Jelly Bean maradt az Android 4.2, de sok az újítás

Az előzetes várakozásokkal ellentétben a Google operációs rendszere mégsem lépett annyit előre, mint azt sokan várták. Az Android 4.1 után, az Android 4.2 is a Jelly Bean kódnév alatt fut tovább, ám azért nem lehet okunk panaszra, mivel így is sok új funkciót és csiszolgatást kapunk.

Jelly Bean maradt az Android 4.2, de sok az újítás

Az előzetes várakozásokkal ellentétben a Google operációs rendszere mégsem lépett annyit előre, mint azt sokan várták. Az Android 4.1 után az Android 4.2 is a Jelly Bean kódnév alatt fut tovább, ám azért nem lehet okunk panaszra, mivel így is sok új funkciót és csiszolgatást kapunk.

Az újdonságok listáján talán a több felhasználói profil létrehozásának lehetősége a legérdekesebb. Ez hatalmas előrelépés a szoftverben, és nyilvánvalóan a Microsoft elleni harc tette leginkább szükségessé, hiszen a Windows 8 kínál ilyen lehetőséget, mert a Windows-ok generációk óta rendelkeznek ilyen képességgel. A profilok között gyorsan válthatunk, és szinte minden hozzájuk köthető: a kezdőképernyő, a telepített alkalmazások listája, a háttérképek, a kitett widgetek, de még egy adott játékban elért pontszámok is. Ez a legjobb megoldás a Windows Phone és az iOS által is kínált "gyerekzárra" is.

Némi változás a felhasználói felülethez kapcsolódóan is lesz. A lezárt képernyőre például elhelyezhetünk (elvileg), akármilyen widgetet. Így már nem csak az értesítési sávról kapunk információkat egyetlen gombnyomással, de gyorsabban indíthatjuk a zenelejátszónkat, vagy azonnal láthatjuk a legfrissebb Facebook, Twitter és Google+ bejegyzéseket is. A Daydream pedig lényegében a képernyőkímélőt valósítja meg az Androidban. Ha dokkoljuk a táblánkat, és folyamatosan tölt, akkor interaktív képkeretté alakulhat át, hiszen ilyenkor folyamatosan bekapcsolva lehet a kijelző, ám amikor történik valami ez magától a háttérbe vonul.

A Photo Sphere egy nagyon érdekes újítása a kamerának. Ez a funkció a panorámamód kiterjesztéséből jött létre, és mint ahogy azt a neve is mutatja, gömb felületre illeszthető fotókat hozhatunk vele létre. Tehát nem csak vízszintesen vagy függőlegesen mozgathatjuk a kamerát, hanem mind a négy irányba, ugyan azon a képen. Ezzel lényegében hasonló anyagot kapunk, mint a Street View által nyújtottak. A Sphere fotóinkat az elkészülésüket követően a telefonon nézhetjük vissza, de megoszthatjuk a Google+ hasábjain, sőt, a Google Mapsen is, amit így itt már bárki megtekinthet a feltöltést követően. Igen, ezzel lényegében bárki „Street View-osíthajta” a saját városát is. A Photo Sphere mentett állományai lényegében némi XML kóddal megtoldott JPG fájlok, így a külsős képnézegetők megjelenése sem zárható ki.

 

Frissült a Google Now, amely sajnos továbbra sem teljesen érhető el minden régióban, ám a vállalat kiemelte, hogy folyamatosan dolgoznak ezen is, csak arról külön nem tudnak tájékoztatást adni, hogy merre mik érhetőek el. Az Now már sokkal több kártyával rendelkezik majd, mint eddig. A személyi "asszisztensünkként" dolgozó alkalmazásban helyet kaptak a különböző események, szállásfoglalások, szállások, repülőjáratok, melyek mind a helyzetünkhöz igazodnak. Továbbá lesznek filmes, zenei rendezvényes kártyák, és sokat fejlődött a híreket szolgáltató "lap" is.

A kisebb változások között üdvözölhetjük az értesítési sávban található beállítási lehetőségek továbbfejlesztését. Már több lehetőségünk lesz a különböző kapcsolók kezelésére, ám ez a funkció amúgy is jelen van a nagyobb gyártók testreszabott felületében (TouchWizz, Sense UI, ...). Ide sorolnám a Gesture Typing-et is, ez a méltán híres Swype billentyűzet "gépelési" megoldását vette át. Elég a betűkre csúsztatni az ujjunkat és a szavaink máris összeállnak.

Továbbá az apróságok sorát gyarapítja a Gmailben való dupla érintésre közelítés, vagy máshol a háromszoros érintés, mely a két ujjas közelítés egy másik alternatívája, amihez elég egy kéz is. Valamint navigálhatunk a rendszerben a beszédünkkel, ami a látássérültek számára teszi egyszerűbbé - vagy egyáltalán lehetségessé - a kezelést. Végül meg kell említeni a Miracast támogatását is, mely inkább csak a jövőben válik érdekessé. A mobilunk szempontjából semmi lényegi változás nem lesz, legalábbis a technológiai hátteret figyelembe véve, hiszen a DLNA-t használja. Az új vezetékmentes képátviteli protokollt a legújabb televíziók támogatják majd, és folyamatos tükörkép átvitelét teszi lehetővé.

Az Android 4.2 november 13-án érkezik majd az új referencia gépekkel együtt. A korábbi Nexusok frissítéséről viszont eddig nem esett szó. De alig pár hete annak is, hogy az Android 4.1.2 végigsöpört a Nexus S-től a Nexus 7-ig mindenen, így most talán egy kicsit nagyobb csúszással lehet számolni a régebbi masinák tulajdonosainak.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward