Huawei: Ilyen újdonságokkal jár együtt az Emotion UI 10.1

Egyebek mellett azt is megtudhattuk, hogy ez új EMUI mely eszközökre lesz elérhető először.

Huawei: Ilyen újdonságokkal jár együtt az Emotion UI 10.1

A Huawei-nél az utóbbi időben a szoftveres szakemberekre elképesztően nagy nyomás helyeződik, mert a vállalatnak most már lényegében nemcsak arról kell gondoskodnia, hogy milyen extrákkal vértezik fel a kulcsrakész Androidot. A cégnek a Google gyári alkalmazásai helyett is szükséges megfelelő alternatívákat nyújtani, ami sokszor elképesztően nehéz feladat.

Az Emotion UI 10.1 esetében a fejlesztők már végig abban a tudatban dolgoztak, hogy ezt már jobbára olyan készülékek számára kell tervezni, amik a Google-től mentesítve lesznek, valamint megannyi más amerikai szolgáltatást (Facebook, Instagram, stb…) is el kell felejteni. Szóval nem meglepő módon olyan újítások is találhatóak itt, amik valamilyen korábbi Google-höz köthető szolgáltatásnak a helyébe lépnek.

A Huawei elmondta, hogy a HMS platformot globálisan már 400 millióan használják aktívan, de azt nem közölte, hogy milyen arányban oszlanak el nemzetközileg a felhasználók. Kiemelte a vállalat, hogy már 1,3 millió fejlesztőt sikerült meggyőzni arról, hogy Huawei Mobile Services-t is támogassák egyebek mellett. Az AppGallery keretében dinamikusan növekvő kínálat várja a tulajdonosokat, a cég elmondása szerint.

Galéria megnyitása

Az EMUI 10.1 már egy finomhangoláson átesett animációs modellt használ változatlan filozófia mellett, ennek köszönhetően gyorsabbnak érződnek majd a készülékek például lapozások közben. A görgetést pedig úgy dolgozta át valamelyest a Huawei, hogy természetesebbnek érződjön az eddiginél is. A késleltetést több ponton sikerült lentebb faragni 10-20% közötti mértékben, így reszponzívabb lehet a használat. A grafikus elemeket tekintve az új Emotion UI nagy módosításokat nem hoz, de apró változásokat kiszúrhatnak majd szerte a rendszerben a tulajdonosok.

A Multi-Window módot a Huawei továbbfejlesztette. Itt már a lebegő ablakoknak a használata az előtérbe került, és olyan gyors műveleteket lehet már ezzel az előző munkafolyamat elhagyása nélkül elérni, mint például a beállítások, vagy a gyors üzenetek írását a bejövő levelekre. Ennek köszönhetően a munkamenet lényegesen felgyorsulhat és kényelmesebbé válhat. Az ablakok között egyszerű húzó mozdulatokkal lehet már ettől kezdve képeket, fájlokat vagy akár kijelölt szövegrészleteket mozgatni. Van már egy oldalsó sáv is az Emotion UI 10.1-ben, amit egy könnyed mozdulattal lehet előrántani, és ezt a lebegő ablakok elérésére lehet használni.

Galéria megnyitása

A Huawei már korábban elindult abba az irányba, hogy minden készülékét egyszerűen össze lehessen kapcsolni. A Multi-Device Control Panel az új felületnél már gesztussal elővarázsolható, és menedzselhető rajta az összes kapcsolat egyéb szerkezetekkel, így például küldő megjelenítővel vagy bármilyen IoT eszközzel. Érdekesség itt, hogy már ajánlatokat is tud tenni, például amennyiben a közelében van egy Bluetooth-os hangszóró, képes felajánlani a csatlakozást zenehallgatás közben.

Galéria megnyitása

A noteszgépekkel való összehangolás terén még több lehetősége lesz már az embereknek az EMUI 10.1-től kezdve. A Huawei MateBookkal kapcsolódó mobilon nemcsak, hogy gyorsabban lehet majd kiépíteni a kapcsolatokat, egyetlen mozdulattal lesznek vezérelhetőek a laptop előtt ülve a mobil funkciói, sok appot lehet majd futtatni, és a fájlküldés is jobban megy majd. És a MateBookon keresztül is lehet majd normál és videohívásokat egyaránt bonyolítani.

Újdonság a MeeTime, ami a vállalat saját videohívásokra specializálódott alkalmazása lett. Ez veszi majd át az integrált Google Duónak a helyét, és egyben válaszként szolgál a hasonló nevével a FaceTime-ra is. A MeeTime nagyon jól működik majd a Huawei más fejlesztéseivel, használható benne a valós idejű arcszépítő algoritmus, és akad rossz fényviszonyok és gyenge kapcsolat mellé is optimalizálás.

Galéria megnyitása

Sőt mi több, ezzel a szolgáltatással lehet képernyőt is megosztani, ami a kollaboratív munkát segítheti, főleg olyan esetekben, ha távoli segítségnyújtásra van szükség. A MeeTime továbbá harmadik féltől származó appokkal is működik majd, ami szintén izgalmasan hangzik. Ez először a Drift akciókamerával próbálható ki, ennek a képét vezeték nélküli kapcsolattal tudja az app a hívások közben mutatni; ha már szélesebb körben is működni fog, ennek nagyon sokan örülhetnek majd.

A Huawei előhúzott a tarsolyából egy teljesen új digitális asszisztens szolgáltatást is, ami a Celia névre hallgat. Ez nagyon hasonlóan működik majd, mint a Siri, a Google Assistant vagy az Amazon Alexa, csak már saját fejlesztés. Celia parancsszóra aktiválható („Hey, Celia”), vagy adott készüléknél a bekapcsológomb hosszú megnyomásával is el lehet majd érni. Amikor várja majd az utasításokat, vizuális visszajelzéssel is szolgálni fog, és az érintőképernyőn intelligensen felkínál majd néhány előre generált utasítást, amikkel megkönnyíthető a gyorsabb feladatok végrehajtása.

Galéria megnyitása

Azt még nem lehet teljesen látni, hogy a Celia milyen lehetőségekkel szolgál majd, de a képességeinek a tárháza valószínűleg folyamatosan bővülni fog, és olyan dolgok például már biztosan lesznek benne, hogy a kamerán keresztül lesz képes azonosítani tárgyakat, az ételeknek a kalóriaszámát meg tudja majd határozni, és valós idejű fordításban is segítségül lehet majd hívni egyebek mellett. A Celia biztosan használható az indulás pillanatától az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Spanyolországban, Mexikóban, Chilében és Kolumbiában is.

Az Emotion UI 10.1 a Huawei P40 széria fedélzetén debütált. A vállalat pedig azt is elmondta, hogy melyek lesznek azok az okostelefonok, amik frissítésként megkapják hamarosan az új grafikus felhasználói felületet. A Mate 30 és a Mate 30 Pro áll majd ezért sorba legelsőként, ezt fogja követni a P30 generáció, majd megkapja a frissítést a Mate X is. Ez utóbbi masinánál a hajtogatható dizájn elképzelhető, hogy még több új funkcióval jár majd együtt.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap