Shop menü

HIVATALOSAN IS BEJELENTETTE A MICROSOFT: TÖBB EZER MUNKAVÁLLALÓJÁT BOCSÁTJA EL

Az 5% körüli leépítés szükséges ahhoz, hogy a vállalat továbbra is megfelelően működhessen és szállíthassa az eredményeket.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Hivatalosan is bejelentette a Microsoft: Több ezer munkavállalóját bocsátja el

A napokban derült fény arra, hogy a Microsoft vezetése a megváltozott gazdasági helyzet, illetve az átalakuló kereslet miatt létszámleépítést tervez, ennek eredményeként 10 000-nél is több munkavállalótól válhatnak meg a nem is oly távoli jövőben. Akkoriban arról volt szó, hogy a hivatalos bejelentésre még a héten sor kerül, és ez igazából meg is történt, így most már biztos: a 220 000 főt foglalkoztató nemzetközi nagyvállalat 5%-os létszámcsökkentésről döntött, ennek eredményeként közel 11 000 munkavállalót küldenek el ebben a negyedévben.

A vállalat vezetője, Satya Nadella szerint globális szinten néhány térségében már recesszió tapasztalható, ami más térségekben is megjelenhet, ami a különböző iparágak képviselői elővigyázatosságra sarkallja. A Microsoftnál is ez a helyzet, viszont cégként folyamatos növekedésre van szükség ahhoz, hogy az eredményeket folyamatosan szállítani tudják, és ezzel egy időben a hosszútávú lehetőségeikbe is be tudjanak fektetni.

Galéria megnyitása

Ez nyilván egészséges pénzügyi mérleget kíván, azaz optimalizálni kell a működési költségeket. Annak érdekében, hogy ezt az egészséges pénzügyi mérleget fenn lehessen tartani, 5% körüli létszámcsökkentés válik szükségessé a fentebb említett hatások miatt. Az elbocsátásokra a tervek szerint 2023. március 31-ig, azaz a vállalat harmadik pénzügyi negyedévének végéig kerülhet sor. A frissen kiküldött tájékoztatóval egy időben sokan már meg is kapták az elbocsátásukról szóló dokumentumot, míg a listán szereplő többi munkavállaló az elkövetkező napok és hetek folyamán szembesülhet majd  a tényekkel.

Az elbocsátások természetesen kiadásokkal járnak a cég számára is, hiszen végkielégítésekről, illetve egyéb juttatásokról kell gondoskodniuk, ami összességében 1,2 milliárd dollárnyi költséget eredményez. A vállalat a piaci szintet meghaladó végkielégítéssel, további hat hónapig tartó egészségügyi ellátással, illetve hat hónapig tartó részvénykiszolgálással búcsúzik az érintettektől.

Annak ellenére, hogy most a leépítésekről érkezett hír, a Microsoftnál továbbra is aktívan dolgoznak a képzett és ígéretes munkavállalók felvételén a stratégiailag kiemelten fontos területek esetében. Satya Nadella szerint nagy figyelmet fordítanak például Indiára, amely a globális kereskedelmi ranglistán a jelenlegi 5. helyről a 3. helyre léphet fel 2030-ra. India fontos szereplő a mesterséges intelligenciával kapcsolatos területeken, márpedig az AI lesz a következő nagy hegy, amit meg kell másznia a számítástechnikának. Az AI-hoz kapcsolódó területeken várhatóan több indiai szakemberrel gyarapodhat a Microsoft köteléke a szelektív felvételi eljárások hatására.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére