Shop menü

JÖVŐRE KILŐHETNEK AZ SSD-ÁRAK – 50%-KAL DRÁGULHATNAK A NAND FLASH CHIPEK

Végfelhasználói szemmel nézve kedvezőtlen időszak következik, a NAND Flash chipek gyártói viszont végre összeszedhetik magukat anyagilag.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Jövőre kilőhetnek az SSD-árak – 50%-kal drágulhatnak a NAND Flash chipek

A NAND Flash és a DRAM piacon igen komoly mértékű árcsökkenés következett be az elmúlt időszakan, egészen az idei év júliusáig bezárólag, ami annak volt köszönhető, hogy a chipekből sokkal több készült, mint amennyire igény mutatkozott.

Az árak mélyrepülését látva a Phison vezetője arra figyelmeztetett, ha tovább tart a lejtmenet, csődhullám söpörhet végig a NAND Flash piacon, ugyanis az árak olyannyira alacsonyak voltak, hogy masszív veszteségeket szenvedtek el az egyes gyártók, márpedig ezzel a folyamattal nem lehet a végtelenségig lépést tartani. Annak érdekében, hogy az árak mélyrepülése megálljon, az egyes gyártók a termelés visszafogása mellett döntöttek, ami idővel meg is hozta a kívánt hatást, az árak lassú emelkedésnek indultak, valamint az egyes termékek iránti kereslet is növekedni kezdett, ami segített az árszint további emelésében.

A TrendForce munkatársainak legfrissebb beszámolója szerint a NAND Flash piacon rövidebb távon is 50%-os áremelkedésre lehet felkészülni, ami az SSD-k kiskereskedelmi árának emelkedését eredményezi. 2023 második felében már növekedésnek indultak az árak, ám további áremelkedésre számíthatunk. Az egyes NAND Flash piaci szereplők, mint például a Samsung és az SK Hynix is azt a célt tűzték ki, hogy legalább 50%-os áremelkedésnek kell bekövetkeznie ahhoz, hogy profitábilis legyen a termelés. A jelenlegi árakhoz képest egy 40%-os áremelés még csak arra elég, hogy nullára jöjjenek ki a gyártók, míg az 50%-os emelkedés már profit termelésére is lehetőséget biztosít.

Galéria megnyitása

Az áremelkedés ténye az azonnali kereskedésben már eddig is látható volt, a friss összesítés alapján pedig még jobban körvonalazódik, pontosan mekkora áremelkedés is ment végbe idén decemberig bezárólag. A számok alapján a júliusi szinthez képest az 512 GB-os TLC NAND Flash memóriachipek 120%-kal drágultak, míg a 256 GB-os és 128 GB-os példányok sorrendben 60%-kal és 22%-kal kerülnek többe. 2023. december 6-tól máig, azaz 2023. december 29-ig további áremelkedés következett be, így az előbb említett memórialapkák sorrendben 7,4%-kal, 4,2%-kal és 4,6%-kal kerülnek többe. Amennyiben további 50%-os drágulásra kerül sor, akkor olyan árszinttel találkozhatunk, amit legutóbb 2021 júliusában láthattunk. A Samsung idén szeptember óta 50%-kal csökkentette a NAND Flash termelőkapacitást, de nemcsak ez, hanem a kiürülő raktárak is hozzájárultak az árak emelkedéséhez.

Kiskereskedelmi szinten az látható, hogy például egy MX500-as sorozatú 1 TB-os belső SSD a szeptember végi 48 dolláros árszinthez képest most 65 dollár körüli áron kapható, ami 35%-os drágulást jelent. Ha további 50%-os áremelkedés következik be a jelenlegi szinthez képest, akkor rövidesen újra 100 dollár körüli áron juthatunk hozzá az MX500-as sorozatú és egyéb hasonló 1 TB-os SSD-khez, ami aligha jó hír végfelhasználói szinten, hiszen az árak így a 2022 első felében tapasztalható szintre térnek vissza. Ettől a szinttől most még szerencsére még messze vagyunk, de a jelek szerint elkerülhetetlenül és visszafordíthatatlanul megindultak felfelé az árak. A drágulás természetesen a külső SSD-k szegmensét is érinti majd, valamint lényegében minden olyan termékkategóriát, amelynek képviselői tartalmaznak NAND Flash memóriachipeket.

Az iparág számára viszont szükséges az áremelés, ugyanis masszív veszteségeket könyvelhettek el az egyes szereplők, az alacsony árakból pedig már eddig is sokat profitálhattak mindazok, akik olcsón szerezhették be hőn áhított SSD-jüket. A Micron esetében különösen fájó pont volt az alacsony NAND Flash ár, a vállalat ugyanis az első negyedév folyamán igen masszív, 2,3 milliárd dollárra rúgó veszteséget produkált. A veszteséges időszaknak a jelek szerint vége, a drágulás már tart, és a jövőben fokozódni fog, így ha a közeljövőben tervezünk tárhely-bővítést egy új SSD beszerzésével, nem érdemes már túl sokáig tétovázni.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére