Jön a 12 V-ra alapozó ATX12VO tápegység-szabvány

Az új szabvány leegyszerűsíti a tápegységek felépítését, ugyanis reagál a megváltozott piaci környezetre, ahol egyre inkább háttérbe szorulnak bizonyos eszközök bizonyos területeken.

Jön a 12 V-ra alapozó ATX12VO tápegység-szabvány

Az Intel egy új tápegység-szabvány bejelentésére készül, amelynek különlegessége, hogy leszámol a jelenlegi 24-tűs ATX csatlakozóval, valamint a tápegység felépítését is jelentősen leegyszerűsíti, ugyanis se 5 V-os, se 3,3 V-os tápfeszültségek előállítására nem lesz szükség – az ATX12VO kizárólag a +12V és 12 Vsb feszültségre koncentrál. Az új kezdeményezésnek azért lehet létjogosultsága, mert manapság már egyre kevesebb 5 V-os és 3,3 V-os tápfeszültséget igénylő eszköz van használatban, a SATA meghajtók helyét kezdik átvenni az M.2-es megoldások, valamint a MOLEX csatlakozóval szerelt eszközök is alaposan visszaszorultak – a Floppy meghajtókról nem is beszélve.

Galéria megnyitásaPersze a +5 V-os és a + 3,3 V-os tápfeszültségekre továbbra is szükség lehet, hiszen bizonyos eszközök még azért igényelhetik, valamint a rendszernek is szüksége lehet rá, igaz, már nem kell akkora teljesítményt kiszolgálni, mint 1-2 évtizeddel ezelőtt, így a szükséges DC-DC átalakítást végző alkatrészek az alaplapra is kerülhetnek.

Az ATX12VO szabvány köré épülő tápegységeken tehát nem lesz se SATA, se MOLEX, se Floppy csatlakozó, a 24-tűs ATX tápcsatlakozó helyét pedig egy 10 érintkezővel ellátott megoldás veszi át. Az új tápegységekre kerül még 8/4+4 tűs EPS tápcsatlakozó, valamint néhány 6+2 tűs tápcsatlakozó is. Az EPS csatlakozók a CPU VRM áramkörét látják el árammal, méghozzá 12 V-os tápfeszültséget használva, a 6+2 tűs PCI Express tápcsatlakozók pedig a videokártyákhoz szállítanak megfelelő mennyiségű áramot, természetesen szintén 12 V-os tápfeszültségre támaszkodva. A SATA tápcsatlakozókat természetesen nem száműzik teljesen, de azok nem a tápegységről, hanem az alaplapról lesznek elérhetőek, és csak néhány darab lesz belőlük.

Az ATX12VO tápegység-szabvány első körben várhatóan az OEM partnerek frontján jut szerephez, valamint az Intel következő generációs asztali platformján is helyet kaphat.

A klasszikus 24-tűs ATX csatlakozóval és rengeteg egyéb tápcsatlakozóval szerelt tápegységeket egyszóval még korai lenne temetni, ám idővel valószínűleg megkezdődhet az átállás az ATX12VO szabványra bizonyos területeken, például a kompakt asztali konfigurációk szegmensében. Az viszont egyelőre kérdéses, mennyire lesz gyors ez a folyamat.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap