Idén Hideo Kojima kapja a BAFTA-díjat

Idén Hideo Kojima kapja a BAFTA-díjat

A Brit Film- és Televíziós Akadémia, vagy rövidítve a BAFTA, minden évben megtartja a maga díjátadóját, ahol a különböző kiemelkedő teljesítményeket értékeli filmes, tévés és videójátékos médiumokkal kapcsolatban. A BAFTA díjátadó az egyik legrangosabb ilyen jellegű eseménynek számít Európában, nem csoda, hogy a közönség és a szakma is kíváncsian követi, hogyan dönt a szakmai zsűri. A különböző kategóriákat és azon belül a jelöléseket március 3-án jelenti majd be az akadémia, azonban egy díjnak már most megvan a tulajdonosa: ez pedig nem más, mint a Hideo Kojima, aki a BAFTA Fellowship díj idei büszke tulajdonosa.

A BAFTA Fellowship a legrangosabb elismerés, amit az akadémia kiadhat egy embernek (vagy nagyon ritkán szervezetnek), aki kiemelkedő teljesítményével hozzájárult a filmes, tévés vagy videójátékos médium előre mozdításához. Ha csak a filmes és tévés szekciót nézzük, olyan emberek kapták meg eddig az elismerést, mint Joanna Lumley, Helen Mirren, Vanessa Redgrave és... hát... Kathleen Kennedy.

Hideo Kojima a sorban a tizedik, aki a videójátékok terén elkövetett innovációi miatt kapja meg a díjat.

Az első Will Wright, a Maxis társalapítójához ment 2007-ben, akit az Atari alapítója, Nolan Bushnell követett, majd következett a Nintendo-leganda Shigeru Miyamoto, valamint Peter Molyneux. A sort ezután a Valve nagyfőnöke, Gabe Newell folytatta, majd jött egy közös díj a Rockstar Gamesnek a Grand Theft Auto miatt, aztán érkezett David Braben, majd John Carmack, végül tavaly Tim Schafer.

A BAFTA hangsúlyozza, hogy Hideo Kojima több mint 20 éve dolgozik játékokon, és az ipar gyakorlatilag a lopakodós játékok atyjaként ismeri el az 1987-ben általa írt és tervezett Metal Gear miat, ami lefektette a műfaj alapjait. Az akadémia szerint Kojima nagyon komoly innovációkat ért el a történetmesélés és a videójátékok filmszerű prezentációjában, ami rengeteg más műre volt hatással.

2015-ben aztán megszakadt Kojima kapcsolata az addigi kiadójával, a Konamival, és saját céget alapított Kojima Productions néven. A stúdió első játéka, a Death Stranding tavaly debütált, és rengetreg kritikai elismerést, valamint szakmai díjat söpörhetett be, habár a közönséget talán jobban megosztotta, mint a mester bármelyik korábbi játéka.

A BAFTA az idei díjátadó pontos részleteit tehát március 3-án közli majd, maga az esemény pedig április 2-án esedékes.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap