Különleges X79-es alaplapok az ASUS-tól

Három új alaplapról érkeztek friss információk, amelyek mind-mind az ASUS műhelyében készültek. A termékek között egy RoG (Republic of Gamers) sorozatú, egy TUF (The Ultimate Force) sorozatú, valamint egy "hagyományos", felsőkategóriás alaplapot találunk.

Különleges X79-es alaplapok az ASUS-tól

Három új alaplapról érkeztek friss információk, amelyek mind-mind az ASUS műhelyében készültek. A termékek között egy RoG (Republic of Gamers) sorozatú, egy TUF (The Ultimate Force) sorozatú, valamint egy "hagyományos", felsőkategóriás alaplapot találunk.

ASUS Rampage IV Extreme

Az első újdonság a RoG (Republic of Gamers – Játékosok Szövetsége) sorozatban foglal helyet. A jól felszerelt termék LGA-2011-es tokozással ellátott processzorokat fogad és mind az LGA-1366-os, mind pedig az LGA-2011-es processzorhűtők alkalmazását lehetővé teszi. Az X79-es lapkakészlet köré épülő alaplap aktív hűtéssel érkezik és felszereltség tekintetében bizony nem szégyenkezhet, de ez el is várható egy RoG sorozatú megoldástól.

Az alaplap erős digitális tápellátással érkezik, ami komolyabb feszültségemelést is lehetővé tesz az adott processzornál, természetesen Vdroop kontrollal együtt. A VRM áramkör elemeit hőcsővel összekötött hűtőbordák hűtik, amelyek az aktív hűtéssel ellátott X79-es PCH-val is kapcsolatban vannak. A rendszer négy darab DDR3-as memóriafoglalattal gazdálkodhat.

A Rampage IV Extreme négy darab PCI Express 3.0 x16-os bővítőhellyel érkezik, amelyek közül kettő teljes, x16-os módban is tud üzemelni. Négykártyás multi-GPU rendszer építésekor – legyen szó SLI, vagy akár CrossfireX alapú megoldásról – a négy PCI Express 3.0 x16-os slot egyenként x8-as sávszélességgel üzemel. A bővítőhelyek között találunk még egy PCI Express 2.0 x4-es portot, amely a PCH-hoz kapcsolódik, plusz egy PCI Express x1-es slotot is.

SATA 6 Gbps-os és SATA 3 Gbps-os portokból négyet-négyet kapunk, de rajtuk kívül az alaplap hátlapi kivezetései között egy eSATA és egy power-eSATA port is a kínálat részét képezi. USB 3.0-s portokból összesen nyolcat helyeztek el a terméken – ezek közül négy darab port formájában a hátlapon, további négy pedig kivezetés formájában az alaplapon található. Gigabites Ethernet vezérlőből ezúttal csak egy áll rendelkezésre. Az alaplap beépített Bluetooth vezérlőjének köszönhetően igénybe vehető a RoG-exkluzív RoG Connect szolgáltatás is, azaz Bluetooth-os okostelefonon keresztül tuningolhatjuk és monitorozhatjuk a rendszert. A gyártó mérnökei a termékhez ezúttal egy Realtek ALC898-as típusú, 8+2 csatornás HD audió vezérlőt használtak.

A Rampage IV Extreme esetében kifejezetten jó hír, hogy az LGA-1366-os CPU foglalatra tervezett hűtők használhatóak maradnak, hiszen így nem kell lecserélnünk a drága LGA-1366-os CPU folyadékhűtő blokkot, illetve az ugyancsak drága, felsőkategóriás LGA-1366-os processzorhűtőt sem hála az ASUS megoldásának. További jó hír, hogy a VRM áramkör fázisainak működéséről és az áramkör pillanatnyi hőmérsékletéről LED-es diagnosztikai rendszer tájékoztatja a felhasználókat, de ezeken kívül közvetlen feszültségellenőrző pontok is rendelkezésre állnak. A hatékony energiagazdálkodásról ezúttal is az EPU chip gondoskodik. Maga az alaplap redundáns BIOS-szal érkezik, azaz fizikailag két, külön tokozásban elhelyezkedő EEPROM chipre támaszkodik. A BIOS természetesen az ASUS RoG-exkluzív szolgáltatásokkal ellátott UEFI firmware-ére épül.

A zökkenőmentes tápellátásról a 24 tűs ATX és a szokásos 8 tűs, EPS szabványra épülő tápcsatlakozó mellett egy 4 tűs +12V-os CPU tápcsatlakozó, valamint egy hattűs PCI Express tápcsatlakozó is gondoskodik, azaz a stabilitás garantált.

Ha a fent említett extrák nem lennének elegek, a felhasználók megkapják még a Battlefield 3 Special Edition-t is, amely a Return to Karhand DLC-t is tartalmazza.

[bold]ASUS P9X79 Deluxe

[/bold]

A hagyományos ASUS alaplapok kínálatát erősíti a P9X79 Deluxe modell, amely a felsőkategóriás megoldások piacán próbál majd helytállni. Az LGA-2011-es processzorfoglalattal érkező, X79-es lapkakészlet köré épülő újdonság következő generációs EPU (Energy Processing Unit) és TPU (TurboV Processing Unit) chipekkel érkezik, amelyek együttesen a Dual Intelligent Processors III technológiát alkotják. A VRM áramkör a processzorfoglalat három oldalán helyezkedik el, minden egyes VRM tömb hűtését külön hűtőborda végzi. Az északi és a nyugati VRM hűtőbordák között hőcső húzódik, a déli hűtőborda pedig az X79-es PCH-val van hőcsöves összeköttetésben. Az LGA-2011-es processzorfoglalat nyolc darab DDR3-as memóriaslothoz csatlakozik, amelyekkel kiaknázhatóak a Sandy Bridge-E processzorokban található négycsatornás memóriavezérlőben rejlő lehetőségek. A memória VRM áramköre egyébként szintén Digi+ technológiát használ.

Az alaplapon elhelyezett hat bővítőhely között négy darab PCI Express x16-os slotot, valamint két darab PCI Express x1-es csatlakozót találunk. Az X79-es PCH jóvoltából SATA 3Gbps-os portokból négy, SATA 6 Gbps-os csatlakozókból pedig kettő áll rendelkezésre, de egy külső SATA vezérlőnek köszönhetően további két SATA 6Gbps-os portot is kapunk. USB 3.0-s portokból a hátlapon hat darab lapul, plusz az alaplapon kivezetés formájában további két USB 3.0-s portot is találunk. Az újdonság 8+2 csatornás HD audió vezérlővel, két darab Gigabites Ethernet vezérlővel és beépített Bluetooth vezérlővel kerül a boltok polcaira.

Az USB 3.0-s portokhoz természetesen jár a napokban bemutatott USB 3.0 Boost technológia, de ezen kívül az ASUS saját SSD gyorsítótárazó megoldását is megkapjuk, amely az Intel SRT technológiájához hasonlóan üzemel. A BT GO! 3.0 támogatás jóvoltából Bluetooth támogatással ellátott okostelefonon keresztül ellenőrizhetjük a rendszer különböző paramétereit, de ezzel együtt tuningra is van mód (órajel- és feszültségemelés). A friss termék az UEFI BIOS legújabb változatával érkezik.

Az alaplap nyomtatott áramköri lapját a gyártó egy olcsóbb modell, a P9X79 Pro elkészítésénél is felhasználja majd. Ez az alaplap szerényebb képességekkel érkezhet, a GbE vezérlők egyike hiányzik majd róla, kevesebb USB 3.0-s port áll rajta rendelkezésre és a hírek szerint ennél a modellnél a BT GO! 3.0-s szolgáltatás sem képezi majd a kínálat részét. A termékkel kapcsolatban további részletek később jelenhetnek meg.

Jön a TUF sorozat legújabb tagja, a Sabertooth X79 is

A felsőkategóriás megoldások közé szánt TUF Sabertooh X79 a fenti két alaplaphoz hasonlóan LGA-2011-es CPU foglalattal és X79-es lapkakészlettel érkezik. Ennél a modellnél a legfőbb szempont a megbízhatóság és a minél jobb strapabíróság.

A CPU Digi+ technológiát alkalmazó VRM áramköre a processzorfoglalat északi és nyugati oldalán lapul. A VRM áramkör komponenseit hűtőbordák hűtik: az északi oldal csak egy egyszerűbb hűtőbordát kapott, a nyugati oldalon azonban már egy komolyabb, 40 mm-es átmérőjű aktív ventilátorral kiegészített hűtő látható. Az X79-es PCH szintén aktív hűtést kapott.

Csak úgy, mint a fenti két alaplapnál, úgy a TUF Sabertooth X79 esetében is 8 darab DDR3-as memóriafoglalat áll rendelkezésre. Az alaplapon két darab PCI Express 3.0 x16-os slotot találunk, amelyek a processzor beépített PCI Express vezérlőjéhez kapcsolódnak, de rajtuk kívül egy PCI Express 2.0 x16-os és két PCI Epxress 2.0 x1-es slot is a kínálat részét képezi – utóbbiak az X79-es PCH-ra kapcsolódnak.

SATA portokból nyolcat kapunk: ezek közül négy darab SATA 3 Gbps-os és két darab SATA 6 Gbps-os az X79-es PCH-hoz kapcsolódik, míg a maradék két SATA 6 Gbps-os portot egy harmadik fél által gyártott SATA vezérlő biztosítja. A hátlapon két eSATA port is lapul, ezek power-eSATA típusúak.

Az alaplap a felsoroltakon kívül 8+2 csatornás HD audió vezérlővel, egy Gigabites Ethernet vezérlővel, USB 2.0-s portokkal, illetve FireWire porttal is rendelkezik. USB 3.0-s portokból négy darab a hátlapon, további kettő pedig kivezetés formájában az alaplapon található.

Az új alaplapok várható ajánlott végfelhasználói árai egyelőre sajnos nem ismertek.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward