Shop menü

JÓKORA GYORSULÁST HOZHATNAK AZ ŐSSZEL ÉRKEZŐ RYZEN THREADRIPPER 7000-ES SOROZATÚ AMD PROCESSZOROK

Ez az érték alighanem az egy szálon elérhető sebességnövekedést jelenti, hiszen az abszolút csúcskategóriában 50%-kal növekszik a magok és szálak száma, ami 20%-nál nagyobb gyorsulást eredményez majd.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Jókora gyorsulást hozhatnak az ősszel érkező RYZEN Threadripper 7000-es sorozatú AMD processzorok

Az AMD következő generációs RYZEN Threadripper processzoraival kapcsolatban, amelyek a munkaállomások szegmensét veszik célba, éppen nemrégiben érkezett némi információ, ahogy arról korábbi hírünkben már beszámoltunk. Azóta történt egy s más a témában, egy szivárogtató jóvoltából ugyanis hivatalosnak tűnő diák is megjelentek, amelyek alapján úgy tűnik, tényleg idén ősszel érkeznek a 7000-es sorozatú RYZEN Threadripper processzorok, természetesen ZEN 4 alapokon.

Ahogy az a korábbi szivárgás alapján már sejthető volt, a csúcsmodell, vagyis a RYZEN Threadripper Pro 7995W esetében 64 helyett immár 96 darab processzormag áll rendelkezésre, ami jókora előrelépésnek tekinthető. Az 50%-kal több processzormag mellé természetesen SMT támogatás is jár, azaz 192 szálon dolgozhat az újdonság. A kínálat tartalmaz még egy 64 maggal és 128 szállal ellátott 7985WX, egy 32 maggal és 64 szállal felvértezett 7975WX, illetve egy 16 maggal és 32 szállal büszkélkedő 7955WX modellt is. Az új munkaállomás-processzorok a ZEN 4 architektúra jóvoltából órajelenként végrehajtható műveletek (IPC) terén is jelentősen gyorsulni fognak, plusz a magasabb boost órajel is hoz némi extra teljesítményt a konyhára.

Galéria megnyitása

A hivatalosnak tűnő dia alapján a RYZEN Threadripper PRO 5000-es sorozat tagjaihoz képest, amelyek még ZEN 3 alapokra támaszkodtak, nagyjából 20% körüli gyorsulásra lehet számítani. Ezt az értéket nem részletezi a dia, ám az egyéb kiszivárgott adatok alapján úgy tűnik, hogy ez a gyorsulás az egyszálas terhelésekre vonatkozik, hiszen a csúcson elég komoly mértékű, 50%-os magszám-növekedés következett be, ami 20%-nál messze nagyobb gyorsulást hoz majd az egyes alkalmazások mindennapjaiba. Az azonos magszámú modellek között is bőven lesz teljesítménykülönbség az új architektúra, a magasabb TDP keret és a magasabb órajelek miatt, ám a pontos képet majd csak később, a hivatalos rajt után ismerhetjük meg.

A 350 W-os, azaz a korábbinál 70 W-tal magasabb TDP kerettel érkező RYZEN Threadripper Pro 7000-es sorozatú processzorok immár új platformot igényelnek, hiszen új tokozást alkalmaznak majd. Az új platform jóvoltából a ZEN 3 alapú modelleknél még elérhetetlennek minősülő DDR5-ös memóriatámogatás és a PCI Express 5.0-s támogatás is megvalósul, ami nagy lökést ad a platform teljesítményének. PCI Express 5.0-s sávokból várhatóan 128 darab áll majd rendelkezésre, míg a DDR5-ös memóriatámogatás nyolccsatornás kivitelben érkezhet.

Galéria megnyitása

A kiszivárgott belsős mérés alapján a RYZEN Threadripper Pro sorozat csúcsmodellje 75%-kal több renderelést tud majd elvégezni napi szinten, mint a rivális Intel Xeon W9-3495X, ami 56 processzormaggal és 112 szállal állhat csatasorba. A mérések alapján az új RYZEN Threadripper Pro 7995WX mindössze 657 másodperc alatt végezte el a renderelést, ami az Intel Xeon W9-3495X esetében 1125 másodpercet vett igénybe – elég nagy a teljesítménykülönbség ezen a téren, de a magszám-különbség is…

A RYZEN Threadripper Pro 7000-es sorozat tagjai idén ősszel, a harmadik negyedév folyamán debütálnak. Mivel a csillagászati ősz az északi féltekén szeptember 22-én kezdődik, most már napokon belül debütálhatnak az új processzorok.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére