Komplett képszenzor-szériával állt elő a Samsung 108 és 32 MPixel között

Példátlan bejelentést tett a vállalat, és mindezt egyetlen fejlesztéssel a középpontban: a 0,7 μm-es pixellel.

Komplett képszenzor-szériával állt elő a Samsung 108 és 32 MPixel között

A Samsung már jóval korábban sikeresen megalkotta a világ első 0,7 mikronos pixelekkel szerelt képérzékelőjét, és most a vállalat sikeresen olyan szintre hozta ezt a technológiát, hogy azt már bátran alkalmazza számos szenzor esetében. Az újdonságok között van 108, 64, 48 és 32 megapixeles megoldás is, de induljunk az elejéről.

Tavaly szeptemberben mutatta be a Samsung az ISOCELL Slim GH1-et, ami mérföldőknek számított, hiszen először használt 0,7 mikronos pixeleket. Hogy ez mennyiben tekinthető dicsőségnek, azt mindenki döntse el maga, de a Samsung egészen biztos, hogy dollármilliókat fektetett a technológia kifejlesztésébe, és nagyon sokat fog keresni az új generációs szenzorokkal, amik kisebb méretben nyújtanak a korábbiakkal megegyező felbontást.

Galéria megnyitása

Az ISOCELL Slim GH1 43,7 megapixeles volt (ez szerepel a borítón), és a Samsung most is kiemelte ennek a lapkának a fontosságát a cég 0,7 mikronos pixelméretű palettájában. És a vállalat azt is feltüntette az egység neve mellett, hogy ezt már szállítja. Mi pedig már azzal is pontosan tisztában vagyunk, hogy az Oppo Reno 3 Pro okostelefonban ez az egység felel a szelfikért. No, de lássuk az újításokat.

Még mielőtt rátérnénk az új generációs képérzékelőkre, el kell azt mondani, hogy a Samsung a friss termékeket már nem az ISOCELL Plus technológiát alkalmazva hozta létre. Ez nagyon jól működött a 0,8 mikronos pixelméretig, és még az ISOCELL Slim GH1 is ezzel lett megalkotva, de az idei fejlesztéseknél már az ISOCELL 2.0 került bevetésre. Ez a felépítésében már nem változott, viszont egy javított falstruktúrát használ, amivel sikerült 12%-kal növelni a fényérzékenységet, miközben képes megakadályozni az apró képpontoknál fellépő anomáliákat.

Galéria megnyitása

Elmondta a Samsung, hogy ez a 0,1 mikronos méretbeli eltérés az egész kamerának a méretére nagy hatással van. Nem elég, hogy 15 százalékkal kisebb helyen kivitelezhető változatlan felbontás, 10 százalékkal alacsonyabb is lehet a képalkotásról gondoskodó modul. Ennek köszönhetően kisebb helyre lehet betenni az eddig alkalmazott megoldásokkal azonos felbontásra képes képalkotókat. Ennek köszönhető például, hogy a közel 44 MPixeles ISOCELL Slim GH1-et az Oppo a frontkameránál tudta alkalmazni.

Örömmel emelte ki a vállalat, hogy tavaly sikerült elsőként elérnie az ágazatban a 0,7 mikronos pixeleket és a 108 MPixeles szenzort külön, idén pedig már ezt a kettő mérföldkövet ötvözte egyetlen szenzorban. A vállalat megtartotta a Smart-ISO technológiát, ami az ISO szintnek az intelligens finomhangolására szolgál az optimális expo értékekért.

Galéria megnyitása

Az új 0,7 mikronos paletta első konkrét 2020-as tagja az ISOCELL HM2 (1/1,52 col), ami a Samsung harmadik 108 megapixeles képérzékelője a HMX és a HM1 modelleket követően. A szenzor azon túl, hogy kisebb lett, megkapta a Super PD automatikus fókuszálási eljárást, ami hatékonyabban teljesít az eddiginél, valamint szolgál 3-szoros veszteségmentes zoommal. És ez is úgy lett kidolgozva, hogy kilenc pixelt tud egyszerre összefogni, de itt ez már nem 2,4, hanem csak 2,1 mikronos pixeleket eredményez.

Az ISOCELL GW3 64 megapixeles lett, és kedvezőbb árú okostelefonok főkamerájának szánja a Samsung. Ez alig nagyobb, mint a korábbi 48 MPixeles szenzorok, ami a tervezők számára remek hír (1/1,97 colos szemben az 1/2 hüvelykes egységekkel). támogatott is a Tetracell technológia, biztosított az EIS a videózások alkalmára a remegés elkerülésére és az élesebb fotókért. És ez a megoldás 4K UHD videózást tesz lehetővé akár 60 FPS mellett.

A 48 MPixeles lapka az ISOCELL GM5 névre hallgat, és a társkamerákhoz lett optimalizálva zoomolásra vagy ultra-széles látószöghöz. Ezzel egyszerűen kivitelezhető 5-szörös zoom, nem kell periszkópos kialakítás, és támogatott a Tetracell technológia is. A Samsung itt is 4K UHD videózásról gondoskodik, és Full HD-ben pedig megoldható a 480 FPS-es lassítás is ultraszéles látószög esetén. Itt van továbbfejlesztett HDR is, ami hatékonyabb az eddig megoldásoknál, és tisztább, világosabb fotókat eredményez alacsony zajszint mellett.

Az újdonságok sorát az ISOCELL JD1 zárja, ami a történelem eddigi legkisebb 32 MPixeles képszenzora lett. Ezt az egységet valószínűleg leginkább frontkameraként láthatják majd viszont kész termékekben a vásárlók. Ennek köszönhetően kisebb lyuk kell majd az optika számára a nagy felbontás alkalmazása mellett. És már az ISOCELL JD1 is tudja a továbbfejlesztett HDR eljárást, ami még ragyogóbbá varázsolhatja majd az önarcképeket.

A Samsung mindegyik friss szenzornak a mintáit elkezdte már leszállítani az érdeklődők számára, így a tervezési folyamat kezdetét vehette. Először az ISOCELL HM2, az ISOCELL GW3 és az ISOCELL JD1 fog felhasználásra kerülni. Ezeket követheti majd néhány hónapos lemaradással az ISOCELL GM5. A vállalat nagyon komoly reményeket fűz ezekhez a termékekhez, mi pedig csak reméljük, hogy a kisebb pixelméret nem fog a képminőség rovására menni, mert alapvetően nem ez szokott lenni a minőségjavulás záloga lenni, hanem éppen a nagyobb pixelmérettel lehetne javítani a felvételeken.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap