Shop menü

HIVATALOSAN IS MEGJELENTEK AZ ASUS KÍNÁLATÁBAN AZ INTEL NUC SOROZATÚ TERMÉKEI

Az ASUS nem-exkluzív licenc keretén belül viheti tovább a NUC sorozat stafétabotját.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Hivatalosan is megjelentek az ASUS kínálatában az Intel NUC sorozatú termékei

Az Intel háza táján egy ideje már zajlik a vállalat működésének optimalizálása, ennek következtében több részleg is lehúzta a rolót, egyes üzletágak pedig új tulajdonoshoz kerültek. A „karcsúsítás” áldozatául esett a vállalat méltán híres NUC üzletága is, ám a divízió a korábbi hírek szerint nem tűnik el teljes mértékben, hiszen egy másik vállalat, az ASUS, egy nem-exkluzív licencmegállapodás keretén belül tovább viszi a széria stafétabotját.

A változásról július folyamán érkezett hír, amikor kiderült, az Intel NUC termékcsalád fejlesztésével és disztribúciójával kapcsolatos feladatokat az ASUS veszi át, hála a fentebb említett nem-exkluzív licencmegállapodásnak, így a jövőben Intel helyett ASUS márkanév díszeleghet a friss termékeken. Mivel nem-exkluzív megállapodásról van szó, a többi gyártó is jelentkezhet NUC partnernek, amennyiben megfelelő erőforrásokkal, potenciállal és ambíciókkal rendelkeznek – egyelőre csak az ASUS jelentkezett be, újabb résztvevőkről még nincs hír.

Galéria megnyitása

Az ASUS azóta hivatalosan is bejelentette, a NUC sorozat az ASUS termékpalettájának büszke tagja lett szeptember elsejétől kezdve, az új széria egy külön weboldalt is kapott. Ezzel egy időben az Intel dedikált NUC weboldalai is működnek még, ám az Intelhez új termékek már nem érkeznek, azokat most már a külsős partnereknél kell keresni, közéjük tartozik az ASUS is, méghozzá első és mindezidáig egyetlen partnerként. A hivatalos helyzet szerint az ASUS innentől kezdve saját kínálatába veszi a 10., 11., 12. és 13. generációs Intel Core sorozatú processzorral szerelt NUC konfigurációkat.

A gyártó közben a háttérben át is vehette a következő generációs termékek fejlesztésével kapcsolatos feladatokat, azaz a 14. generációs Intel Core, illetve a Meteor Lake alapú konfigurációk egyaránt az ASUS kínálatában jelennek majd meg és ezek mellőzni fogják az Intel márkanevet is. Kissé furcsa lesz megszokni a változást, de így legalább biztosított a népszerű NUC sorozat fennmaradása és fejlődése, aminek alighanem sokan fognak örülni.

Az ASUS kínálatában persze egyéb kompakt asztali számítógépek is lapulnak, gondoljunk csak az ASUS PN5 Mini-PC sorozat tagjaira. A NUC sorozat átvételével könnyen lehet, hogy a gyártó elkülöníti majd az Intel alapú NUC modelleket az AMD alapú termékektől, illetve akár különálló termékcsaládot is létrehozhat ennek érdekében. A távolabbi tervekkel kapcsolatban egyelőre nincs információ, csak annyi biztos, hogy a 10. generációs Intel Core sorozattól a 13. generációs Intel Core sorozatig bezárólag minden NUC termék az ASUS kínálatába került át.

Reméljük, a későbbiekben innovatív újdonságok is megjelennek majd, amelyek már a következő generációs Intel processzorokat alkalmazzák. Elég nagy potenciál van a NUC sorozatban, az ASUS mérnökei pedig eléggé tapasztaltak és felkészültek ahhoz, hogy ez a potenciál maximálisan ki legyen használva a jövőben is.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére