Shop menü

10 000 MUNKAVÁLLALÓJÁT BOCSÁTHATJA EL A MICROSOFT, A HIVATALOS BEJELENTÉSRE MÉG A HÉTEN SOR KERÜLHET

A jelenlegi gazdasági helyzet alapján szükség van a költségek optimalizálására, ennek részeként szűnhet meg az álláshelyek nagyjából 5%-a, azaz picivel több, mint 10 000 munkavállalót küldhetnek el.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
10 000 munkavállalóját bocsáthatja el a Microsoft, a hivatalos bejelentésre még a héten sor kerülhet

A Microsoft a hírek szerint hamarosan elbocsátásokat jelenthet be, ennek értelmében a vállalat globális munkavállalói bázisa nagyjából 5%-kal csökkenhet, azaz nagyjából 10 000 embert bocsáthatnak el a nem is oly távoli jövőben. Ezzel a lépéssel igazából a megváltozott gazdasági környezetre reagál a Microsoft, ahogy sok egyéb piaci szereplő is, vagyis a működési költségeiket a bevételeikhez igazítják annak érdekében, hogy profitábilis maradhasson a vállalat.

A tavaly június 30-i hivatalos adatok alapján az Amerikai Egyesült Államok területén 122 000 munkavállalót foglalkoztatott a Microsoft teljes munkaidőben, a fennmaradó 99 000 munkavállaló pedig a globális irodák valamelyikében dolgozott. Az aktuális elbocsátási hullám várhatóan nagyrészt az amerikai munkavállalókat érinti majd, ám hivatalos információ majd csak a konkrét bejelentés kapcsán jelenhet meg az üggyel kapcsolatan.

Galéria megnyitása
Anno, amikor a pandémia miatt a lezárások következtében sokak mindennapjai megváltoztak, egyre többen kezdtek otthonról dolgozni azokban a munkakörökben, ahol erre lehetőség van, illetve az online szolgáltatások iránti kereslet is növekedett. A Microsoft ezt a helyzetet látva 2020 és 2022 között igen sok új munkavállalót vett fel, lényegében 50 000 emberről van szó, hiszen a szoftveres szolgáltatások és a felhő alapú szolgáltatások zökkenőmentes biztosításához több emberre volt szükség a megnövekedett felhasználói kereslet miatt. Azóta a helyzet változott, eljött a gazdasági recesszió ideje, a pandémia miatti lezárások okozta keresletnövekedés is a múlté, ennek eredményeként már nincs szükség akkora munkavállalói bázisra, mint korábban.

A vállalat a gazdasági helyzet átalakulása, illetve a kereslet változása miatt a működési költségek áttekintésére és optimalizációjára szorul, ugyanis a vezető, Satya Nadella szerint a Microsoft sem immunis a makrogazdaságban zajló folyamatokkal szemben, így ezekre mindenképpen reagálniuk kell. A legfrissebb pénzügyi jelentés 2023. január 24-én láthat napvilágot, legkésőbb akkor sor kerülhet az elbocsátásokkal kapcsolatos hivatalos bejelentésre, ám egyes iparági információk alapján nem várnak addig a vállalat illetékesei, már az elkövetkező néhány napban leránthatják a leplet a változásokról.

A Microsoft persze nem az egyetlen multinacionális nagyvállalat, amely a költség-optimalizáció érdekében elbocsátásokban gondolkodik. A Facebook anyavállalata, a Meta tavaly 11 000 munkavállalót bocsátott el, míg az Amazon nemrégiben bejelentette, idén 18 000 munkavállalót küldenek el, azaz kétszerannyit, mint az előző pletykák alapján várható volt.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére