Három okostelefonnal újít a Gigabyte

A GSmart széria tagjai dupla SIM képesek lesznek, és a legfrissebb Androidot hozzák - vélhetően Magyarországra is.

Három okostelefonnal újít a Gigabyte

Az androidos okostelefongyártók között a Gigabyte az egyik legöregebb szereplő, bármilyen furán is hangzik ez. A vállalat különböző a modelljeiről azonban nem sokat hallottunk, és ez nem a véletlen műve. Azon túl ugyanis, hogy a kezdetektől a két SIM slot mellett kardoskodnak, semmilyen jellegzetességük nincs, valamint az eddigi konstrukciók általában igen gyengék voltak.

Most viszont úgy tűnik, hogy egy egészen kellemes társaságba keveredtünk a Computexen kiállított újdonságokkal. A trió legkisebb tagja népszerű chip köré épül, és a kijelzője is ennek megfelelő méretet öltött. A kis GSmart Maya M1 névre hallgat, de ez nem az első ilyen nevű okostelefon a Gigabyte felhozatalában, így ezt Maya M1 v2-ként találhatjuk majd meg. Ez egy MediaTek MT6589 lapkát rejt, ami 1,2 GHz-es frekvencián ténykedő Cortex-A7 magok négyesét foglalkoztatja egy PowerVR SGX544 iGPU mellett. A SoC 1 GB-nyi rendszermemória és 4 GB tárhely társasságát élvezi.

A Maya házán elől egy 4,5 hüvelykes, IPS (In-Plane Switching) technológiát alkalmazó, qHD (960 x 540) panellel nézünk szembe, továbbá a megjelenítő felett egy 2 megapixeles kamera is fel fog tűnni, míg hátra a hangszóró mellett egy 8 MPixeles kamera került LED villanóval megtoldva. Ez az egység videózni és fotózni is tud egyszerre, akár 40 képet is lőhetünk vele sorozatkép módban egymást követően rövid idő alatt és van "legjobb pillanat" képessége, amivel minden csoportkép jól fog sikerülni. A szerkezet 1700 mAh-ből táplálkozik, így nem árt, ha kéznél tartjuk a töltőt, kiváltképp, ha mind a két SIM helyet kitöltjük.

A GSmart Sierra az alapjait tekintve majdnem ugyanazt kínálja, mint a Maya, ám itt a MediaTek MT6589 felturbózott kiadásával állunk szembe. Ez már 1,5 GHz-en dolgozik, a grafikus processzor pedig 286 MHz-ről 357-re gyorsult. A chip mellett most is 1 GB RAM és 4 GB-nyi háttértár van. A Sierra kijelzője 5 colos képátlóval büszkélkedhet és az IPS technológiának, valamint a HD felbontásnak hála kifogástalan minőséget kaphatunk. A 8,8 milliméter vastag házban egy 2000 mAh-s telep jutott szerephez, amellyel hasonló üzemidőt kaphatunk, mint a Maya esetében. A kamerák tekintetében a Sierra kiemelendő: előre egy 2 megás megoldás került, de ez csak a videóhívások végett van jelen; fotózni a hátlapon felbukkanó 13 megapixelessel lesz érdemes, ami a HDR videók rögzítésére is képes Full HD-ben (1080p) és LED villanóval van párosítva.

A frissen leleplezett választék legjobb hálózati képességekkel rendelkező tagja a Simaba. Itt az "Active" funkciónak hála, két irányba telefonálhatunk egyszerre a két különböző SIM-en. Ez (sajnos) nagyon ritka lehetőség a két SIM hellyel rendelkező telefonok esetében. A mobil ezúttal is 1 GB operatív tárolóval és 4 GB-nyi háttértárral van ellátva, de már teljesen más lapka társaságát élvezhetjük. Itt a Qualcomm Snapdragon 400 termékvonal, MSM8x30-as jelzésű tagja van jelen, ami két darab 1,4 GHz-es Krait magot és egy Adreno 305 grafikus modult rejt.

A Simba ezeken a változásokon túl azért valamiben, mégiscsak jelentősen hasonlít a Sierrához. A kijelzője ennek is ugyanaz: 5 colos, 1280 x 720 képpontos felbontású és IPS technológiát alkalmaz. A két kamera 1,3 és 8 megapixeles fotók készítésére alkalmas - előbbinél persze inkább a videós lehetőségé a főszerepe. A masina hátoldala a sajtóanyag szerint személyre szabható lesz, ez mindössze annyiban jelenik majd meg a valóságban, hogy egyszerűen több árnyalatban pompázó borítás közül választhatunk. Ebbe egy 1900 mAh-s telep került, ami a fentiekhez hasonlóan, kicsit szűkösnek tűnik dupla kártya mellett.

A Gigabyte újdonságain minden esetben az Android 4.2 fut már, ami a Jelly Bean legfrissebb kiadása egyelőre, tehát ilyen téren abszolút nincs okunk panaszra. Pontos dátumhoz nem kötötték a megjelenésüket, azt viszont sikerült megtudni, hogy mindegyik bekerül a boltok kínálatába még ebben a negyedévben. Az árukról viszont semmilyen tájékoztatást nem kapunk.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward