Shop menü

HATÁROZATLAN IDEJŰ SZTRÁJKBA FOGNAK A SAMSUNG DOLGOZÓK

Nem sikerült megállapodni a 3 napos munkabeszüntetés alatt, éppen ezért úgy döntött a szakszervezet, hogy emeli a tétet.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Határozatlan idejű sztrájkba fognak a Samsung dolgozók

A hét elején számoltunk be arról, hogy a Samsungnál soha nem látott sztrájkot hirdettek a dolgozók, most pedig arról számolhatunk be, hogy „meghosszabbítják” a dolgozók a megmozdulást. Mivel a cég nem hajlandó teljesíteni a követeléseiket, ezúttal úgy döntöttek, hogy addig nem adják fel, míg nem érnek el valódi eredményt.

A technológiai cégeknél a dolgozók viszonylag sűrűn szoktak sztrájkolni, főleg a szakszervezetek által vezetett megmozdulások a jellemzőek. De ezek a legtöbb esetben nem igazán kapnak nagy figyelmet, mivel kisebb megmozdulásokról szokott szó lenni. Most a Samsungnál egy jelentős tüntetésre került sor, de a nagy leállásnak nem igazán lett eredménye az első körökben. Ezért döntött úgy a NSEU, hogy teljesen példátlan lépésre szánják el magukat. A szakszervezeti dolgozók folytatják a tüntetést, de már nemcsak néhány napig.

Úgy döntöttek, hogy egészen addig nem hagynak fel a sztrájkkal, ameddig a cég nem hajlandó megadni azt, amit szeretnének.

A határozatlan időre hirdetett demonstrációra a Samsungnak mindenképpen reagálnia kell, és nincs egyszerű helyzetben. A korábbi megmozdulásra fel tudott készülni, előre tisztában volt azzal, hogy miként tudja áthidalni a leállást anélkül, hogy a termelés csökkenne. Ebben az esetben ugyanis más a helyzet, mert azonnali hatállyal, július 10-től indul az újabb sztrájk a dolgozók körében.

Átláthatóbb és jobb fizetési rendszert, színvonalasabb munkakörülményeket követelnek elsősorban, ezekről szeretnének eredményes tárgyalásokat folytatni.

A Samsung Electronics a legutóbbi adatok szerint 267 860 munkavállalót foglalkoztat globálisan. A teljes létszámnak majdnem a felét teszik ki a dél-koreai dolgozók, nagyjából 120 ezerre tehető a létszámuk. Ebből a dolgozó körből tömörít nagyjából 31 ezer embert a National Samsung Electronics Union szakszervezet, amiből eredetileg 6540 fő döntött úgy, hogy beleáll a többnapos sztrájkba.

Galéria megnyitása

Arról most nem szólt a fáma, hogy a határozatlan idejű munkabeszüntetést mennyi ember vállalata, de jó eséllyel a létszám időközben változott. A Samsung egyik központi intézményénél több ezer munkavállaló ment az utcára a napokban, hogy megmutassák az erejüket. Tették ezt úgy, hogy az időjárási körülmények rosszak voltak, de a tömeg a jelek szerint elszánt volt. A céget viszont ez a jelek szerint nem igazán hatotta meg, hiszen nem tudtak célt érni az NSEU illetékesei. A határozatlan idejű munkabeszüntetést viszont már nehezebb lehet átvészelnie.

Galéria megnyitása

Továbbra is tartja magát a Samsung ahhoz, hogy nem okoz a termelésben nehézséget a sztrájk, erről az AFP hírügynökségnek nyilatkozott. Azt is hozzátette a cég szóvivője, hogy elkötelezettek amellett, hogy tárgyaljanak a szakszervezet vezetőivel, és olyan megállapodást tudjanak elérni, ami mindkét fél számára megfelelő. Az NSEU viszont azt állítja, hogy a vállalat minden téren ferdít, ugyanis szerintük a termelés egyáltalán nem a megszokott rendben megy, és a tárgyalások sem akarnak összejönni. De abban bíznak, hogy végül be fog hódolni, és megadja azt, amit követelnek.

Tovább árnyalja az ügyet, hogy a Samsung éppen arra készül, hogy rekord mértékű nyereségnövekedésről számoljon be. Az előzetes információk szerint a cégnél a profit igencsak megugrott a tavalyi gyenge eredményhez képest. Múlt héten derült ki, hogy a várakozásokon is felül teljesített a dél-koreai alakulat. Normál esetben most nagy lenne az öröm, de az aktuális hírek erősen árnyalják a vállalat jó helyzetét.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére