Hiány várható az 55 nm-es GPU-kból

Hiány várható az 55 nm-es GPU-kból

Nehezebb időszak elé nézhetnek mindazok, akik a közeljövőben kívánnak DirectX 10-es videokártyát vásárolni, sőt, valószínűleg majd némi áremelkedéssel is szembe kell majd nézniük, ugyanis a videokártya piacon kisebb hiány alakulhat ki az 55 nm-es csíkszélességgel készülő grafikus processzorokból mind az AMD, mind az Nvidia háza táján.

A DigiTimes értesülései szerint az 55 nm-es chipek gyártása eléggé szűkösen alakul és ez a helyzet nem is igazán fog javulni, ugyanis sem az AMD, sem az Nvidia nem tesz érdemi, határozott lépéseket a hiány ellen, mivel mindketten a 40 nm-es gyártástechnológiával készülő, DirectX 11-es támogatással is ellátott termékeikre koncentrálnak. A tajvani Commercial Times beszámolója szerint az 55 nm-es csíkszélességű grafikus processzorokat érintő hiány a következő év első negyedévéig is elhúzódhat, azaz nem egy pár hetes fennakadásról van szó.

Az Nvidia részéről ez a helyzet tulajdonképpen egyáltalán nem jelent problémát, ugyanis a vállalat mindenképpen el akarja kerülni, hogy nagyobb készletek halmozódjanak fel a raktárakban a jelenlegi videokártya-generációból, amelyeket aztán majd nehéz, sőt majdhogynem lehetetlen lesz értékesíteni a későbbiekben, ha megjelennek a következő generációs modellek. Ennek érdekében a gyártó nem is nagyon tervezi, hogy beleavatkozik a folyamatba, azaz nem tesznek a hiány ellen, nem növelik a termelést a TSMC gyárában. Érdekesség, hogy a gyártó DirectX 11-es termékei idén decemberben mutatkoznak majd be, ám a Fermi alapokon nyugvó termékek nagyobb volumenű megjelenésére majd csak jövő év elején számíthatunk (ráadásul ez még csak felsőkategóriás megoldás).

Ezzel együtt az AMD is gőzerővel készül a következő videokártya család, a Juniper GPU-val ellátott Radeon HD 5700-asok, valamint a két GPU-val ellátott videokártya szörnyeteg a Hemlock, alias Radeon HD 5870 X2 megjelenésre. A 100-200 dollár közötti árkategóriában helyet foglaló Juniper alapú megoldások még ebben a hónapban, a két GPU-s Hemlock azonban majd csak novemberben debütálhat.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward