Jól bővíthető hálózati adattárolók QNAP műhelyéből

A TS-x53Be modellek bővíthetőségükkel próbálnak kiemelkedni az átlagos NAS-ok szürke tömegéből, de alapfelszereltségük sem rossz.

Jól bővíthető hálózati adattárolók QNAP műhelyéből

A QNAP két új, remekül bővíthető hálózati adattárolót mutatott be, amelyek a TS-x53Be sorozatot erősítik, fiókok terén pedig kettő- és négylemezes kivitelben érhetőek el – az „x” helyére a fiókok számát kell behelyettesíteni, hogy megkapjuk a típusjelzést.

Mindkét új NAS Apollo Lake alapokon nyugszik, ugyanis egy Celeron J3455-ös SoC található bennük. Ez négy maggal és négy szállal dolgozik, méghozzá 1,5 GHz-es alap- és 2,3 GHz-es maximális boost órajelen. A 10 wattos TDP kerettel dolgozó SoC egy Intel HD Graphics 500-as iGPU-t is rejt, ami 250 MHz-es alap- és 750 MHz-es maximális boost órajelet alkalmazhat. A SoC mellé modelltől függően 2 vagy 4 GB-nyi rendszermemória jár, de ez később akár 8 GB-ig is bővíthető, hála a két So-DIMM foglalatnak. Ezekbe persze minden esetben két egyforma DDR3L memóriamodult kell helyezni a stabil és optimális működés érdekében.

Mivel modern hálózati adattárolókról van szó, jár AES-NI támogatás, amivel hardveresen gyorsíthatóak a kötet titkosításával kapcsolatos feladatok, de a SoC segítségével valós idejű H.264-es és H.265-ös videó átkódolásra is van mód. A két HDMI 1.4b videó kimeneten keresztül ugyan van lehetőség akár 4K-s kijelzők kezelésére is, de a maximális képfrissítési ráta csak 30 Hz – ezt szem előtt kell tartani.

Hasznos bővítési lehetőség a fedélzeten található PCI Express 2.0 x2-es slot, amibe többféle bővítőkártya is szerelhető, attól függően milyen extrákra van igény. A QM2-es PCIe kártya segítségével két M.2-es slottal és egy 10 GbE porttal vértezhető fel a NAS, így nem csak nagy hálózati sávszélességgel gazdálkodhatunk, de a QTier szolgáltatásban rejlő lehetőségeket is kiaknázhatjuk. Utóbbinak köszönhetően felgyorsítható az adattár sebessége, ugyanis az M.2-es meghajtók egyfajta rugalmas gyorsítótárként funkcionálnak. Az említett bővítőkártya egyébként M.2 NVMe és M.2 SATA csatolókkal egyaránt elérhető, így választás során érdemes odafigyelni. Alternatív opcióként akár USB 3.1 Gen2 portokkal ellátott bővítőkártyát is választhatunk, csak úgy, mint WiFi kártyát, így a NAS akár vezeték nélküli hozzáférési pontként is működhet.

A Hot-Swap támogatással rendelkező fiókok 2,5 hüvelykes vagy 3,5 hüvelykes meghajtókat fogadnak, a RAID támogatás pedig a fiókok számától függ – a négylemezes modell a RAID 0 és 1 mellett RAID 5, 6 és 10 támogatást is kínál. A csatlakozók között az említett két HDMI videó kimenet mellett öt darab USB 3.0-s port, két darab Gigabites Ethernet port, egy 3,5 milliméteres audió kimenet és két mikrofon bemenet sorakozik. Van még a fedélzeten hangszóró is, ami a hangalapú értesítésekhez és a médiatartalmak lejátszásához jöhet jól.

Ezeknél a modelleknél is rendelkezésre áll a „Snapshot” funkció, azaz több változatot is menthetünk bizonyos fájlokról, amelyek között szükség esetén könnyen és gyorsan lehet váltani. Az operációs rendszer szerepét a szokásos QTS legújabb, 4.3-as változata tölti be, ami számos hasznos szolgáltatást tartalmaz, ahogy azt már megszokhattuk.

Az új hálózati adattárolók rövidesen elérhetőek lesznek kereskedelmi forgalomban, arról azonban egyelőre nincs hír, hogy pontosan mennyibe kerülnek majd.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward