Jöhetnek a 3 GB-os GeForce GTX 1060-asok?

Az új videokártyák esetében nem csak a fedélzeti memória mennyisége csökkenhet, hanem az aktív SM tömbök és így a CUDA magok száma is.

Jöhetnek a 3 GB-os GeForce GTX 1060-asok?

Az eredeti pletyka

A korábbi információk alapján számíthatunk rá, hogy a GeForce GTX 1060-as videokártyából a már kapható 6 GB-os modellek mellett valamikor a későbbiekben 3 GB-os példányokat is piacra dob az Nvidia. A felezett fedélzeti memóriával ellátott újdonságok a tervek szerint a Radeon RX 480-as sorozat 4 GB-os tagjaival szállhatnak szembe a vásárlók kegyeiért, listaáruk pedig 200 dollár környékére várható.

Az új videokártyák egyébként nem csak memória-mennyiség terén különbözhetnek 6 GB-os társaiktól, hanem GPU fronton is. Az aktuális értesülések alapján a 6 GB-os GeForce GTX 1060-as modellekkel ellentétben a 3 GB-os példányok már nem 10, hanem csak 9 aktív SM tömböt állíthatnak csatasorba, ami azt jelenti, hogy a CUDA magok száma 1280-ról 1152-re csökken. Ezzel persze a textúrázók száma is csökken, méghozzá 80-ról 72-re. A GPU órajeleihez viszont nem nyúlnak: az alap-órajel 1506 MHz, a GPU Boost 3.0-s átlag-órajel pedig 1709 MHz maradhat.

A GPU-hoz továbbra is 192-bites adatsínen keresztül kapcsolódhat a GDDR5 alapú fedélzeti memória, ami ugye már csak 3 GB lesz, effektív órajele azonban 8 GHz marad, így a memória-sávszélesség 192 GB/s-os értéket képviselhet.

TDP terén a 120 wattos érték nem változik, a videokártya stabil tápellátását pedig továbbra is hattűs PCI Express tápcsatlakozón keresztül lehet majd biztosítani. A videó kimenetek között szokás szerint három darab DisplayPort 1.4-es, egy HDMI 2.0b és egy Dual-Link DVI csatlakozó található.

Kiszivárgott diák, amelyek megerősítik a fentieket

Időközben néhány érdekes információ is érkezett a fentebb taglalt témakörben. A Guru3D munkatársai szert tettek néhány diára, amelyek gyakorlatilag megerősítik az eredeti pletykát. Az alábbi képeken egy Gainward gyártmányú 3 GB-os GeForce GTX 1060-as modellről, illetve néhány egyéb, szintén gyárilag megemelt órajeleken ketyegő 3 GB-os GeForce GTX 1060-as videokártyáról is láthatunk információkat.

Galéria megnyitása grid_on

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward