Jön a világ leggyorsabb pendrive méretű PC-je

A Computer Stick háromféle kiadásban válik elérhetővé: Ultra, Pro és Basic. Az Ultra egy gyors SoC egységet kap, 4 GB-nyi rendszermemóriával és 64 GB-nyi tárhellyel.

Jön a világ leggyorsabb pendrive méretű PC-je

Az Indiegogo virtuális hasábjain egy érdekes kis PC tűnt fel, amely az Intel Compute Stickhez hasonlóan akkora, mint egy csúcskategóriás, SSD szintű teljesítményt kínáló pendrive. Ahogy az ihletet adó modell, úgy a Computer Stick névre hallgató koncepció modell is HDMI videó bemenetre csatlakozik, fedélzetén azonban erős, Cherry Trail sorozatú SoC és komoly hardver lapul. Utóbbi kijelentés a persze csak két változatra igaz, hisz a harmadik Bay Trail alapokon nyugszik, cserébe viszonylag olcsó lesz.

A pendrive méretű PC háromféle kivitelben lesz elérhető: Ultra, Pro és Basic. Ezek közül a két felső(bb)kategóriás megoldás a legérdekesebb, de a Basic modellnek sincs oka szégyenkezésre, hisz azt nyújtja, amit az első Intel Compute Stick.

A Computer Stick Ultra fedélzetén egy Atom x7-Z8700-as központi egységet találunk, amihez 4 GB-nyi rendszermemóriát társítottak. A SoC négy darab processzormaggal rendelkezik, amelyek 1,6 GHz-es alap- és 2,4 GHz-es burst órajelen ketyegnek. Az adatok tárolásáról 64 GB-nyi tárhely gondoskodik, ami a microSD memóriakártya-olvasón keresztül természetesen bővíthető. A vezeték nélküli hálózati kapcsolatot egy 802.11ac típusú WiFi vezérlő tartja kézben, amihez még külső antenna is jár a minél jobb, minél stabilabb teljesítmény érdekében.

A Pro kiadás ehhez képest már csak egy Atom x5-Z8300-as SoC egységgel bír, amelynek négy processzormagja 1,44 GHz-es alap- és 1,84 GHz-es burst órajelet alkalmaz. Az adattár szerepét itt már csak 32 GB-nyi tárhely tölti be, rendszermemóriából pedig 2 GB-nyi jár – a 802.11ac WiFi vezérlőről szerencsére nem kell lemondani. A Basic változat egy Atom Z3735F típusú SoC egységgel érkezik, amelynek négy processzormagja 1,33 GHz-es alap- és 1,83 GHz-es burst órajelen ketyeghet. Rendszermemóriából itt is 2 GB-nyi áll rendelkezésre, valamint a tárhely is 32 GB-os, ahogy a Pro modellnél. Fontos változás, hogy ebben az esetben 802.11ac helyett csak 802.11 típusú WiFi vezérlővel gazdálkodhat az apróság.

A Computer Stick egyébként 102 milliméter hosszú, 51 milliméter széles és 6,4 milliméter vastag, tömege pedig 142 gramm körül helyezkedik el. A termék gyártását a kampányszöveg alapján napjaink vezető televízió gyártó vállalatainak egyike végzi majd. Az operációs rendszer szerepét mindegyik kiadás esetében a Windows 10-re osztják.

A nano-PC készítői egyelőre még csak a termék legyártásához és piacra dobásához szükséges összeg összekalapozásával vannak elfoglalva, de így is meglehetősen tiszta jövőképet fogalmaztak meg: amennyiben sikerül a 30 000 dolláros támogatást összeszedni, úgy a támogatók már december folyamán, de még az ünnepi időszak kezdete előtt kézhez kaphatják az általuk kiválasztott modellt. A gyűjtésből még hátra van néhány nap, de már eddig is több, mint 220 000 dollárt dobtak össze a lelkes támogatók, így már semmi sem állhat a piacra dobás útjába.

A támogatók az Ultra modellt 250 dollárért, a Pro változatot 175 dollárért, a Basic modellt pedig 125 dollárért kaphatják meg.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward