Kész a világ első termoelektromos ipari generátora

A generátor működése egy újfajta, magas hatásfokkal működő, termoelektromos tulajdonságú ásványra épül, amelyet a Kaliforniai Egyetem kutatói fedeztek fel.

Kész a világ első termoelektromos ipari generátora

Az energiatermelés során, történjen az bármilyen módszerrel is, általában jelentős mennyiségű energia szökik el hő formájában: a rendszer típusától függően a teljes megtermelhető mennyiség 40−80 százaléka megy pocsékba. Ennek az aránynak a javítását tűzte ki célul egy új kezdeményezés, amely egy különleges generátorral hasznosítaná az erőművek és a generátorok veszteséghőjét.

A generátor egy újfajta, nagyon magas hatásfokkal működő termoelektromos anyagra épül, amelyet a Kaliforniai Egyetem kutatói fedeztek fel. A hőmérsékleti különbségeket elektromos energiává alakítani képes anyagok évtizedek óta ismertek a szakértők előtt, többségük azonban túlságosan drága ahhoz, hogy használatuk nagyobb körben elterjedhessen. További nehézséget okoz az ilyen anyagok fejlesztése során, hogy az elektromosságot jól, a hőt viszont rosszul kell vezetniük, hiszen ennek hiányában túl gyorsan kiegyenlítődne hőmérsékletük.

A Kaliforniai Egyetem szakértői azonban ráakadtak egy olyan anyagra, amely bőségesen rendelkezésre áll, és sokkal jobban működik (hatásfoka a 10 százalékot is elérheti a mesterséges anyagok 2,5 százalékával szemben), mint a méregdrágán előállított mesterséges termoelektromos anyagok. A tetraedritek közé tartozó gyakori ásvány kilogrammonkénti ára nagyjából 4 dollár, ami sokkal kevesebb, mint a mesterséges termoelektromos anyagok 24−146 dollár közötti kilogrammonkénti ára. Az anyag felfedezői Alphabet Energy néven céget alapítottak, majd nekiláttak kidolgozni, hogyan lehetne kiaknázni a tetraedrit előnyös tulajdonságait.

Matt Scullin és kollégái elsőként egy olyan generátort fejlesztettek ki, amely egy 1000 kilowattos generátor hőkivezető csövére kapcsolva évi 52 500 liter gázolajnak megfelelő energiamennyiséget képes előállítani. A cég képviselői szerint az első felhasználók azok az olaj-, gáz- és bányatársaságok lehetnek, akik nagyméretű generátorokat kénytelenek üzemeltetni viszonylag félreeső helyeken. A termoelektromos rendszert az ígéretek szerint egyben szállítják, és konténer könnyen rákapcsolható bármilyen generátorra, mérhetően csökkentve annak fogyasztását az energiatermelés visszaesése nélkül.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward