Itt a világ első nem hivatalos GeForce RTX 2080 Ti Super videokártyája, hála a moddereknek

A modderek leemelték két GeForce RTX 2080 Super videokártya GDDR6-os memórialapkáit, majd felforrasztották őket egy GeForce RTX 2080 Ti-re, így igen alaposan megemelték a memória-alrendszer teljesítményét.

Itt a világ első nem hivatalos GeForce RTX 2080 Ti Super videokártyája, hála a moddereknek

Az egyedi dizájnnal készülő GeForce RTX 2080 Ti videokártyák esetében nem lehetetlen küldetés elérni a 2000 MHz-es VRAM órajelet, ami 16 GHz-es effektív órajelnek felel meg, ám ennél feljebb rendszerint nem igazán jutnak a tuningosok az esetek nagy többségében.

Pontosan ez az, amiért a TecLab munkatársai hőlégfúvót, illetve speciális kiegészítő szerszámokat ragadtak: a tervük az volt, hogy lecserélik a GeForce RTX 2080 Ti memórialapkáit, amelyek 14 GHz-es effektív órajelen ketyegnek, a helyükre pedig a GeForce RTX 2080 Supernél használt 16 Gbps-os GDDR6-os memórialapkákat teszik, amelyek 15,5 GHz-es effektív órajelen ketyegnek. Mivel azonban a GeForce RTX 2080 Ti esetében 11 darab memórialapkára van szükség, így egyetlen GeForce RTX 2080 Super videokártya nem lett volna elég, hiszen azon „csak” nyolc darab memórialapkát helyeztek el, így egy második videokártyáról is leemelték a memórialapkákat.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

A memóriachipek kinyerése a szokásos forgatókönyv szerint zajlott: forró levegő segítségével felmelegítették a lapkákat és a NYÁK adott részét, majd a memórialapkákat óvatosan leemelték, ahol kellett, ott pedig további melegítést alkalmaztak egy kézi hőlégfúvó segítségével. Ezt a munkát mind a három videokártyánál el kellett játszani, majd a leemelt 16 memórialapkából 11-et újragolyóztak (reballing) forrasztóónnal, a GeForce RTX 2080 Ti videokártya memórialapkáinak helyéről pedig „felitatták” a felesleges forraszanyagot a szokásos rézfonatos megoldással. Ezt követően jöhetett a munka nehezebbik része, ami nagy odafigyelést és komoly gyakorlatot kíván: az előkészített GDDR6-os Samsung memórialapkákat felforrasztották a GeForce RTX 2080 Ti NYÁk lapjára, a folyamat végén pedig jöhetett az első próba.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

A BIOS-t nem kellett módosítani, ugyanis az új memórialapkákat automatikusan felismerte a rendszer, de csak 14 GHz-en járatta őket, vagyis manuális órajel-emelésre volt szükség ahhoz, hogy a 16 GHz-es effektív órajel elérhető legyen. A próba során egészen 2150 MHz-es memória-órajelig jutottak, ami 17,2 GHz-es effektív órajelet takar – ezt a 14 GHz-es memórialapkákkal nem lehetett volna elérni.

A TecLab munkatársai a modding során elkészített videokártyát a világ első GeForce RTX 2080 Ti Super modelljének nevezik, ám azt azért hozzá kell tenni, hogy a tényleges GeForce RTX 2080 Ti Super nem csak memória-alrendszer, hanem CUDA magszám terén is különbözni fog a normál modelltől, már amennyiben hihetünk a pletykáknak. Hivatalosan még mindig nem létezik a GeForce RTX 2080 Ti Super, ám a friss pletykák alapján egyre valószínűbb, hogy idővel tényleg megérkezhet.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap