India, a kiszervezések egyik fő állomása

Egyre több cég szervezi ki IT-feladatait különféle, kedvezőbb feltételeket biztosító fejlődő országokba, ahol ugyanazt a feladatot töredék költségen tudja elvégezni az ottani munkás.

India, a kiszervezések egyik fő állomása

Egyre több cég szervezi ki IT-feladatait különféle, kedvezőbb feltételeket biztosító fejlődő országokba, ahol ugyanazt a feladatot töredék költségen tudja elvégezni az ottani munkás.

Számos ország van (például Kína és India), ahol a cégek kutatási és fejlesztési, valamint gyártási részlegeket üzemeltetnek főleg az alacsony költségek miatt. A Reuters jelentése szerint a nagyvállalatok költségcsökkentésének következtében a kutatási és fejlesztési, azon belül is a csúcstechnológiai újításokkal foglalkozó K+F központ hamarosan Indiába tolódik át. A Microsoft az egyik legnagyobb olyan amerikai cég, mely kutatási és fejlesztési feladatainak nagy részét Indiába szervezi ki. A redmondi szoftveróriás ott egy kutatóközpontot állított fel, melyben 60 teljes munkaidejű indiai végzi munkáját, akik közül sokan az amerikai egyetemekről jöttek doktori végzettséggel. A Reuters szerint az összesen hét területen - beleértve a mobilitást és titkosítást - kutatásokat folytató központ a Microsoft K+F feladatainak centruma.

A Bing keresőmotor egyik fő innovációs összetevőjét is Indiában fejlesztették ki. Ennek segítségével helytelen, vagy hiányos címmel rendelkező helyekre lehet rákeresni. A kutatóközpont egyik igazgatója, B. Ashok szerint a fejlesztés nem valósulhatott volna meg Amerikában. "Ezt teljes mértékben az indiai környezet inspirálta, azonban a világon bárhol alkalmazni tudjuk." - nyilatkozta Ashok.

A Reuters arra is kitért, hogy miközben India valóban a K+F kiszervezések egyik fő célpontja, az ország infrastruktúrája számos komoly problémával küzd. Ilyen például a hiányzó állami támogatás és a kevés ottani kutató. A világ második legnépesebb, 1,15 milliárd lakossal rendelkező állama ugyanis csupán 300 000 informatika diplomást és 100 doktori végzettségű informatikai kutatót képez egy év alatt. Összehasonlításképpen az Egyesült Államokban évente 1500-2000 PhD-fokozatú informatikus végez.

A Microsoft indiai kutatóközpontjának stratégiai vezetője, Vidya Natampally szerint "a diákok fiatal koruk óta nincsenek kitéve a kutatásnak és fejlesztésnek, az egyetemi karok nem állnak kapcsolatban K+F intézményekkel, és az innovációnak nincs karrierútja, ugyanis nagy nyomás alatt állnak a tanulók, hogy 'valódi' munkát szerezzenek." Az indiai kormány ezen felül nem ösztönzi a cégeket az innovációra. "Kínának van kutatással és fejlesztéssel kapcsolatos irányvonala, nekünk nincs." - folytatta Vidya.

Kína el is húzott India elől a K+F központok számában, ugyanis míg a kínaiak 1100 ilyen létesítménnyel büszkélkedhetnek, addig Indiában csupán 800 ilyen centrum telepedett meg. Kínában a kormány pénzügyileg bátorítja a diákokat, hogy végezzenek PhD-szakokat, és adókedvezményeket nyújt az odatelepülő K+F központoknak. Az innováció hiánya Indiában megmutatkozik a szabadalmak számában is: 2006-2007-ben India csupán 7000 új szabadalmat tudott felmutatni, míg az Egyesült Államokban ez a szám elérte a 160 000-et.

Praveoon Bhadada a Zinnov tanácsadócégtől is nyiltakozott a témában. "A közelében sem vagyunk az Egyesült Államoknak vagy Izraelnek, ha szóba kerül az innováció. A költségeink alacsonyak és több tehetségünk van, mint Kínának, Oroszországnak vagy Ukrajnának, azonban Kína különféle ösztönzések miatt sokkal több PhD-végzőst képez, mint mi." Legutóbb júniusban került szóba az indiai oktatási helyzet, amikor a Microsoft egyik fő partnerének, a HCL Technologies vezérigazgatója kritizálta az amerikai friss diplomásokat, "alkalmazhatatlannak" nevezve őket, azután pedig az indiai tervezett biometrikus azonosítóval foglalkoztunk.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward