Shop menü

ILYEN TELJESÍTMÉNNYEL FUT A DEATH STRANDING AZ ARC A750-ES VIDEOKÁRTYÁJÁVAL

Ízelítőt kaptunk abból is, hogyan működik a VRR és a HDR támogatás, valamint szóba került a HDMI 2.1 támogatás kérdése is.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Ilyen teljesítménnyel fut a Death Stranding az Arc A750-es videokártyájával

Az Intel új videokártyáival kapcsolatban már nagyon sok információ kiszivárgott az elmúlt hetek folyamán, az viszont egyelőre nem derült ki, pontosan mikor jelenhetnek meg az újdonságok kereskedelmi forgalomban. A vállalat közben időről-időre elhint néhány információmorzsát az Arc sorozat egyes tagjaival kapcsolatban, most éppen az Arc A750 Limitet Edition került terítékre, amelynek teljesítményét a Death Stranding alatt mérték le.

Galéria megnyitása

Az új videokártya teljesítményéről egy „Talking Gaphics” című videóban esett szó, amelyben egyébként kitértek a VRR támogatásra, valamint a HDR támogatásra is. Első körben egy 4K-s felbontású, 120 Hz-es maximális képfrissítési ráta mellett dolgozó Acer monitor kapcsolódott az Arc A750 Limited Edition videokártyát tartalmazó rendszerhez. Noha a monitor igazából 3840 x 2160 pixeles natív felbontással bír, végül 1440p-s felbontáson futott a Death Stranding, a teszt során nagyjából 90 FPS körüli teljesítményt sikerült elérni. Az nem derült ki, hogy pontosan milyen minőségbeállítást alkalmaztak a tesztkörnyezetben, de ha a maximális beállítások voltak érvényben, akkor ez a 90 FPS körüli teljesítmény azt jelenti, az Arc A750 Limited Edition lényegében a GeForce RTX 2070, a GeForce RTX 3060 és a Radeon RX 5700 XT szintjén helyezkedik el, már ami a teljesítményt illeti. Ahogy azt korábbi hírünkben már említettük, a játékok szintekre lesznek osztva, nem mindegyik alatt számíthatunk maximális teljesítményre, nagyrészt a szoftveres optimalizáció hiánya miatt.

Galéria megnyitása

Az Arc A750-es videokártyák természetesen HDR, vagyis a magas dinamikatartományú tartalmak támogatásával is rendelkeznek majd, ennek bemutatásához már egy 3440 x 1440 pixeles natív felbontású Alienware monitort hívtak segítségül, ami a 48 Hz és a 175 Hz közötti frekvenciatartományon belül teszi elérhetővé a VRR támogatást. Míg a VRR támogatás bemutatásakor az FPS értéket és a monitor aktuális képfrissítési rátáját is megmutatták, addig a HDR támogatás demója már FPS értékek publikálása nélkül zajlott. Mivel a HDR képet normál kamerán és normál monitoron keresztül nem lehet átadni, az Intel illetékese, Ryan Shrout egy tapasztalt tesztelőt is segítségül hívott, aki megerősítette, valóban rendben van a HDR élmény.

Galéria megnyitása

Végül szó esett még a HDMI 2.1-es támogatás kérdéséről is. Az Intel márkájú Arc A750 Limited Edition és az Arc A770 Limited Edition – amelyek a dolgok jelenlegi állása szerint nagyjából az Nvidia GeForce sorozat Founders Edition modelljeinek inteles megfelelői  lesznek – egyaránt rendelkeznek majd HDMI 2.1 támogatással. A partnerek videokártyáinál már már nem lesz egyértelmű a helyzet, ugyanis a HDMI 2.1-es támogatás megvalósításához szükség lesz egy PCON chipre, ami a DisplayPort 2.0-s adatfolyamot HDMI 2.1-es szabványra ülteti át, ennek alkalmazása azonban szabadon választott. Aki biztosra akar menni HDMI 2.1 támogatás terén, vagy az Intel Limited Edition videokártyáit választhatja, vagy alaposan utána kell majd nézniük az adott videokártyának az AIB partner weboldalán, ténylegesen rendelkezik-e „rendes” HDMI 2.1-es támogatással, vagy sem. Mint ahogy az néhány hónapja kiderült, a HDMI Forum változtatása miatt a HDMI 2.1-es matrica már nem jelent automatikusan teljes HDMI 2.1-es funkcionalitást

Arról sajnos nem esett szó a videóban, hogy mikor érkeznek az új videokártyák.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére