Kiderült, mekkora büntetést kaphat a Facebook a Cambridge Analytica-ügy miatt

Ahogy arra számítani lehetett, a Facebook nem fogja olcsón megúszni az adatkezelési botrányát.

Kiderült, mekkora büntetést kaphat a Facebook a Cambridge Analytica-ügy miatt

Több amerikai lap is arról számolt be a napokban, hogy a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) minden idők egyik legnagyobb büntetését fogja kiróni a Facebookra az eddigi ismert legjelentősebb adatkezelési probléma okán. A tavalyi év elején kirobbant ügy óriási horderejű volt, és jelentős változásokat indított be, fontos hiányosságokra világított rá.

A Facebook közreműködésével a brit Cambridge Analytica 87 millió felhasználó személyes adataihoz jutott hozzá, és ezt elsősorban politikai célokra használta fel. A vállalat visszaélt a birtokában levő adatokkal például a 2016-os amerikai elnökválasztás idején, minden bizonnyal az eredményt is befolyásolhatta a tevékenysége. És állítólag a britek életébe is beleszólhatott a Brexit kampány alatt. A Cambridge Analytica adatgyűjtése igencsak kétes megítélésű módon történt, hiszen olyan emberekkel kapcsolatos érzékeny információkra is szert tett, akik ehhez semmilyen formában nem járultak hozzá, nem alkalmazták azt a programot sem, amit még 2013-ban egy brit akadémikus fejlesztett. És már eleve ennek az alkalmazásnak a működése sem volt éppen tiszta.

Galéria megnyitása

Az Szövetségi Kereskedelmi Bizottság hosszú ideje egyeztet a Facebookkal, az ügy kapcsán több vezetőt is meghallgattak, Mark Zuckerbergnek is a bírák elé kellett járulnia. A Reuters és a Wall Street Journal az ügyhöz közel álló forrásaira hivatkozva állítja, hogy az FTC és a Facebook meg tudott állapodni. A büntetés mértékét pedig három a kettő elleni arányban a republikánusok fogadták el, a demokraták ellene szavaztak. Azt nem lehet tudni, hogy mik a büntetés pontos részletei, de vannak, akik túl enyhének találják az ítéletet.

A büntetést a tőzsdén már korábban beárazták. A hír hallatán a Facebook árfolyama a tőzsdén nem inogott meg, sőt mi több, még emelkedést lehetett jegyezni. Ez valószínűleg azért van, mert tisztában volt már azzal, hogy elképesztő mértékű lesz a büntetés, csak azt nem lehetett tudni, hogy mégis pontosan mekkora összegről lesz majd szó. És mivel még 1,81 százalékkal fentebb is ment az értékpapírok ára, így valószínűleg a befektetők elégedettek ezzel a büntetési mértékkel. Pedig nem kicsi összegről van szó még a Facebook elképesztő méretéhez viszonyítva sem.

Galéria megnyitása

Az 5 milliárd dolláros büntetés a vállalat tavalyi teljes bevételének a 9 százalékát teszi ki, ami óriási mértékű. És persze a bruttó bevételhez mérni egy ilyen kiadást, még viszonylag jól is mutat. Sokkolóbbnak hangzik a Facebook számára az a büntetés, ha abból a szempontból közelítjük meg a dolgot, hogy a 2019-es évre előre vetített nyereségének nagyjából negyedét viheti el. Az idei első negyedévben 2,43 milliárd dollár volt a Facebook profitja 15,1 milliárdos bevétel mellett. Egyébként a tőzsde talán azért fogadta viszonylag nyugodtan a hírt, mert ennél magasabb összeg is lehetett volna a törvények szerint. A cég viszont talán abban bízott, hogy kevesebbet kell majd fizetnie, mert információink szerint 3 milliárdot különített el a célra.

Egyelőre egyébként még nem hivatalos a hír, de a The Wall Street Journal és a Reuters információi is ugyanarról szólnak. Mindenesetre az FTC és a Facebook egyelőre nem kívánta kommentálni a dolgot. Elképzelhető, hogy még nincs minden tisztázva a büntetés esetében, és a felek egyeztetnek még részletekről.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap