Kipróbáltuk az ünnepi Intel Pentium processzort

A Pentium G3258 a korábbi hírek alapján meglehetősen jó vételnek tűnik – megnéztük, tényleg így van-e.

Kipróbáltuk az ünnepi Intel Pentium processzort

Bevezető

Bevezető – Az előzmények

Az Intel Pentium márkaneve – amely néhány évvel ezelőtt talán valamivel jobban csengett, mint manapság – tavaly ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját. A jeles eseményről korábbi hírünk keretén belül már megemlékeztünk, most pedig eljött az idő, hogy megvizsgáljuk, mivel ünnepli a vállalat (kicsit megkésve) a két évtizedes jubileumot.

Az ünneplés meglehetősen stílusosra sikeredett, ugyanis a cég egy új Pentium processzort készített, amely a korábbi gyakorlattal ellentétben ezúttal nem szorzózáras kivitelben érkezett, így végre az olcsóbb Intel processzorok esetében is lehetőség nyílik normális tuningra. A szorzózár-mentes felépítés eddig csak a Core i5-ös, illetve Core i7-es sorozatok egyes tagjainak kiváltsága volt, plusz a méregdrága felsőkategóriás Intel processzoroké, amelyek az "X" sorozatú lapkakészlettel ellátott alaplapokban kaptak helyet.

Az új Pentium processzor a G3258-as típusjelzést kapta. Az új központi egység papíron néhány hete rajtolt el, méghozzá a Delvil's Canyon sorozatú processzorokkal együtt, amelyek kifejezetten tuningra születtek. A siker érdekében ezek a processzorok megerősített, nagyobb áramerősséget is gond nélkül elviselő érintkezőket kaptak, kupakjuk alatt pedig minőségi hővezető anyag lapul, így a processzor felülete és a "sapka" között sokkal jobb a hőátadás hatásfoka, mint korábban.

A kis Pentium processzor sajnos nem részesült a Devil's Canyon processzorok kiváltságaiból, így nála továbbra is a Haswell processzoroknál megszokott hővezető technológia áll rendelkezésre, ami egy picit behatárolja a tuninglehetőségeket – de annyira azért talán nem, mint anno az Ivy Bridge processzoroknál. Utóbbiaknál az extrém tuningosok egyszerűen megskalpolták a processzort, hogy jobb minőségű hővezető anyagot vigyenek fel a lapka felületére.

A Pentium G3258-as processzor

A fentiekkel persze senkinek sem akartuk elvenni a kedvét az új terméktől, sőt, éppen ellenkezőleg: a jelek szerint a Pentium G3258 egy igazán remek vétel lehet. Annak érdekében, hogy a termék mellé ütőképes alternatívát állíthassunk, a tesztek során egy Core i3-4150-es processzort is segítségül hívtunk. A teszttel arra szeretnénk választ adni, hogy a belépőszintű árkategóriában mikor érdemes a Core i3-4150-es modellt választani – egy költséghatékonyabb H81-es alaplap társaságában –, és mikor lehet jobb döntés egy Pentium G3258-as processzor mondjuk egy ASRock Z97 Anniversary alaplappal (ez a két kombó ugyanis hasonló összegből jön ki).

A Pentium G3258-as processzor 22 nm-es csíkszélességgel készül és a Haswell architektúrára támaszkodik. A szorzózár-mentes felépítéssel büszkélkedő újdonság két processzormagot kapott, amelyek 3,2 GHz-es magórajelen ketyegnek. Mivel Pentium sorozatú termékről van szó, így se Turbo Boost, se Hyper-Threading támogatás nem áll rendelkezésre. A processzormagok mellé 3 MB-nyi L3 Cache jár, a beépített kétcsatornás DDR3-as memóriavezérlő pedig a DDR3-1333 MHz-es memóriamodulokat kezeli – hivatalosan. Az 53 wattos TDP-vel rendelkező processzor GT1-es integrált videó vezérlőt kapott, amely 350 MHz-es alap- és 1100 MHz-es Turbo órajelen ketyeg. Extraként Intel Quick Sync Video támogatás is rendelkezésre áll, ami nem szokványos ebben a kategóriában. Az új processzor AVX és AES-NI támogatást nem kapott, de Intel VT-x támogatással azért rendelkezik.

Az új processzor a szorzózár-mentes felépítésnek köszönhetően olyan neves utódok nyomdokaiba lép, mint amilyen a Celeron 300A vagy a Core 2 Duo E2160 – előbbinél könnyedén elérhető volt 50%-os tuning, utóbbinál pedig a 100%-os órajel-emelés sem volt példa nélküli, persze ehhez hozzáértő kezekre volt szükség.

Az eddigi beszámolók alapján úgy tűnik, hogy az új processzor remekül tuningolható: a 4,2-4,3 GHz-es magórajel akár a gyári Intel processzorhűtővel is könnyedén elérhető, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy a 4,5 GHz-es, illetve a 4,7 GHz-es CPU magórajel sem elérhetetlen, igaz, ezekhez azért már combosabb processzorhűtőt kell alkalmazni – ami közel sem biztos, hogy megéri. A 4,8 GHz-es magórajel szintén elérhető, de itt már erősen beleszól a történetbe a "mázli faktor", ugyanis 4,8 GHz-en már csak kevés Pentium G3258-as processzor működik – a HWBot-on található tapasztalatok alapján nagyjából minden 20. példánnyal érhető el ennyire extrém órajel. Így vagy úgy, a helyzet azért meglehetősen biztató, hiszen a 4,3 GHz-es, illetve 4,5 GHz-es órajel egyáltalán nem tűnik rossznak – és elérhetetlennek sem.

Az azért látszik, hogy az Intel illetékesei mindent megtesznek azért, hogy a tuningosok sikerrel járjanak: az új processzorhoz rézmagos CPU hűtőt mellékelnek, ami jobban teljesít, mint az átlagos modellekhez passzoló, teljes egészében alumíniumból készített processzorhűtő. A Core i3-4150-es processzorhoz például pont kommersz alumínium CPU hűtő jár – de azt a processzort nem is tuningra szánja az Intel.

Mindjárt bele is vetjük magunkat a tesztekbe, de előtte bemutatjuk a már emlegetett ASRock alaplapot, amit direkt ehhez a processzorhoz készítettek.

A teszthez használt alaplap

ASRock Z97 Anniversary

A teszthez szerencsére sikerült megkaparintani egyet az ASRock évfordulós alaplapjai közül, így a kis Pentium processzort ideális tesztkörnyezetben próbálhatjuk ki.

Az ASRock különlegessége egy tetszetős dobozban érkezett, amelynek belsejében az alaplapon kívül csak a legszükségesebb tartozékok foglaltak helyet, ahogy az a lenti képeken is látható.

Az újdonság LGA-1150-es processzorokat fogad, méghozzá négyfázisú tápellátással. A VRM áramkör minőségi komponensekből épül fel, hűtéséről pedig egy passzív hűtőborda gondoskodik, ami a processzorhűtő által megmozgatott levegőből is profitál.

A processzorfoglalat négy darab DDR3-as memóriafoglalathoz csatlakozik, ezekben maximum 32 GB-nyi DDR3-as rendszermemória kaphat helyet, méghozzá akár 3100 MHz-es, vagy ennél is magasabb órajelen ketyegő modulok formájában. A rendszer az XMP 1.2-es és XMP 1.3-as profilok kezelésére egyaránt képes, így a memóriamodulok névleges paramétereit könnyedén be lehet állítani.

Mivel költséghatékony Z97-es alaplapról van szó, így a bővítőhelyek között is csak a legszükségesebbek lapulnak. Az alaplapon egy PCI Express 3.0-s három darab PCI Express 2.0-s, illetve két PCI slotot helyeztek el. SATA 6 Gbps-os portokból hat áll rendelkezésre, amelyekhez természetesen RAID 0,1,5 és 10 támogatás egyaránt jár. SATA Express vagy M.2 slot sajnos nincs, de egy költséghatékony alaplapról ezek nem is igazán hiányoznak.

Az új alaplap egy jó minőségű, Intel gyártmányú Gigabites Ethernet vezérlőt kapott (I218V), a HD audió vezérő szerepét pedig egy Realtek ALC887-es megoldásra osztották. Fontos, hogy ha a 7.1 csatornás audió támogatáshoz analóg audió kimeneteken keresztül akarunk hozzáférni, akkor az előlapi portokat is igénybe kell venni, a driverben pedig engedélyezni kell a többcsatornás audió szolgáltatást. Az audió vezérlőhöz egyébként minőségi ELNA audió kondenzátorok is tartoznak, amelyek hozzájárulnak a – lehetőségekhez méreten – jó hangzáshoz.

A deszka videókimenetei között csak egy HDMI port lapul, USB 3.0-s portokat azonban kapunk szép számmal: a hátlapon négy darab port található, az alaplapon pedig egy további kivezetés is helyet kapott, ami két előlapi portot biztosít a rendszer számára. A fedélzeten van még TPM tüskesor, COM kivezetés és LPT kivezetés is.

Az ATX formátumú alaplap egy remekül kezelhető, nagyon jól átlátható UEFI alapú BIOS-t kapott, amihez természetesen grafikus felhasználói kezelőfelület is jár. A beállítások elvégzése gyorsan és egyszerűen megoldható, csak úgy, ahogy a tuning is. A BIOS egyszerűen frissíthető: a csatlakoztatott USB-s pendrive-ról egyszerűen kitallózza magának a rendszer a BIOS fájlt, így abszolút könnyű dolgunk van. Opcionálisan akár internet alapú BIOS frissítést is kezdeményezhetünk a BIOS-on belülről. Annak érdekében, hogy a BIOS beállításait mindenki megcsodálhassa, készítettünk egy videót, ami az alábbiakban tekinthető meg.

Az ASRock Z97 Anniversary alaplapja remek deszkának tűnik – ha azt is figyelembe vesszük, hogy a termék csak 26 000 forintba kerül, még kedvezőbb a kép. Hogy az újdonság hogyan szerepel élesben? Az elkövetkező oldalak folyamán kiderül.

Tesztkonfiguráció

A tesztben szereplő két processzor pontos tulajdonságait az alábbi táblázat tartalmazza.

A processzorokon kívül az alábbi hardverkomponensek foglaltak helyet a tesztrendszerben.

Processzorhűtők:

•Gyári Intel CPU hűtő(k)

•Cooler Master TPC 812XS (komolyabb tuninghoz)

Alaplap:

•ASRock Z97 Anniversary

Rendszermemória:

•2 x 4 GB Kingston HyperX Predator RAM DDR3-1866 MHz

– Pentium tesztrendszerben: DDR3-1333 @ CL-9-9-27

– Core i3-as tesztrendszerben: DDR3-1600 @ CL9-9-9-27

Videokártya:

•GeForce GTX 780 3GB (Nvidia referencia modell)

Adattároló:

•Western Digital Caviar Black 500 GB (SATA 6 Gbps, 7200 RPM)

Tápegység:

•Corsair TX 650W

Ház:

•Cooler Master Test Bench

Operációs rendszer:

•Windows 8.1 Pro minden frissítéssel, a legfrissebb driverekkel.

A fenti konfiguráció a GeForce GTX 780 miatt némi magyarázatra szorul. Hogy miért választottunk ilyen erős videokártyát egy belépőszintű processzor mellé? A válasz meglehetősen egyszerű: meg akartuk mutatni, hogy a CPU képes-e kihajtani a csúcskártyát, azaz érdemes-e ilyen processzor mellé komolyabb teljesítményű videokártyát alkalmazni.

A tesztek alkalmával az alap órajelen működő Pentium G3258 eredményei mellett a 4,3 GHz-es tuning mellett készített eredményeket is feltüntetjük a diagramokon, hiszen az eddigi tapasztalatok alapján a 4,2-4,3 GHz-es órajele a processzorok többségével könnyedén elérhető, és ehhez extrém feszültségemelésre sincs szükség, így fokozottabb hőtermeléstől sem kell tartani. A rézmagos gyári Intel processzorhűtő tökéletesen helytáll majd kisebb tuning esetén, de ezt néhány oldallal később úgyis megmutatjuk. A tuning előtt következzenek az általános tesztek.

Aida64, Cinebench

AIDA64

A tesztelést az AIDA64 v4.50.3000/hu verziójával kezdjük. Szokás szerint most is lefuttattuk a beépített teszteket, amelyek az alábbi eredményeket tárták elénk.

Memóriakezelés tekintetében remekül látszik, mennyit számít a gyorsabb memória a Pentium G3258 esetében – no meg a tuning is jótékonyan hat a rendszer teljesítményére. Érdemes a gyárilag támogatott DDR3-1333 MHz-es memóriamodulok helyett DDR3-1600-as vagy DDR3-1866 MHz-es modulokat vásárolni, hiszen ezek amúgy sem sokkal drágábbak belépőszintű társaiknál.

CPU Queen alatt a Core i3-4150 remekül teljesít, de némi tuning után a Pentium G3258 is magára talál, igaz, riválisát nem képes megelőzni. A CPU teljesítményét a gyorsabb rendszermemória sem tudja feljebb tornázni, de ez aligha meglepő.

A fenti csokorból a CPU AES és a CPU Hash teszteket érdemes kiemelni. Előbbiben az AES NI támogatás hiányának köszönhetően nem tud jeleskedni az ünnepi Pentium, utóbbiban azonban már jól szerepel: tuning után lehagyja a Core i3-4150-et. Itt a jelek szerint a nyers órajel számít, a nagyobb L3 Cache és a Hyper-Threading támogatás nem hoz sokat a konyhára.

A CPU PhotoWorxx tesztnél remekül látszik, mennyit hoz a konyhára, ha a DDR3-1333 MHz-es rendszermemóriát DDR3-1866 MHz-esre cseréljük, de semmi más sem változtatunk.

FPU Julia és FPU Mandel tesztek alatt a Core i3-4150 különösen jól teljesít, ami az AVX támogatásnak köszönhető – ilyesmivel a Pentium modell nem rendelkezik, így hátránya elég jelentős, még tuning alkalmával is.

Az FPU tesztek alkalmával a gyorsabb rendszermemória nem sokat számít – egyedül az FPU VP8-as tesztben érhető tetten némi gyorsulás.

Cinebench R15

A Cinebench régi, stabil szereplője tesztjeinknek, így ezúttal sem maradhatott ki. Az alkalmazással a többszálú és az egyszálú teljesítményt egyaránt mértük, és az alábbi eredményeket kaptuk.

A Pentium G3258-as processzor alap órajelen meglehetősen gyengécskén muzsikált, de 4,3 GHz-es órajel alkalmazásával sokat javult a helyzet – egyszálú terhelés alkalmával gyorsabb volt az ünnepi processzor, mint a Core i3-4150. Többszálú terhelés alkalmával a Core i3-4150 felé billentette a mérleg nyelvét az a tény, hogy 2 helyett 4 programszál kezelésére képes.

CineBench R15 alatt a jelek szerint nem sokat lehet profitálni a gyorsabb rendszermemóriából, ugyanis a DDR3-1333 MHz-es és a DDR3-1866 MHz-es eredmények között alig van különbség.

WinRAR, 7Zip

WinRAR 5.10 x64

A WinRAR legfrissebb kiadásának 64-bites verziójával két teszt is készült: első körben megnéztük, milyen sorrendet állít fel a beépített teszt, majd valós körülmények között – fájltömörítés alkalmával – is elvégeztünk egy mérést.

A beépített teszt a Core i3-4150 egyértelmű fölényével zárult, de fájlcsomagolás alkalmával már nem mutatkozott ilyen éles különbség a processzorok között, igaz, ekkor is a Core i3-4150 lett a gyorsabb. Sajnos a kis Pentium processzor helyzetén a tuning sem sokat segített. Hiába, itt meglehetősen sokat számított az extra L3 Cache (3 MB vs. 4 MB), illetve a Hyper-Threading támogatás megléte. Ha a WinRAR az AVX utasításkészletben rejlő lehetőségeket is ki tudja aknázni, a különbség még nagyobb lehet majd, természetsen a Core i3-4150 javára.

A WinRar beépített tesztje és a fájlcsomagolás alkalmával kapott eredmény alapján jól látszik, igenis számít a gyorsabb rendszermemória.

7Zip 9.20

A tesztrendszereken érdekességképpen a 7Zip beépített tesztprogramját is lefuttattuk, amelyben az alábbi eredmények születtek.

7Zip alatt a Core i3-4150 és a Pentium G3258 között kisebb teljesítménykülönbség mutatkozott, mint WinRAR alatt, de még így sem sikerült tuninggal utolérnie a Pentiumnak a Core i3-at.

Videó kódolás és szerkesztés, képszerkesztés

Adobe Premiere Pro CC

A népszerű videóvágó alkalmazással első körben megvágtunk egy 1080p-s H.264-es videófájlt, majd elláttuk néhány effekttel. Ezek után lemértük, az egyes rendszerek mennyi idő alatt tudják lerenderelni a videót, később pedig azt is megnéztük, mennyi ideig tart a lerenderelt videót kiexportálni YouTube 1080p 29,97 FPS formátumba.

Gyári órajelen elég vérszegény teljesítményt mutatott a Pentium G3258, de ez nem is csoda, hiszen nem csak órajelben, hanem egyéb területeken is hátrányban van Core i3-as társával szemben. Ahogy megemeltük az órajelet 3,2 GHz-ről 4,3 GHz-re, igencsak életre kelt a pici Pentium: ha a Core i3-4150-et lenyomni éppen nem is tudta, azért szépen felzárkózott mögé. Úgy látszik itt az órajel-emelés kompenzálni tudta a Hyper-Threading támogatás hiányát, illetve a plusz 1 MB-nyi L3 Cache hátrányt is.

A Premiere Pro CC renderelés alkalmával keveset profitált a gyorsabb rendszermemóriából, videó kódolás alkalmával azonban látványos gyorsulást tapasztaltunk.

Adobe Photoshop CC

Ebben a tesztben egy fotón végeztünk el különböző utómunkákat, méghozzá automatizált módon, script segítségével. A versenyzők az alábbi teljesítményt mutatták fel.

Alap órajelen az órajel-különbségből adódó teljesítménykülönbség köszönt vissza az eredményekben, de 4,3 GHz-en megint magára talált a Pentium G3258 és alaposan elverte a Core i3-4150-et. Ha számított volna a Hyper-Threading, most nem örülhetne a győzelmének a pici Pentium, de a Photoshop nem jeleskedik a több szál kihasználásban.

Luxmark, TrueCrypt, SunSpider

LuxMark v2.0 x64

A tesztcsokorból az OpenCL alapú tesztprogram sem maradhat ki, így a LuxMark-ot is segítségül hívtuk. A tesztek alkalmával a Room opciót választottuk ki, amely komplex terhelést ró az egyes komponensekre.

A LuxMark remekül megmutatta, hogyan alakulnak a tényleges erőviszonyok. A Pentium G3258 teljesítményét az órajel-emelés sem javította, legalábbis akkora mértékben nem, hogy az elég legyen a Core i3-4150 lenyomására. A GPU pontszámok csak érdekességképpen szerepelnek – ezek az értékek a GeForce GTX 780 teljesítményét jelzik.

LuxMark alatt a CPU és a CPU+GPU teszteknél számított a gyorsabb rendszermemória: segítségével észrevehetően nőtt a teljesítmény.

TrueCrypt 7.01a

A TrueCrypt segítségével az AES titkosítás alatt felmutatott teljesítményt mértük. A lenti eredmények sajnos nem lesznek meglepőek, hiszen míg a Core i3-4150 rendelkezik AES-NI támogatással, addig a Pentium G3258 esetében hiánycikk e funkció. Az erőviszonyok abszolút egyenlőtlenek.

A TrueCrypt 7.01a számára a rendszermemória órajele jelen esetben teljesen mindegy volt.

SunSpider JavaScript Benchmark v1.0.2

A népszerű, JavaScript alapú webböngésző-teljesítménymérő alkalmazást lefuttattuk a négy legszélesebb körben használt webböngészőn, a tesztek pedig az alábbi eredményekkel zárultak.

A tuningolt Pentium G3258-as tesztrendszer minden esetben gyorsabb lett, mint a Core i3-4150-es konfiguráció, ami arra utal, hogy ezúttal a nyers egyszálas teljesítmény kapta a főszerepet.

Játékok és 3DMark

Játékok

Végre elérkeztünk a játéktesztekhez, amelyekből kiderül, képes-e kihajtani egy GeForce GTX 780-as videokártyát a Pentium G3258-as processzor. Nem is pazaroljuk feleslegesen a karaktereket – beszéljenek a diagramok!

Batman: Arkham Origins alatt alap órajelen is remekül teljesít a kis Pentium, tuning után pedig ugyanazt a teljesítményt nyújtja, mint a Core i3-4150. A tesztek során a jelek szerint GPU limitbe botlottunk – ezt a következő oldalon látható tuningeredmények is alátámasztják.

GRID 2 alatt már nagyobb a Pentium hátránya a Core i3-hoz képest, de ez a teljesítmény még abszolút nem megy a játszhatóság rovására. 4,3 GHz-es órajel alkalmazása mellett már csak kb. 10%-ra csökken a két processzor közötti különbség. Ahogy a rendszermemóri órajelét DDR3-1333 MHz-ről DDR3-1866 MHz-re emeljük, szépen elolvad a különbség a Core i3-4150 és a tuningolt Pentium G3258 között

A Hitman: Absolution alatt kicsit nagyobbak a különbségek. Bevalljuk, egy kicsit meglepődtünk ezeken az eredményeken, de az is igaz, hogy olyan játékokkal teszteltünk direkt, ahol látszódhat a különbség. Sok játék van, ami kevésbé háklis a processzorra. Annak azért örülünk, hogy itt is remekül látszik, mekkora gyorsulást hoz a gyorsabb rendszermemória.

3DMark

Érdekességképpen az új 3DMark-ot is lefuttattuk a tesztrendszereken, hiszen ebből a tesztcsokorból elég látványosan kiderül, melyik processzorral milyen GPU teljesítmény érhető el, valamint arról is lehull a lepel, hogy az adott processzorok hogyan teljesítenek egymáshoz képest (Physics teszt).

A GPU pontszámok meglehetősen közel voltak egymáshoz a tesztek során, kivéve az Ice Strom tesztet, ahol egy kicsit szétesett a mezőny. IceStorm alatt a DDR3-1866 MHz-es rendszermemóriával szerelt rendszer GPU teljesítmény tekintetében igencsak jól szerepelt – az eredményt több kontroll méréssel is ellenőriztük.

CPU teljesítmény tekintetében ugyanazt láthatjuk, amit az előző teszteknél is: a Pentium G3258 alap órajelen gyengécske, de némi tuning hatására egész szépen összeszedi magát. Ez az egyes tesztek összpontszámán is remekül látszik. A DDR3-1866 MHz-es rendszermemória 3DMark alatt összességében szinte alig-alig hozott gyorsulást.

Tuning

Tuning

Elérkeztünk végre a lényeghez: megnézzük, mire képes a Pentium G3258-as processzor, ha a gyári Intel processzorhűtő helyett egy combosabb megoldást, egy Cooler Master TPC 812SX processzorhűtőt helyezünk fölé.

Alap órajel

A gyári Intel processzorhűtővel 4,3 GHz-es CPU magórajelig jutottunk, ugyanis efelett már a túlzottan nagy feszültségemelés miatt hamar felforrósodott a processzor, ha komolyabb terhelés érte, így a rendszer nem volt stabil. Viszont jó hír, hogy ezt az órajelet minimális feszültségemeléssel sikerült elérni.

4300 MHz - Gyári hűtéssel

Bevetettük hát a Cooler Master TPC 812SX-et, ami történetesen egy monstrum. A hatalmas processzorhűtő abszolút biztos, hogy lehűti majd a processzort még keményebb tuning alkalmával is, de az már kérdéses, hogy a hővezető sapka, illetve a processzorlapka közötti hővezető anyag megfelelő partner lesz-e a kísérletben.

A kísérletet egyből 5 GHz-en indítottuk, méghozzá 1,55 voltos megfeszültség alkalmazása mellett, de nem jártunk sikerrel, mint ahogy 4,9 GHz-en, illetve 4,8 GHz-en sem. 4,8 GHz-en a rendszer már ugyan elkezdett bootolni, de a folyamat félbeszakadt. A következő lépcső a 4,7 GHz volt, ami már járható útnak tűnt, ám komolyabb terhelés alkalmával kékhalált kaptunk eredményül, így ismét lejjebb léptünk egy szinttel. 4,6 GHz-en már 1,45 volttal próbálkoztunk, de ez kevés volt, így 1,5 voltra emeltük a CPU megfeszültségét. Ez a feszültségérték még mindig kevés volt, így apró lépésekkel végül eljutottunk ismét 1,55 voltig – itt már komolyabb terhelés alkalmával is stabil maradt a rendszer, igaz, a processzor hőmérséklete teljes terhelés alatt 96 Celsius fok környékén mozgott, így nem voltunk felhőtlenül boldogok. Maga a processzorhűtő hideg volt, így egészen biztos, hogy a hővezető anyag akadályozott minket a magasabb CPU magórajel sikeres elérésében. A processzor sapkája és a Cooler Master TPC 812SX processzorhűtő között CM E1 Essential hővezető paszta kapott helyet, ami eddig mindig jól vizsgázott.

4600 MHz - TPC 812SX hűtéssel

Végül tehát 4,6 GHz maradt az utolsó legmagasabb stabil CPU magórajel, így a tuningolt rendszeren lefuttattunk néhány tesztet, hogy kiderüljön, a 300 MHz-es növekmény pontosan mennyit hoz a konyhára. A könnyebb áttekinthetőség érdekében azokat a teszteredményeket, ahol a G3258 volt jobb, zölddel jelöltük, ahol pedig alulmaradt a Core i3-4150-es processzorral szemben, piros háttérrel láttuk el.

A fentiek remekül rávilágítanak, hogy – egyes eseteket leszámítva – néhány százaléknyi gyorsulásért nem érdemes 10-15 ezer forintot kiadni combosabb processzorhűtőre, hiszen a gyári Intel processzorhűtővel is meglehetősen baráti tuningra nyílik mód. És a 4200-4400 MHz-es tartományt jó eséllyel el is érhetjük, ennél feljebb azonban meredeken növekszik a magasabb órajelhez szükséges magfeszültség értéke, és egyáltalán nem biztos, hogy 4500 MHz fölé jutunk – találkoztunk már olyan G3258-as processzorral, ami a 4,5 GHz-et is nehezen vitte, de olyannal is, ami 4,7 GHz-en is elketyegett. A teszt során a Thermal Throttling funkció végig ki volt kapcsolva – ezt fontosnak tartjuk leszögezni.

Maga az ASRock Z97 Anniversary alaplap egyébként nagyon jól vizsgázott a tuning során: tökéletesen átlátható volt a menü, a beállítások elvégzése és alkalmazása pedig néhány pillanat kérdése volt. Az alaplap automatikus feszültség-beállítás alkalmával is tudta a dolgát: amikor a processzor szorzóját 32-ről 43-ra emeltük, a deszka automatikusan megemelte a CPU magfeszültségét, méghozzá 1,25 voltra, így a rendszer tuningjához tényleg csak egészen minimális erőfeszítésre volt szükség. 4,3 GHz felett már kellett egy picit "gépészkedni", de az alaplap ekkor is remek partnernek bizonyult. És összességében a Pentium G3258-as processzor sem teljesített rosszul, sőt.

Fogyasztás és hőfokok

Fogyasztás

Természetesen kíváncsiak voltunk arra is, milyen fogyasztással üzemelnek a tesztrendszerek. A Pentium G3258 esetében nem csak gyári órajel alkalmazása mellett, hanem megemelt órajeleknél is mértünk fogyasztást, hiszen érdekes látni, egy-egy tekintélyesebb tuning mekkora fogyasztásnövekedést eredményez.

Üresjáratban és terhelés alkalmával nem volt túl nagy különbség a Core i3-4150 és az alap órajelen ketyegő Pentium G3258 között, de a tuning szépen megdobta a fogyasztást, ahogy az várható volt. Az 1,55 voltos üzemi feszültségen ketyegő Pentium G3258 GRID 2 alatt 55 wattal, Cinebench R15 alatt pedig 61,4 wattal kért többet, mint alap órajelen, alap feszültséggel.

Hőmérsékletek

Az sem mindegy, mennyire melegszik az adott processzor, így néhány rövid teszt segítségével ennek is utánajártunk.

Amennyiben 3,2 GHz-es magórajelen használjuk a Pentium G3258-as modellt, meglehetősen hűvösen üzemel – látszik, hogy az Intelnél jó nagy ráhagyással számolták ki az ideális hűtőteljesítményt, gondolván arra is, hogy a többség a tuningot is költséghatékonyan, gyári hűtéssel akarja megoldani, nem szándékozik 10-15 ezer forintért felsőkategóriás processzorhűtőre is beruházni. Ez persze maximálisan érthető is.

Az előző oldalon látható tuning teszt amúgy is megmutatta, nem feltétlenül érdemes komolyabb processzorhűtőt venni a Pentium G3258-hoz, hiszen az általa nyújtott teljesítménybeli előny abszolút nincs összhangban a combosabb processzorhűtő jelentette extra költséggel.

Verdikt

A Pentium G3258 egy remek processzor, ami könnyedén és eredményesen tuningolható, igaz, a 4,5 GHz feletti órajelek eléréséhez már szerencsére és egy erősebb processzorhűtőre is szükség lehet, ami nem feltétlenül éri meg, hiszen a CPU árához képest elég drága lehet.

A Pentium G3258 alap órajelen elég vérszegény, de egy kis tuning hatására igen jól teljesít – esetenként még a Core i3-4150-es processzort is felülmúlja (de sajnos nem sűrűn). Az új processzor egy költséghatékony Z97-es alaplappal remekül tuningolható, és nem csak az ASRock kínál ilyen alaplapot, hanem az MSI, az ASUS és a Gigabyte is. Aki egy jól tuningolható processzorra vágyik, és szüksége van a Z97-es lapkakészlet előnyeire, bátran választhatja a Pentium G3258-as processzort valamely gyártó költséghatékony Z97-es alaplapjával karöltve. A platform később remekül bővíthető, hiszen a költséghatékony Z97-es deszkákban akár egy combosabb Haswell processzor is helyet kaphat a későbbiekben, ha szükség lesz rá.

A gyári rézmagos CPU hűtő egyáltalán nem rossz, sőt...

A Z97-es alaplapoknál memória-órajel tekintetében is szabad a mozgás, nem muszáj a gyári értékeket használnunk (vagy amit papíron támogat a processzor). A tesztek során remekül látszott, hogy a rendszermemória órajele egyáltalán nem mindegy a tuning során. A gyárilag ajánlott DDR3-1333 MHz-es rendszermemória helyett érdemes inkább DDR3-1866 MHz-es rendszermemóriában gondoskodni, hiszen a két kategória között kisebb az árkülönbség, mint a teljesítmény-különbség. Egy DDR3-1333 MHz-es CL9-es 8 GB-os kétcsatornás memóriacsomag legolcsóbban 22000 forintért szerezhető be, ezzel egy hasonló paraméterekkel ellátott DDR3-1866 MHz-es memóriacsomagért csak 1500 forinttal kell több pénzt kiadni – összességében nagyon is megéri.

A másik opció a Core i3-4150-es processzor lehet, ami mellé tökéletesen elegendő akár egy H81-es alaplap is, hiszen ezt a processzort nem lehet – eredményesen – tuningolni, cserébe viszont így olcsón megúszható a vásárlás. Mivel azonban a processzor drágább, végül hasonló árszintre jöhetünk ki, mint a Pentium G3258 + Z97 kombó esetében. A Core i3-4150-es processzor mellett nagyon sok érv szól: van ugye AES-NI támogatás, ami adattitkosítással kapcsolatos feladatok alkalmával jöhet jól, de a Hyper-Threading támogatás, illetve az AVX utasítás támogatása is sokat számít. Amennyiben olyan alkalmazásokat futtatunk, amelyek a fentiekből profitálnak, a Core i3-4150 lesz a mi processzorunk. Átlagfelhasználóként leginkább a Hyper-Threading támogatás előnyeit élvezhetjük, hiszen az AES-NI utasításkészlet ritkán kell - és ez egyelőre az AVX-re is igaz. Később persze változhat a helyzet.

A Pentium G3258 jelenleg 20 000 forint körüli áron kapható, a Core i3-4150 pedig 28 000 forintba kerül. Ár/teljesítmény arány alapján tehát a kis Pentium igen jóra sikeredett, ha a tuningképességeket, illetve a tuningolva felmutatott teljesítményt is figyelembe vesszük. De ne felejtsük el: DDR3-1333 MHz-es helyett inkább DDR3-1866 MHz-es modulokat vásároljunk hozzá, hiszen árban alig van különbség, cserébe viszont extra teljesítményhez juthatunk!

Hasznos hivatkozások

[bold]Pentium G3258 – iPon WebShop

Core i3-4150 - iPon WebShop

ASRock Z97 Anniversary – iPon WebShop[/bold]

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward