Shop menü

PÉLDA NÉLKÜLI SZTRÁJKBA KEZDTEK A SAMSUNG DOLGOZÓI

Ezrek vonultak az utcára, és napokig fog tartani a leállás emiatt, ami akár jelentősebb gazdasági hatást is magával hozhat.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Példa nélküli sztrájkba kezdtek a Samsung dolgozói

A Samsung Electronics kapcsán a napokban ment híre annak, hogy a vállalat sorozatban a második remek negyedéves eredményt érte el, és a mostani számok minden várakozást felülmúlnak. A dolgozók pedig részben ennek hatására dönthettek úgy, hogy leállnak a munkával, méghozzá több napra.

Jobb fizetést szeretnének a dolgozók, de a versenyképesebb bérezés csak az egyik pontja a követeléseiknek.

A National Samsung Electronics Union szakszervezet úgy döntött, hogy soha nem látott sztrájkba kell kezdeni, ha szeretnék elérni a követeléseiket. 30 ezer tagja van ennek a szervezetnek, ami nagyjából a negyedét teszi ki a cég által foglalkoztatottaknak Dél-Koreában. A magasabb fizetések kiharcolása mellett a Samsung dolgozói jobb munkakörülményeket, több szabadságot és átdolgozott bónuszrendszert is követelnek.

Több mint 6500 dolgozó döntött úgy, hogy csatlakozik a tüntetéshez, és a közleményük szerint még sosem volt ekkora szakszervezeti ellenállás a Samsungnál. Három napon keresztül nem fognak dolgozni a sztrájkolók, ami meglehetősen komoly kiesést eredményezhet a cégnél. A nagy megmozdulás miatt abban bíznak, hogy tényleg el tudják majd érni, amit szeretnének.

Nem ez volt a Samsung szakszervezetének első akciója az elmúlt időszakban. Múlt hónapban a vállalat dolgozói már demonstráltak, de akkor még szolidabb eszközöket választottak. A júniusi megmozdulást úgy szervezték meg a szakszervezetnél, hogy összehangolva vették ki a dolgozók a szabadságukat, ezáltal tették nehezebbé a Samsung működését. De a cég akkor arról beszélt, hogy ennek a lépésnek nem volt negatív hatása a termelésre.

Galéria megnyitása
Ez a mostani eset már más lehet, noha az elemzők azt mondják, hogy ma már egy ilyen jelentős sztrájkot is képes lehet a Samsung úgy kezelni, hogy ez ne járjon a termelés csökkenésével. Ugyanis nagyon sok esetben automatizált gyárszalagok vannak már, amiknek a működését csak felügyelni kell. Beszüntették a munkát, akik ezt a feladatot ellátták, de a kiesésüket elvileg nagyobb fennakadás nélkül képes megoldani a vállalat.

A szakszervezet azonban arról beszélt, hogy a 8 hüvelykes szilícium ostyákat felhasználó gyártósorokon voltak gondok a leállást követően. Ezt számos különböző termékhez használják a Samsungnál, így például a DRAM memóriachipek előállítása is érintett lehetett. Nem meglepő, hogy mindkét fél mást állít a sztrájk következményeiről.

Annak érdekében, hogy a mostani tüntetés a lehető legnagyobb hatású legyen, a dolgozók az utcára vonultak a Samsung egyik központja közelében. A szakszervezet szerint nagyjából 3000 ember vonult az utcára, hogy megmutassák az összetartásukat. Ráadásul az esemény közben folyamatosan esett az eső, de a zord időjárás nem tartotta vissza a résztvevőket.

Galéria megnyitása

A szakszervezet vezetője elmondta, hogy már most elégedett azzal, amit sikerült összehozniuk, függetlenül a várható eredményektől. Kiemelte, hogy még csak egy 5 éves szakszervezetről van szó jelen esetben, és korlátolt erőforrások állnak rendelkezésükre a dolgozók tájékoztatására, oktatására. Így sok ember a Samsungnál továbbra sincs tisztában a problémákkal.

A Samsungnál már úton van a második negyedéves pénzügyi beszámoló, ami az elmúlt évek egyik legjobb eredményét mutatja majd a korábban publikált előzetes adatok alapján. A sztrájkolók éppen ezért próbálnak most fair béreket és jobb munkafeltételeket kialkudni a munkavállalók számára.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére