Shop menü

IDÉN FELNŐHET A GOOGLE CHROMECAST, ÚJ FORMÁT ÖLT, KÉPÜNK IS VAN RÓLA

Egy képünk már van az eszközről, és augusztusban már mindent megtudhatunk a teljesen újnak ígérkező fejlesztésről.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Idén felnőhet a Google Chromecast, új formát ölt, képünk is van róla

2013-at írtunk, amikor a Google bemutatta az első Chromecast eszközt. Azóta a koncepció azért némiképp megváltozott, és a friss hírek szerint az idei év egy újabb nagy előrelépést hozhat. A videostreaming eszköz megújulása várható volt, ahogy a környezet és az igények is megváltoztak.

A legelső Chromecast arra szolgált, hogy bármilyen televízión elérhetővé tegye a streaming szolgáltatásokat. Az eszköz egy egyszerű HDMI stick volt, és mindössze 35 dollárba került. Idén érkezik a termékvonal legújabb tagja, ami már a Google TV Streamer névre hallgat. Az eszköz úgy néz majd ki, mint egy set-top-box lejátszó és a Pixel Tablet dokkoló állomásának szerelemgyermeke, de könnyen nézhető akár egy asztali vezeték nélküli töltőnek is.

Ez a szerkezet már nem egy rövid kábelen csatlakozik a tévékészülék HDMI aljzatához, és a televízió mögött lóg észrevétlenül. Ott lesz a TV alatt, egy ennek megfelelő hosszabb HDMI kábelt használ majd, és a tápkábele is ugyancsak egy hosszú, vélhetően USB-C-s megoldás lesz. A hozzá tartozó távirányító már többnyire ismerős a korábbi Chromecast with Google TV eszközhöz járó megoldáshoz, de vannak rajta módosítások.

Galéria megnyitása

A távkapcsolón továbbra is van egy D-Pad, de a hangerőt már klasszikus gombokkal lehet kezelni. Biztosított továbbá a YouTube és a Netflix gyorsgomb, több szolgáltató ezúttal sincs jelen ilyen formában. A kijelentkezés és a kikapcsolás maradt kicsi, hogy ezeket nehezebb legyen véletlenül megnyomni.

Az eddigi Chromecast termékekhez képest ez a szerkezet már valószínűleg nem egy 30-50 dolláros eszköz, hanem jóval drágább, miközben többet is nyújthat. A feltételezések szerint például akár már Ultra-wideband (UWB) technológia is részét képezheti a csomagnak. Az UWB bizonyos Pixel eszközökben már évekkel korábban megjelent, de a Samsung és az Apple mobiltelefonjai is támogatják mások mellett. A Google a Tap to Cast funkciót az UWB alapon már idén bevezette a Pixel Tabletnél egy frissítéssel.

Galéria megnyitása

A Google TV Streamer név alapján a vállalat ezzel a termékkel a Google TV platform ismertségét szerezné növelni. Ugyanakkor a jelek szerint dobja a Chromecast márkát. Ez is arra utal, hogy a szerkezet sokkal több lehetőséget biztosíthat majd a felhasználók számára, mint a korábbi streaming eszközök. Akár még a modern okostelevíziókkal is simán felveheti a versenyt, ehhez azonban egy az eddigieknél potensebb hardvert kell alkalmaznia. Arról azonban egyelőre nem szólt a fáma, hogy a Google TV Streamer milyen alapokra építhet.

Az újdonság valószínűleg nem fogja az eddigi termékkínálatot bomlasztani, elérhetőek maradhatnak az olcsóbb Chromecast termékek. A Chromecast with Google TV (4K) 50 dollárba kerül, a Chromecast with Google TV (HD) pedig csak 30 dollár. Ezeknél drágábban kerülhet a palettára a Google TV Streamer.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére