Jöhetnek a 24 GB-os HBM memóriachipek

A JEDEC legújabb szabványának köszönhetően a 2Hi, a 4Hi és a 8Hi mellé 12Hi, azaz tizenkét rétegből álló lapkák is érkezhetnek.

Jöhetnek a 24 GB-os HBM memóriachipek

A JEDEC bővítette a JESD253-as szabványt, amely a HBM típusú memóriachipekre vonatkozik, így elkészült a JESD253B kiadás, ami sok-sok hasznos extrával egészíti ki a repertoárt. A friss revíziónak köszönhetően végre már nem 8-nál tetőzik az egymásra helyezhető HBM memórialapkák száma, hanem 12-nél, így az egy HBM chipre jutó adattároló kapacitás jelentősen, 50%-kal bővült.

Galéria megnyitása A narancs színnel jelölt téglalapok egy 4Hi rendszerű HBM memóriachipet ábrázolnak A memória-adatsín sávszélessége persze nem változott, így az továbbra is 1024-bit, ám a valós és az effektív órajel emelkedett: előbbi 1,2 GHz-es, utóbbi pedig 2,4 GHz-es értéket képvisel, tehát a korábbi 256 GB/s-os memória-sávszélesség 307 GB/s-ra emelkedett. Az új memóriachipek fedélzetén a szokásos 2, 4 vagy 8 lapkából álló konfiguráción kívül akár 12 lapkából álló memórialapka-csoport is helyet kaphat. Ha a jelenlegi 8 Gb-es lapkákkal számolunk, akkor ez azt jelenti, hogy egyetlen HBM memóriachip fedélzetén akár 12 GB-nyi HBM lapka is helyet kaphat, de a 16 Gb-es memórialapkák bevetésével már 24 GB-ra ugrik majd a kapacitás. És ez ugye csak egyetlen HBM memóriachip kapacitása: ha a GPU mellé két ilyen társul, máris duplázódik a memória-kapacitás – és az 1024-bites memória-adatsín helyett nem mellékesen már 2048-bites adatsín alkalmazására nyílik lehetőség, mint az aktuális RX Vega sorozatnál.

Az egyes memórialapkák között továbbra is TSV (Through-Silicon-Vias) alapú összeköttetés kap helyet, vagyis az egyes memórialapkák függőleges vezetékeken keresztül kapcsolódnak a tokozás kivezetéseihez. Az egyelőre nem derült ki, hogy a JESD253B szabvány köré épülő memóriachipek pontosan mikor jelennek meg kereskedelmi forgalomban. Az viszont elég valószínű, hogy ezeket először nem a konzumerpiacra szánt videokártyákon, hanem az üzleti felhasználóknak szánt gyorsítókártyákon vetik be, ahol a megnövekedett memória-sávszélesség és a nagyobb memória-kapacitás aranyat ér.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap