Középkategóriában nyithatnak az Ubuntu okostelefonok

A Canonical és az Ubuntu alapítója szerint 200 és 400 dollár közötti mobilokra lehet számítani.

Középkategóriában nyithatnak az Ubuntu okostelefonok

A tavalyi év egyik legjobban várt, mobilokra és táblagépekre szánt operációs rendszere kétségtelenül az Ubuntu volt, ám végül eléggé visszafogott sikere lett az őszi bemutatónak, ami arra vezethető vissza, hogy hardver híján vált mindenki számára elérhetővé.

A The Inquirer lap riportere a napokban lehetőséget kapott, hogy egy interjúban elbeszélgessen Mark Shuttleworth-szel. Az Ubuntu és ezzel egyben a Canonical alapítója elárulta, hogy hamarosan már tényleg kereskedelmi forgalomba kerülhetnek az első Ubuntut futtató okostelefonok. Az újdonságok a középkategóriától fognak indulni, és idővel a csúcsszegmensben is gyökeret eresztenének, ezzel együtt pedig valóban az iOS, az Android és a Windows Phone méltó riválisává válnának. Shuttleworth elmondása alapján valószínűleg 200 és 400 dollár közé szorított gépekre kell első körben számítani. Ez egyébként az a piaci rés, ahol a legtöbb okostelefon talál új gazdára.

Kíváncsian várjuk, hogy mit sikerül nekik kalap alá hozni a hardvert szolgáltató partnerekkel. De kik is ezek? Nos, kettő konkrét vállalat neve merült fel ezidáig a mobilizált Ubuntu mellett. Az egyik ilyen a Meizu, ami kicsi távol-keleti gyártóként kezdte, mostanra azonban igen ismerté vált, a másik partner pedig a BQ Readers. A BQ nevével korábban nem sűrűn találkozhattak az olvasók, azonban a spanyol székhelyű vállalat termékpalettája ettől függetlenül a legkevésbé sem szerény. Szép számmal van jelen a portfóliójukban okostelefon és táblagép egyaránt, ráadásul a tabletek között még a Windows 8 is felbukkan. A BQ Readers kínálata általában olcsó modellekből épül fel, így vélhetően tőlük fog érkezni a 200 dolláros árhoz közelítő ubuntus mobil, míg a Meizu feladata lesz a minden igényt korlátlanul kielégítő gép elkészítése. Állítólag egyébként a Meizu MX3-mal rokoni szálakat ápoló vasra kell számítani. Érdekesség, hogy annak ellenére, milyen kedvező árakról beszélnek jelenleg, igen erősnek kell majd lenniük a gépezeteknek. Shuttleworth szavai szerint mindegyik Ubuntuval felvértezett mobilnak elég erősnek kell ahhoz lennie, hogy asztali gép formájában, billentyűzet, egér és nagyobb kijelző csatlakoztatását követően is helyt álljanak.

A Canonical alapítójának viszont vigyáznia kell, hogy mire kéri az érdeklődő partnereket, egyszer ugyanis már belefutottak egy lehetetlen küldetésbe, és bizony a fenti is ennek a határát súrolja ilyen formán "papírra vetve". Korábban az Ubuntu Edge okostelefon lett volna az első kész hardver, de a közösségi finanszírozás keretében létrejött terv végül elképesztően drága lett. És még ha össze is jött volna a kívánt összeg, a végeredmény akkor is igencsak nehezen lett volna kivitelezhető. Zafír üveggel álmodtak meg a masinát, valamint a leggyorsabb központi processzorra, és sok gigabájtnyi rendszermemóriára épült volna, ráadásul olyan technológiát akartak használni az akkumulátor esetében, ami még jelenleg is csak kísérleti stádiumban van. Ha megint olyan elvárásokat támasztanak, amit szinte lehetetlen összeegyeztetni, akkor nem sok jóra számíthatunk a közeljövőben sem.

Mindezek mellett pedig az idő is ellenük dolgozik, és ezt is szem előtt kell tartania a Canonicalnak és Mark Shuttleworth-nek. Hamarosan a Tizen operációs rendszer is bekerül a kalapba, mint újabb vetélytárs, és ott van a Sailfish OS is, ami szintén erősödhet idővel, mert elég jó pillanatnyilag a Jolla Mobile megítélés. Végül nem árt számolni azzal sem, hogy a Firefox OS is fejlődik, és nem kizárt, hogy egyszer fentebb szeretnének majd lépni az alsókategóriából.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward