Shop menü

KIS SZERENCSÉVEL EXTRA TELJESÍTMÉNYHEZ JUTHAT AZ RX 460

A dolog nem veszélytelen, hiszen BIOS-frissítéssel jár, így a gyári BIOS-t mindenképpen érdemes menteni, nehogy a folyamat végén egy drága téglával gazdagodjunk.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Kis szerencsével extra teljesítményhez juthat az RX 460

Néhány éve sokan örültek, mikor kiderült, a Radeon HD 6950-es videokártyák jó eséllyel szintet léphetnek egy egyszerű BIOS frissítéssel, így a letiltott stream processzorok munkába állítása után teljes értékű Radeon HD 6970-es videokártyához juthattak a szerencsések. Legalábbis az esetek egy részében.

A legfrissebb információk alapján ismét érdemes leporolni a BIOS frissítéssel kapcsolatos tudást, amennyiben Radeon RX 460-as videokártyával rendelkezünk, ugyanis néhány modell esetében a 896 shader és 56 textúrázó helyett akár 1024 shadert és 64 textúrázót is stabilan munkára lehet fogni egy új BIOS alkalmazása után. Ez azért lehetséges, mert az RX 460 alapját a Polaris 11 GPU adja, ami ezen a videokártya-sorozaton korlátozott képességekkel bír.

Galéria megnyitása

Picit leszűkíti a lehetőségek körét, hogy egyelőre csak az ASUS RX 460 STRIX 04G és a Sapphire RX460 NITRO 4G modellekhez van kipróbált, tökéletesen működő BIOS. Persze így is érdemes azonnal a gyári BIOS mentésével kezdeni a műveletet, hisz ha a BIOS frissítése után instabilitást tapasztalunk, mindenképpen vissza kell majd tenni a gyári szoftvert – ebben az esetben sajnos nem véletlenül voltak letiltva a shaderek. Ahogy azonban a kihozatali arány javul, úgy egyre nagyobb az esélye annak is, hogy pusztán szoftveres limit teszi elérhetetlenné az amúgy hibátlan extra stream egységeket. Az alábbi leírással viszont csak az próbálkozzon, aki tudja mit csinál.

A tesztek szerint a valós teljesítménynövekedés terheléstől függően 7-10% között mozog, a fogyasztás pedig csak néhány wattal emelkedik. A folyamatot megnehezítheti az a korlátozás, amire nemrégiben derült fény: Crimson ReLive driver telepítése után a módosított BIOS-t használó videokártyákon nem indul el a driver, valamint a Radeon Settings sem töltődik be, de a dologra már van megoldás, igaz, ez újabb pár perces munkát jelent. A TechPowerUp munkatársai sajnos belefutottak ebbe a kellemetlenségbe a teszt során – ők az egyszerűség kedvéért a Crimson Edition 16.11.5-ös kiadását telepítették vissza a rendszerre.

Nagyon fontos kiemelni: a folyamat során bekövetkező esetleges károkért és kellemetlenségekért sem az „ötletgazda” OverClocker.guide munkatársai, sem mi nem vállalunk felelősséget, így mindenki döntsön saját belátása szerint, és viselje az esetleges pozitív, illetve negatív következményeket.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére