Így állt át a Bungie az otthoni munkára

A Google Stadia lett az egyik legfontosabb tesztelési eszközük.

Így állt át a Bungie az otthoni munkára

Az elmúlt időszakban egyre többet számolunk be olyan stúdiókról, akik átálltak az otthoni munkára a koronavírus-járvány miatt, azonban az elsők között a Bungie lépte ezt meg. Többek között erről is beszélt a stúdió operatív igazgatója, Patrick O'Kelley, aki szerint ez annak is köszönhető, hogy szorosan együttműködnek a kínai NetEase csapatával, akik már korábban átélték ezt és tudtak tapasztalatokkal szolgálni. Ennek nyomán a Bungie úgy döntött, hogy jobb minél hamarabb lépni.

"Aztán láttam, hogy mi történik Olaszországban és más területeken, és azt is tudtam, hogy itt nálunk, Washington államban is nagyon korán felbukkant már egy eset. Ezt követően kezdtem magam alaposan beleásni a témába. A munkám része, hogy felkészüljünk hasonló helyzetekre, és úgy látszott, hogy minden esély megvan rá, hogy az Egyesült Államokban is hamar súlyossá válhat a helyzet" - kezdte O'Kelley.

Elmondása szerint a Bungie valamennyire felkészült volt, hiszen a központjuk Seattle-ben található, és Washington államban rendszeresek a nagyon súlyos, mindent megbénító havazások, ezen kívül földrengéses zónában is fekszik. Éppen ezért O'Kelley szerint eddig is rendszeresen fordultak elő olyan esetek, amikor a csapat egy bizonyos része kénytelen volt otthonról dolgozni, például a teljes hálózatüzemeltetési részleg képes erre minden gond nélkül.

Azonban ezek mind rövid távra szólnak, így hiába van VPN, távoli hozzáférés, és mindenféle technológiai eszköz, a jelenlegi helyzet egészen más, hiszen legalább hónapokon keresztül otthonról kell majd dolgoznia a munkatársaknak. Úgyhogy már viszonylag hamar, február elején elkezdték a felkészülést, és értesítették a csapatot is, hogy mire lehet számítani a következő időszakban.

Persze, ahhoz, hogy a művészek, animátorok, programozók otthonról tudjanak dolgozni, jellemzően elég erős gépekre van szükség. Már pedig a lehető legjobb produktivitást kell elérni, hiszen nem várható, hogy a közeli jövőben javul a helyzet és visszaköltözhetnek az irodába. A Bungie abban találta meg a megoldást, hogy alaposan bevásárolt brutálisan erős laptopokat, az IT részleg pedig erőn felül teljesített, amikor ezekből több százat kellett felkészíteni a munkára a lehető legrövidebb időn belül.

O'Kelley elmondása szerint az egyéb dolgok, melyek a távoli együttműködéshez kellenek, nem okoztak problémát, hiszen eddig is folyamatosan dolgoztak együtt külföldi részlegekkel, partnerekkel, így tehát ezek a rendszerek be vannak járatva.

Amire azonban nem számítottak, hogy a Google Stadia mennyire jól fog jönni a teszteléshez.

"Nagy arányban élő játékteszteléseket végezni, az bizony eléggé sávszélesség-igényes dolog, így elkezdtünk együttműködni a Google-lel, hogy találjunk ki erre egy megoldást a Stadián keresztül. Egyelőre úgy tűnik, hogy ez egy fantasztikus megoldás lesz erre az időszakra, pedig az elején még nem is gondolkodtunk ebben" - folytatja az operatív igazgató.

A végső cél az, hogy mindebből a felhasználó ne érezzen semmit, és teljesíteni tudja a Bungie a 2020-ra kitűzött céljait. Ezen kívül a tapasztalataikat felhasználva szeretnének segíteni más stúdióknak is az otthoni munkára történő átállásban.

Ezzel együtt mindez nem lesz egyszerű, ugyanis ha tényleg hónapokig el lesznek zárva, akkor azért akadnak dolgok, amiket nem nagyon lehet megcsinálni: "Nem hívhatunk be például embereket hogy motion capture animációkat rögzítsünk, és hasonló dolgok. De viszonylag rugalmasak vagyunk, úgyhogy valamilyen megoldást majd kitalálunk".

O'Kelley szerint egyébként abból a szempontból jó helyzetben van az iparág, hogy a digitális szórakoztatás területén viszonylag hatékony lehet az otthoni munka, csak fontos mindent lebontani kisebb darabokra, és nagyon komolyan belőni a prioritásokat: egyszerre egy dologgal foglalkozni, és abba a lehető legjobb munkát beletenni nap mint nap.

A Bungie már viszonylag egyértelművé tette, hogy néhány munkatársnak mindenképpen azzal kell majd foglalkoznia az eddigi munkája helyett (vagy mellett), hogy megpróbálja kezelni az otthoni munkával kapcsolatban felmerült problémákat, és azokra megoldásokat találjon. "Többen is elkezdtek azzal foglalkozni, hogy egyesével végigmentek a teljes stúdión, és feljegyezték, hogy kinek mire van még szüksége az otthoni munkához, és milyen problémákat kell megoldani, aztán pedig nap mint nap azzal foglalkoztak, hogy ezek meg is oldódjanak".

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap