőkről. A földrengésnek az eddigi információk alapján legalább 73 halálos áldozata van, ám ez a szám az elkövetkező napokban még növekedhet, ugyanis a mentőcsapatok meglehetősen nehezen tudják megközelíteni az érintett területeket, és a téli időjárás is rontja az esélyeket.

A Toshiba NAND Flash üzemét, amely a térségben üzemel, a földrengést követően leállították, méghozzá azért, hogy átvizsgálják az infrastruktúrát, illetve a gyártósorokat, tett-e bennük bármi kárt a földrengés. Arról sajnos nem szól a beszámoló, hogy a leállításra és az átvizsgálásra csak elővigyázatosságból került-e sor, vagy azért, mert látható sérüléseket találtak. Az viszont biztos, hogy mindazok a munkavállalók, akik a földrengés napján be voltak osztva és megjelentek az üzemben, teljes mértékben egészségesek és jól vannak. Azokkal, akik éppen szabadnapjukat töltötték, próbálják felvenni a kapcsolatot a gyártó munkatársai annak érdekében, hogy megbizonyosodjanak róla, jól vannak és rendben átvészelték a földrengést.

Galéria megnyitása

A TrendForce munkatársai által készített térkép alapján a földrengés epicentrumához Toshiba Nand Flash gyára nagyon közel volt Kaga térségében, így érthető, ha elővigyázatosságból átvizsgálják az üzemet, még ha az első szemrevételezést követően nem is mutatkoztak sérülések jelei. Az egyelőre nem világos, hogy a vizsgálat pontosan meddig tart, azaz egyelőre nem lehet tudni, mennyi időre esik ki a termelésből az érintett üzem. A Toshiba gyára mellett a Taiyo Yuden, a Shin-Etsu, a Tower és a GlobalWafers üzemeit is érintette a földrengés, így ezeket szintén átvizsgálják, ami a termelés ideiglenes leállítása mellett történik.

Hogy ennek lesz-e bármilyen negatív hatása a NAND Flash piacra? Alighanem igen, ugyanis a termelés kiesése rontja a chipek elérhetőségét, éppen ezért árfelhajtó hatása is van, ha elég hosszú ideig áll egy adott gyár. A Toshiba vezetése későbbre ígért részletesebb tájékoztatást a témában, azaz rövidesen tisztulhat a kép.

A NAND Flash piacon egyébként a fenti esemény nélkül is elindult már a drágulás, ami annak köszönhető, hogy az egyes piaci szereplők visszafogták termelésüket, közben pedig emelkedni kezdett a kereslet a NAND Flash chipek iránt, ami összességében az árak növekedését okozza. Az előrejelzések alapján az elkövetkező időszakban komoly mértékű drágulásra lehet felkészülni a NAND Flash memóriachipek piacán, ami nemcsak a külső SSD-k és a belső SSD-k piacán okozhat áremelkedést, hanem minden egyéb olyan szegmensben is, ahol használnak NAND Flash chipeket a különböző eszközökben.

Az egyre fejlettebb NAND Flash memóriachipek érkezése segíthet az árnövekedés tempójának csökkentésében, hiszen a friss chipek nagyobb adatsűrűséggel rendelkeznek, hatékonyabban gyárthatóak, valamint segítenek abban is, hogy egyre nagyobb adattároló kapacitású SSD-ket dobhassanak piacra a gyártók, egyre kedvezőbb ár mellett. Az elkövetkező hetek és hónapok folyamán egészen biztosan kiderül, a Japánban tomboló földrengés, amit az elmúlt időszakban 100-nál is több utórengés követett, milyen hatást gyakorol majd a NAND Flash árak alakulására.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére